Kahramanmaraş'ta "2. Yaz Okulu, 2. Yaz Coşkusu" kampanyası

Kampanya kapsamında, 1-15 yaş arası çocuklara diş florası uygulaması yapılıyor

Kahramanmaraş'ta "2. Yaz Okulu, 2. Yaz Coşkusu" kampanyası
Kahramanmaraş'ta "2. Yaz Okulu, 2. Yaz Coşkusu" kampanyası
GİRİŞ 04.08.2015 21:53 GÜNCELLEME 04.08.2015 21:53

Kahramanmaraş'ta halk sağlığı müdürlüğü ve Kırıkkale Üniversitesi tarafından düzenlenen "2. Yaz Okulu, 2. Yaz Coşkusu" kampanyası kapsamında 1-15 yaş arası çocuklara diş florlama işlemi gerçekleştirildi.

Geçen nisan ayında 2 bin 500 ilk ve ortaöğretim öğrencisi, stadyumda Türk bayrağı kareografisiyle hep birlikte diş fırçalayıp dünya rekoru kırarken yeni uygulamanın startı ise Türkoğlu ilçesinde verildi.

Uygulamaya 3 yıl önce dahil olan Kahramanmaraş, gerçekleştirdiği hızlı ilerlemeyle şehir merkezindeki ilköğretim 1 ve 2. sınıf öğrencileri yanında engelli çocuk uygulamaları ve bazı aile sağlığı merkezlerini de katarak programı genişletti. 

Uzunsöğüt Mahallesi'nde başlayan kampanyaya katılan 150 öğrenci, yaş gruplarına bağlı olarak diş muayenesi, florlu vernik, diş fırçasıyla florlu jel uygulamasına tabi tutulurken, 6 yaşından büyük olup da özellikle daimi dişlerinde çürük olan çocuklar ise halk sağlığı müdürlüğü tarafından yaptırılan mobil diş ünitesinde tedavi edildi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ağız ve Diş Sağlığı Bilimsel Danışma Komisyonu Üyesi ve Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çoruh Türksel Dülgergil, kampanyada annelere büyük görev düştüğünü belirterek, çocuğun anneden düzenli bilgi almasının ilerde yaşanması ihtimal diş sıkıntılarını önleyeceğini söyledi.

Dülgergil, Koruyucu Ağız Diş Sağlığı Hemşirelik Meslek Yüksek Okulu eğitiminin devamı niteliğinde yürütülen program kapsamında, diş sağlığı konusunda eğitim gören öğrencilerle köylere gittiklerini ifade ederek şunları kaydetti:

"Kampanya kapsamında diş hekimliği ve hemşirelik okulu öğrencileri çalışma şartlarını görmeleri için köylere getiriliyor. Arkadaşlarımız ileride sistemin bir parçası olacaklar ve buralara tayinleri çıkacak. Onlardan insanların ayağına kadar gitme, hizmet etme ve cansiparane bir şeyler yapabilme içgüdüsüyle çalışmalarını istiyoruz. Her ne kadar fırçalama eğitimi, muayene florlu uygulamalar ve tedaviler yapsak da diş hekimliği eğitim felsefesinden bir tanesi olan 'insanlara iyi bir şeyler yapma içgüdüsü'nü geliştirmek açısından bu tür uygulamalar bizim için önemli fırsat."

Halk Sağlığı Ağız Diş Sağlığı Birim Sorumlusu Berna Göçebe ise Türkoğlu ilçesinde 1-15 yaş arası çocuklara çeşitli koruyucu uygulamalar yaptıklarını, kampanyanın ise hafta sonuna kadar devam edeceğini kaydetti.

Amaçlarının Sağlık Bakanlığı'nın çeşitli kadrolarında görev alacak sağlık personelinin eğitimlerine katkıda bulunmak ve onları koruyucu hekimlik kavramıyla tanıştırmak olduğunu dile getiren Göçebe, bu çalışmayla artık işin eğitim aşamasına geçtiklerini aktardı.

- İsveçli öğrenci de katıldı

Bölümünde bitirme tezi hazırlamak üzere Türkiye'de bulunan İsveç Malmö Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi son sınıf öğrencisi Lina Jaff Muhammed ise böyle bir projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Muhammed, "Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Her şeyden önce iki ülkenin çocukları arasında genel sağlık ve ağız sağlığı açısından çok büyük fark var. Tabi burada tek çocukta birden çok çürüğün görülmesi benim ülkemde çok az şahit olduğum bir durum bunun şaşkınlığını yaşıyorum" dedi.

Şehirden uzak bir yaşamı tarzı ile ilk defa Türkiye'de karşılaştığını belirten Muhammed, insanların birbirleriyle olan diyaloğundan çok etkilendiğini vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de deprem!
ABD ve İsrail'den kanlı anlaşma! Hamas'ı öne sürüp el sıkıştılar