Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:

"Buğday unu ihracatında Türkiye, 2005 yılından bu yana ya 1. sırada, ya da 2. sırada oluyor. Son birkaç yıl içerisinde hep 1. sırada oldu. 2014 yılında da makarna ihracatında dünyada ikinciyiz artık"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker:
GİRİŞ 05.08.2015 20:43 GÜNCELLEME 05.08.2015 20:43

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Buğday unu ihracatında Türkiye, 2005 yılından bu yana ya 1. sırada, ya da 2. sırada oluyor. Son birkaç yıl içerisinde hep 1. sırada oldu. 2014 yılında da makarna ihracatında dünyada ikinciyiz artık" dedi.

Boztepe ilçesinde Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı Malya Tarım İşletmesi'nde düzenlenen ''Hasat Bayramı'' törenine katılan Eker, biçerdövere binerek buğday hasadı yaptı.

Eker, burada yaptığı konuşmada, bu yıl Türkiye genelinde Cumhuriyet tarihinin birinci TÜİK tahminine göre rekor beklendiğini söyledi.

Bu yıl 22 buçuk milyon ton buğday hasadı beklendiğini ifade eden Eker, şöyle konuştu:

"TİGEM, Türkiye'de çiftçilerin ihtiyaç duyduğu yüksek kalitedeki sertifikalı tohumluk üretimi gerçekleştiriyor. Buradaki buğdayların tamamı tohumluk buğdaylardır. Bunlar işlenip çiftçilere tohum olarak satılıyor, mahsul fiyatına veriliyor. Daha önceden çiftçimizi destekleyen bir mekanizma kurmuştuk. Toprak Mahsulleri Ofisi şu ana kadar 2 buçuk milyon ton alım yaptı. 2 milyon ton civarında ekmeklik buğday, 500 bin tona yakın da makarnalık buğday aldı.''

Türkiye'de bu yıl birinci tahminde yaklaşık 38 milyon tonun üzerinde bir ürün rekoltesi beklediklerini, bunun 22 buçuk milyon tonunun buğday, diğerlerinin de arpa, çavdar ve diğer hububat ürünleri olduğunu belirten Eker, "Türkiye'de tarım sektörünün büyümesine bu sezonun önemli bir katkısı olur inşallah. Buğday unu ihracatında Türkiye, 2005 yılından bu yana ya 1. sırada ya da 2. sırada oluyor. Son birkaç yıl içerisinde hep 1. sırada oldu. 2014 yılında da makarna ihracatında dünyada ikinciyiz artık" diye konuştu.

TİGEM'in son yıllarda büyük yatırımlar yaptığını ve toplamda 1 milyar liraya yakın yatırım gerçekleştirdiklerini aktaran Bakan Eker, "İşletmelerimizde 3 bin ilave istihdam sağlandı. Bu hem verim artışı sağladı hem de verimlilik artışı sağladı. Böylece Türkiye, gerek sertifikalı tohum anlamında gerekse damızlık hayvan üretiminde önemli bir kuruluş olarak varlığını giderek daha etkin bir şekilde hissettiriyor" ifadesini kullandı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri