Geçişleri engellenen Suriyeliler, ülkelerine dönmek istiyor

MÜSLÜM ETGÜ - Rakka kentine bağlı Tel Abyad'ın kontrolünü elinde bulunduran PYD, çatışmalar nedeniyle Akçakale ilçesine sığınan Suriyelilerin ülkelerine dönüşüne 50 gündür izin vermiyor.

Geçişleri engellenen Suriyeliler, ülkelerine dönmek istiyor
Geçişleri engellenen Suriyeliler, ülkelerine dönmek istiyor
GİRİŞ 15.08.2015 11:12 GÜNCELLEME 15.08.2015 11:45

Çatışmaların yaşandığı dönemde Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, Tel Abyad'ın denetiminin 15 Haziran'da PYD'nin eline geçmesinin ardından ülkelerine dönmek için günlerce Akçakale Sınır Kapısı önünde bekledi.

Geçişlerine izin verilmeyen sığınmacılar, Akçakale ilçesinde belediyeye ait tır garajında kendi imkanlarıyla kurdukları çadırlarda yaşamaya başladı.

Akçakale Belediyesi önderliğinde dernekler, sivil toplum kuruluşları ve Ankara Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere gönderilen giyim, gıda, battaniye, yatak gibi yardımlarla temel ihtiyaçları karşılanan Suriyeliler, her şeye rağmen ülkelerine dönmek istiyor.

PYD'nin bölgedeki Arap ve Türkmen nüfusu göçe zorladığını anlatan sığınmacılar, ülkelerine dönememelerini de bu politikaya bağlıyor. 

- "Evimize dönmek istiyoruz"

Suriyeli Mahmud Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçici olarak yaşadıkları tır garajında ihtiyaçlarının karşılandığını ancak artık ülkelerine, doğdukları topraklara dönmek istediklerini söyledi.

Tel Abyad bölgesinde kontrolün kimin elinde olduğunun önemli olmadığını belirten Muhammed, "Tek isteğimiz ülkemize gitmek. Türkiye'ye bize sahip çıktığı için çok teşekkür ediyorum. Artık evimize dönmek istiyoruz. Türkiye bu konuda her türlü kolaylığı sağlamasına rağmen PYD bize kapıyı açmıyor ve geçmemize izin vermiyor" dedi.

Hüseyin Secir de yaklaşık 3 ay önce Tel Abyad bölgesinde yaşanan çatışmalardan kaçarak daha güvenli gördükleri Türkiye'ye sığındıklarını ifade etti.

Kendilerine kucak açan Türk yetkililerine teşekkür eden Secir, "Burada her türlü ihtiyacımız karşılanıyor ama evimize dönmek istiyoruz. Türkiye geçişler için izin veriyor ancak Tel Abyad'ın kontrolünü elinde bulunduran grup buna engel oluyor" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'