Yaz aylarında omurga rahatsızlıkları artıyor

Sıcak havanın tetiklediği ödem şikayetleri, deniz ya da havuzda oluşan kramplar ve bilinçsiz klima kullanımına bağlı olarak oluşan kas ve iskelet ağrılarından korunmanın yolunun, düzenli egzersiz yapmaktan geçtiği bildirildi.

Yaz aylarında omurga rahatsızlıkları artıyor
Yaz aylarında omurga rahatsızlıkları artıyor
GİRİŞ 03.08.2015 10:50 GÜNCELLEME 03.08.2015 10:50

Memorial Antalya Hastanesi Fizik Tedavi Bölümü Uzman Dr. Feride Ekimler Süslü, yaptığı yazılı açıklamada, kas ve iskelet sistemi ağrılarına karşı yaz döneminde yapılabilecek egzersizler hakkında bilgi verdi.

Sıcak havalarda vücudun artan sıvı ihtiyacı, aşırı terleme ve damarlarda sıcağın etkisi ile oluşan genişlemenin ödem oluşmasına neden olduğunu belirten Süslü, özellikle uzun süre bilgisayar kullanan, masa başı iş yapan, az hareket eden bütün gün ayakta kalan ya da bütün gün oturan kişilerin risk altında olduğunu kaydetti.

Süslü, ayaklar ve ellerin bir süre kalp seviyesinden yukarıda tutulması gerektiğini vurgulayarak, soğuk su dolu bir kovanın içine el ya da ayaklar 10 dakika bekletilerek soğuk uygulamanın yapılması gerektiği, uzun süre ayakta kalmak gerekiyorsa sık sık parmak uçlarına yükselip alçalmanın da yararlı olabileceğini bildirdi. 

Süslü, ellerin sıkılıp 20'ye kadar sayılmasının, ardından parmakların açılıp kapanması gerektiğini kaydetti. 

Kas kramplarının, kalsiyum, potasyum, magnezyum eksikliği, ısı değişimi, sıvı kaybı ve kasların daha önce alışık olmadıkları bir yüke maruz kalmaları sonucu oluştuğunu vurgulayan Süslü, şöyle devam etti:

 "Kas kramplarını önlemek için düzenli egzersizler, özellikle esneme sağlayan hareketler krampları azaltır. Yüzme öncesinde ve sonrasında bol bol su içmek, özellikle kalsiyum ve magnezyum miktarı yüksek, mineral zengini doğal suları tüketmek krampları önler. Krampların tekrarlandığı kaslara gece yatmadan evvel sıcak uygulama da yapılabilir. Deniz ya da havuzda kramp girerse sakin olup, kıyıya doğru sırtüstü yavaşça yüzülmelidir. Kıyıya ulaşınca kramp girilen yer yavaşça ovularak gerilmeye ve eski haline getirilmeye çalışılır."

Dr. Süslü, klimaların özellikle boyun, sırt, bel bölgesinde kas tutulmaları ve buna bağlı ağrılara neden olabileceğini, bel ya da boyun tutulduğunda ise o bölgeye sıcak uygulama yapılması gerektiğini bildirdi.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Katar'dan Türkiye açıklaması: Onurlu duruşu takdir ediyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan çocuklarla bir araya geldi