İzmir'deki Suriyeli sığınmacılar

Suriyeliler, kendileri için daha iyi olanakların sunulduğu çadır ve konteyner kentlere gönderiliyor.

İzmir'deki Suriyeli sığınmacılar
İzmir'deki Suriyeli sığınmacılar
GİRİŞ 13.08.2015 15:07 GÜNCELLEME 13.08.2015 15:07

İzmir Valiliği, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü yetkililerinin geçen hafta yaptığı toplantıda alınan kararların ardından güvenlik güçlerinin kent girişlerinde oluşturduğu kontrol noktalarında denetimler artırıldı.

Uygulama noktalarında durdurulan kapalı kasa kamyonlar, minibüs ve otobüslerde denetim yapan ekipler, yolcuların ve sürücülerin kimlik kontrollerini gerçekleştiriyor. Suriyeli sığınmacılar, güvenlik güçlerinin araçlarıyla İzmir Atatürk Stadı'nda oluşturulan "Geri Gönderme Merkezi"ne götürülüyor. Burada ihtiyaçları karşılanan ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü personelince kaçak geçişler sırasında yaşayabilecekleri olumsuzluklar konusunda bilgilendirilen Suriyeliler, kayıt işlemlerinin ardından otobüslerle Suriye sınırındaki çadır ve konteyner kentlere gönderiliyor.

-Umuda yolculuk beklentisi 

Bu arada İzmir'e ulaşan sığınmacıların ise "umutlu bekleyişi" Konak ilçesine bağlı Basmane semtinde sürüyor. Çevredeki park, bahçe ve refüjlere serdikleri karton, kilim ve çimlerin üzerlerinde bekleyen sığınmacıların bir kısmı otellerde bazıları ise bölgede kiraladıkları evlerde yaşıyor. 

Kent içinde yapılan denetimlerin ardından sayıları azalan sığınmacılardan geriye kalanlar, daha iyi yaşam koşulları bulabilmek için Yunanistan üzerinden Avrupa ülkelerine kaçmaya çalışıyor. Sığınmacıların en büyük endişesi ise yasadışı geçiş için vaatte bulunan insan kaçakçılarına para kaptırmak.

Suriye'nin Hama şehrinden geçen yıl Türkiye'ye gelen Muhammed el-Rahman, "Suriye'de insanlar sefalet içindeler. Orada iş yok, yemek yok. Mecburen buraya geldik" dedi.

Şam'dan kaçarak Türkiye'ye sığınan Saham Şeyhadar ise doktor olan eşinin Suriye'de kaldığını kendisinin de 1 yaşındaki kalp hastası kızıyla İzmir'e geldiğini ifade etti.

Amaçlarının önce Yunanistan'a oradan da Almanya'daki yakınlarının yanına gitmek olduğunu aktaran Şeyhadar, "Bizi Yunanistan'e götürmeyi vadeden art niyetli insanlara 12 bin dolar kaptırdık. Kızımla birlikte bekliyorum. Bebeğim hasta ve tedavi edilmesi gerekiyor. İnşallah en kısa zamanda Almanya'daki yakınlarımın yanına gidebilirim" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…