Sigara yaşam süresini azaltıyor

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyhan Özcan, sigara kullanımının kadında 14,5 yıl, erkekte ise 13,2 yıl yaşam süresini kısalttığını bildirdi.

Sigara yaşam süresini azaltıyor
Sigara yaşam süresini azaltıyor
GİRİŞ 03.08.2015 14:31 GÜNCELLEME 03.08.2015 14:31

Özcan, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün sigarayı önlenebilir hastalık ve ölümlerin en önemli nedeni olarak tanımladığını belirtti.

Tüm dünyada her yıl sigaraya bağlı yaklaşık 4,9 milyon insanın yaşamını yitirdiğini dile getiren Özcan, "Sigara salgınının bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında bu sayının 10 milyona ulaşması beklenmektedir" ifadelerini kullandı.

Sigara en sık akciğer hastalıkları KOAH, Amfizem, Akciğer Kanseri’ne sebep olduğunu aktaran Özcan, şunları anlattı:

"Ayrıca kötü huylu kolesterolün artışı, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve koroner arter hastalığı için risk faktörü olduğu gibi, kalp krizi riskini 2,5 kat artırmaktadır. Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35 ‘inin, kadınlarda ise yüzde 15’inin nedeni sigaradır. Sigara kadında 14,5 yıl, erkekte ise 13.2 yıl yaşam süresini kısaltır. Sigara ile mücadelede sigara bırakma merkezleri önemli rol oynamaktadır. 'Bırakmayı planlama' bırakma davranışının çok önemli bir adımıdır. Sigarayı bireysel çabalarıyla bırakamayan kişiler, gerektiğinde sağlık çalışanlarının da desteği ve yardımlarıyla, bu alışkanlığı terk edebilir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sahipsiz köpekten kaçarken düşen genç kızın ayağı kırıldı
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'