Gözler bugün yapılacak YAŞ'ta

179 general ve amiralin dosyalarının terfi için YAŞ'ta masaya yatırılacak.

Gözler bugün yapılacak YAŞ'ta
Gözler bugün yapılacak YAŞ'ta
GİRİŞ 03.08.2015 07:14 GÜNCELLEME 03.08.2015 09:29
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında bugün başlayacak kritik Yüksek Askeri Şura toplantısında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in emekliliğine karar verilmesi, Özel’in yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın getirilmesi bekleniyor.

3 yılını dolduran general ve amirallere de bir üst rütbeye terfi olanağı getiren kanuni değişiklik çerçevesinde TSK bünyesinde görevli 345 generalin yarıdan fazlasının dosyası terfi için masaya gelecek. “Kor”, “tüm” ve “tuğ” rütbesinde toplam 179 general ve amiralin dosyası bir üst rütbeye terfi için masada olacak. 300’e yakın albay da tuğgeneral ya da tuğamiral olabilmek için YAŞ’tan çıkacak kararı bekleyecek. Toplantıda en kritik atama ve terfilerinin Suriye ve Irak sınırında görev yapan tugay ve tümen komutanlıkları komutalarına yönelik olacak.

Başbakan Davutoğlu, ilk yaz Şura’sına bugün başkanlık edecek. Bugün Genelkurmay BaşkanlığıKarargahı’nda yapılacak toplantıya Davutoğlu dışında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakan Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Abdullah Recep, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele katılacak. Heyet, bugün Anıtkabir’e de gidecek. Toplantının sekreterya görevini Orgeneral Güler yürütecek.

Komuta kademesi şekillenecek

Toplantıda görev süresi dolan 28. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in yanı sıra 44. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atay da emekliye ayrılacak. Genelkurmay Başkanlığı’na gelebilmek için kuvvet komutanlığı yapmış olma zorunluluğu bulunduğundan Kara Kuvvetleri Komutanız Orgeneral Akar, bu pozisyon için tek alternatif olarak dikkati çekiyor. Büyük bir olasılıkla Akar’ın Genelkurmay Başkanlığı’na getirilmesi bekleniyor. Akar, 2019’a kadar TSK’nın bir numarası olarak görevini sürdürecek.

Kara Kuvvetleri’ne 3 aday

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için ise üç alternatif bulunuyor. Orgenaral Mendi, Orgeneral Çolak ve Orgeneral Güler’in bu pozisyona getirilebileceği konuşuluyor. Üç isim arasında en kıdemli olan Mendi’nin ya da Çolak’ın bu pozisyona getirilmesinin daha yüksek olasılık olduğu ifade ediliyor.

‘Deniz ve Hava’ uzayabilir

Oramiral Bostanoğlu’nun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev süresinin TSK bünyesinde başka oramiral olmadığı için bir yıl uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün de görev süresinin uzatılabileceği belirtiliyor. Öztürk’ün görev süresi uzatılmaz ve emekliliğe sevkedilirse Orgeneral Ünal, kuvvet komutanı olarak atanacak.

Sınır için azami gayret

Toplantıda en kritik kararlar Suriye ve Irak sınırı boyunca PKK ve IŞİD’e karşı mücadele eden personelin konumu hakkında verilecek. Sınırdaki tugay ve tümen komutanlıklarına yapılacak atamalara ayrı bir önem verileceği öğrenilirken, 2. Ordu Komutanlığı bünyesinde doğrudan örgütlerle mücadele eden birlikleri yönetecek isimlerin seçiminde azami gayret gösterileceği belirtiliyor. PKK ve IŞİD’le mücadele eden birliklere komuta eden Tunceli merkezli 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter, Şırnak’taki 6. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gürsel Yüz, Lice’deki 2. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İrfaz Özsert, 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın, Tatvan’daki 10. Motorize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yılmaz, Şırnak’taki 48. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Vahap Özoğlu, Şanlıurfa’daki 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İhsan Başbozkurt,Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör ve Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aytekin Şahin, tümgeneralliğe terfi sırasında bulunan isimler olarak dikkati çekiyor. Bu isimlerin bir üst rütbeye terfi etmesi durumunda boşalacak tugay komutanlıklarına yapılacak atamalar önem taşıyor.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 1
  • Cüneyt çiçek 8 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar salih zeki çolak paşayla diyarbakır 7. Kolorduda asteğmen olarak görev yaptım . Kendisi insan sevgisiyle dolu , rütpeliden çok askere önem veren , hakka ve hukuka riayet eden bir kişiliğe sahip bir komutanımızdır . Kendisinin bu makamlara getirilmesini canı gönülden diliyor kendisine başarılar diliyorum.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı