ÖSYM LYS ek yerleştirme tercihleri başladı mı?

Üniversitelere ek yerleştirme (LYS 2015) tercih başvuruları başladı. LYS lisans ve önlisans programlarında kaç boş kontenjan kaldı.

ÖSYM LYS ek yerleştirme tercihleri başladı mı?
ÖSYM LYS ek yerleştirme tercihleri başladı mı?
GİRİŞ 17.08.2015 10:11 GÜNCELLEME 17.08.2015 10:11

2015 LYS ek tercih kılavuzu ve boş kontenjan sayısı aber7.com'da. Ek yerleştirmeyle ilgili tüm duyurular ÖSYM ile aynı anda burada. Adaylar, 2015-2016 öğretim yılı için merkezi yerleştirmede boş kalan veya yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan yükseköğretim programlarının kontenjanlarına, ÖSYM tarafından yapılacak ek yerleştirmeler için tercihlerini 21 Ağustos'a kadar internet üzerinden bireysel olarak yapacaklar. ÖSYS ek yerleştirme için tercih bildirim işlemi, 21 Ağustos saat 23.59'da sona erecek. Başvuru merkezlerinden veya ÖSYM Sınav koordinatörlüklerinden tercih işlemi yapılmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler işleme alınacak. Posta ile ÖSYM'ye gönderilen veya elden verilmek istenen tercih formları işleme alınmayacak.

ÜNİVERSİTE EK YERLEŞTİRME KILAVUZU

2015-ÖSYS ek yerleştirmeye başvurup tercih yapabilmek için 2015-ÖSYS'ye başvuru yapılmış olması ve hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekiyor. ÖSYS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değil.

Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan toplam 30'u geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek.

Ek yerleştirme için tercih ücreti 15 lira olacak. Ek yerleştirme için tercih ücretinin, tercih işlemi yapıldıktan sonra 17-24 Ağustos'ta yatırılmış olması gerekiyor. Bankadan ödeme işlemleri resmi iş günlerinde ve mesai saatlerinde yapılabilecek. Ek yerleştirme tercih ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak adaylar için 24 Ağustos mesai saati bitiminde; ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan "Ödemeler" alanından kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapacak adaylar için 24 Ağustos saat 23.59'da sona erecek. Süre tamamlandıktan sonra ek yerleştirme ücreti yatırılamayacak. Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların tercihleri geçersiz sayılacak, yerleştirme işlemine alınmayacak.

ÖSYM DUYURULARININ TAKİP EDİLMESİ GEREKİYOR

Ek yerleştirme işlemleri, 2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ile 2015-ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu'nda belirtilen esaslara göre yapılacak.

ÖSYM DUYURU SAYFASI 

Adaylar, 2015-ÖSYS ek yerleştirme kılavuzuna ÖSYM'nin internet sitesinden erişebilecek. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Ek yerleştirme için başvuracak adayların bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekiyor. Kılavuz basılı olarak dağıtılmayacağından adayların ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekecek.

BOŞ KONTENJAN SAYISI

Sınavsız geçiş dahil tercih yapan 1 milyon 239 bin 761 adaydan 733 bin 623 aday, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşirken, lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.

Üniversitelerde boş kalan kontenjan sayısı;

ÖSYS Sonuçlarına göre 733 bin 623 aday yerleşti.
Sınavsız geçiş dahil tercih yapan 1 milyon 239 bin 761 adaydan 733 bin 623 aday, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşti. Lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.

ÖSYM 2014-ÖSYS yerleştirme sonuçlarına ilişkin sayısal bilgileri açıkladı. Buna göre, üniversitelerdeki lisans programlarına 397 bin 216, ön lisans programlarına 336 bin 407 aday yerleşti. Lisans programlarında 30 bin 684, ön lisans programlarında 28 bin 328 olmak üzere üniversitelerde 59 bin 12 kontenjan boş kaldı.

Devlet üniversitelerinin lisans programlarında 9 bin 607, ön lisans programlarında 17 bin 833, vakıf üniversitelerinin lisans programlarında 12 bin 413, ön lisans programlarında 8 bin 617, KKTC'deki üniversitelerin lisans programlarında 7 bin 545, ön lisans programlarında bin 878, yurt dışındaki üniversitelerin lisans programlarında bin 119 boş kontenjan kaldı.

Bu yıl yurt dışındaki üniversitelerin ön lisans programlarında tüm kontenjanlar ise doldu.
Üniversitelerin programlarına yerleşen adaylardan 422 bin 119'u son sınıf düzeyinde, 337 bin 425'i önceki yıllarda yerleşmemiş, 101 bin 520'si daha önce yerleşmiş, 36 bin 733'ü bir yükseköğretim programını bitirmiş, 24 bin 478'si de yükseköğretimden kaydı silinmişlerden oluştu.

KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

Adaylardan yükseköğretime kayıt için istenen belgeler şunlar:

- Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi,

- Aday ek puandan yararlanarak ya da sınavsız geçişle yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmi belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır),

- 12 adet 4,5 x 6 santimetre boyutunda fotoğraf,

- Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesiyle ilgili belge,

- Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri.

ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından "http://kamu.turkiye.gov.tr" internet adresinde görülebilecek.

Adayların askerlikle ilgili soruları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (YURTKUR) başvurmaları gerekiyor.

SAĞLIK NEDENİYLE KAYIT YAPTIRAMAYANLAR İÇİN SON GÜN

2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) yerleştirme sonucu yükseköğretim kurumlarına yerleşme hakkı kazanan fakat sağlık nedeniyle kayıt yaptıramayan öğrenciler için kayıtlar bugün sona erecek.

Yükseköğretim Kurulu'nca (YÖK), 2015 ÖSYS sonuçlarına göre yükseköğretim kurumlarına yerleşme hakkı kazanarak sağlık nedeni ile kayıt yaptıramayan öğrencilere kayıt hakkı verilmişti.

Buna göre, 2015 ÖSYS sonucunda yükseköğretim kurumlarına kayıt hakkı kazanan, ortaöğretim kurumlarından mezun ancak sağlık nedeni ile kayıt yaptıramayan öğrencilerin, 2015 ÖSYS sonucunda kayıt hakkı kazandıkları ilgili yükseköğretim kurumlarına başvuru süreleri bugün mesai bitiminde son bulacak. Öğrencilerin başvuruda yükseköğretim kurumlarına sağlık durumlarını ibraz etmeleri gerekiyor.

Bu tarihten sonra başvuran adaylar için işlem yapılmayacak.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı