"Çözüm Süreci'nin devam etmesi gerekiyor"

HALİL FİDAN - Şanlıurfa'daki bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bölgenin refahına katkı sağlayan Çözüm Süreci'nin sürdürülmesi gerektiğini belirtti. 

"Çözüm Süreci'nin devam etmesi gerekiyor"
"Çözüm Süreci'nin devam etmesi gerekiyor"
GİRİŞ 06.08.2015 11:07 GÜNCELLEME 06.08.2015 11:31

Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümet tarafından ortaya konulan Çözüm Süreci'nin bölge halkının barışa güvenini artırdığını söyledi. 

Ülkenin, insanların hayatını sürdürebilmesi için gerekli olan gıda gibi içi dolu barışa ihtiyaç duyduğunu ifade eden Gerem, "Çözüm Süreci, asırlardır yan yana yaşayan insanların tekrar kardeşçe yaşayabileceklerinin bir örneği oldu. Her nedense 7 Haziran seçimleri öncesi halk, 'HDP, barajın altında kalırsa kaos olur' tedirginliğini yaşadı. Hatta birçok mütedeyyin insan da olumsuzluk yaşanmaması için HDP'ye oy verdi. Şu anda gerek hükümetin gerek HDP'nin bir araya gelip yeniden içi doldurulmuş barış sürecini devam ettirmeleri lazım" diye konuştu.

Gerem, şimdiye kadar sadece eli silah tutanların baz alındığını ancak bölgedeki kanaat önderleri ve mütedeyyin insanların sürece dahil edilmesini önerdi.

Halkın görüşlerinin kalıcı barışta çok önemli olduğuna işaret eden Gerem, şunları kaydetti:

"Ülkede yaşanan olumsuzluklar terör örgütü PKK tarafından başlatıldı. Suruç ve Ceylanpınar'da yapılan katliam ve şu anda Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde yapılanların müsebbibi dağda eli silah tutanlardır. Barış sürecinin bir şartı da silah bırakmaktı ve bu insanlar bunu yapmadı. Hala silaha sarılıp bir çözüm bekliyorlar. Bölge insanı silahla çözüm olmayacağını çok iyi biliyor."

- "HDP'nin sözü ve gücü yetmiyor"

Gerem, HDP'nin PKK'ya direnemediğini savundu.

Son gelişmelerde HDP'nin bazı güçlere sözünün ve gücünün yetmediğini tekrar gördüklerini aktaran Gerem, "HDP'nin bazı açıklamaları anında PKK tarafından tekzip ediliyor. HDP'nin bu konuda tavrını ortaya koyması gerekiyor. 'Türkiye partisi olacağız' dediler ancak şimdiye kadar bunu göremedik. Hep birlikte bu barışı sağlamalıyız çünkü gerçekten artık zamanımız kalmadı. Akıtılan kan ve gözyaşları bizim. Dolayısıyla özellikle bağrı yanık anaların Diyarbakır'da bir araya gelip 'Yeter' demesini istiyoruz" şeklinde konuştu. 

- "Kavgayı tercih ettiler"

Araplar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ARAP-DER) Genel Başkanı Şükrü Kırboğa da Çözüm Süreci'nin ısrarla sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Doğu ve Güneydoğu'nun şiddetle barışa ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kırboğa, HDP ve terör örgütü PKK'nın Kürtleri düşünmediğini, aksine kendi çıkarlarına göre hareket ettiğini öne sürdü. 

Seçimlerde vatandaşların "barış" için HDP'ye oy verdiğini savunan Kırboğa, şöyle konuştu:

"HDP, fedakarlık göstererek çözümün devamını sağlayabilme imkanına sahiptir. Ceylanpınar'da 2 polisin şehit edilmesiyle olumsuzluklar yaşanmaya başladı. Kamuoyu yaşanan son gelişmelerin faturasının HDP'ye ait olduğunu görüyor. Umarım yeniden çatışmasızlık ortamına kavuşuruz ancak bu gerçekleşmezse, tarih bunu HDP'nin hanesine eksi olarak yazar. Ellerinde böyle bir imkan vardı ancak onlar bunu değerlendiremeyip, kavgayı tercih ettiler."

Kobani Yardımlaşma ve Dayanışma Merkezi Sorumlusu Abdülkadir İkbal de gerekli adımların en hızlı şekilde atılarak kalıcı barışın sağlanmasını beklediklerini kaydetti. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailli Bakan Ben-Gvir'den skandal öneri: "Filistinliler infaz edilsin"
ABD'nin sır gibi sakladığı projesi 'C4ISRNET'