Hurda traktör römorkuna seyyar güneş jeneratörü kurdu

MURAT ÇOBAN - Burdur'da bir elektrik teknisyeni, hurda haldeki traktör römorkuna güneş panelleri yerleştirerek seyyar güneş jeneratörü yaptı.

Hurda traktör römorkuna seyyar güneş jeneratörü kurdu
Hurda traktör römorkuna seyyar güneş jeneratörü kurdu
GİRİŞ 18.08.2015 12:30 GÜNCELLEME 18.08.2015 12:43

Burdur'daki iş yerinde güneş enerji sistemleri ile uğraşan elektrik teknisyeni Hüseyin Kayacan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir çiftçinin talebi üzerine hurda haldeki traktör römorkunu güneş panelleri yerleştirerek seyyar güneş jeneratörüne dönüştürdüğünü söyledi.

Seyyar güneş jeneratörünün ana tabla üzerinde sağa ve sola çekmece şeklinde kanatlarla 40 metrekare açılabildiğini anlatan Kayacan, güneş jeneratörünün istenilen yere götürülerek kullanılabildiğini dile getirdi.

Seyyar güneş jeneratörü ile 5,5 kilovat elektrik üretildiğini, günde ortalama 200 ton suyun 100 metre derinlikten çekilebildiğini vurgulayan Kayacan, böylece çiftçilerin elektrik faturası ödeme derdinden kurtulduğunu kaydetti.

Sistemin mobil olması nedeniyle de pek çok avantajı bulunduğuna işaret eden Kayacan, şöyle konuştu:

"Cihazımız traktör römorkuna entegre edildiği için çok basit bir şekilde istenilen her yere götürülebiliyor. Sulama işi sezonluktur. Sulama sezonu bittikten sonra çiftçimiz, arzu ederse evinin elektriğini de takviye edebilir. Sistemin seyyar olması nedeniyle güvenli bir yere götürülmesiyle hırsızlık girişimlerine karşı da korunmuş olur."

Seyyar güneş jeneratörünü kullananların TEDAŞ'ın kırsal alana elektrik hattı getirme maliyeti ve elektrik kullanma bedelinden kurtulacağını anlatan Kayacan, böylece önemli oranda tasarruf sağladığını kaydetti. Kayacan, sistemi yaklaşık 35 bin liraya mal ettiğini söyledi.

Kayacan, 3 yıl önce de elektrikle çalışan bisikleti modifiye ederek güneş enerjisiyle çalışır hale getirdiğin kaydetti.

Seyyar güneş jeneratöründen alan çiftçi İsmail Gürpınar ise TEDAŞ'tan tarım arazilerine sulama amaçlı abonelik almanın oldukça maliyeti bulunduğunu dile getirdi. Bu nedenle seyyar güneş jeneratörü yaptırdığını belirten Gürpınar, sistem sayesinde 20 dekarlık alanda ektikleri mısırları yağmurlama şeklinde suladıklarını, sulama yapmadıkları zamanlarda da 60 ton kapasiteli sulama havuzunu doldurduklarını ifade etti.

Çiftçilik yapan Ufuk Uludağ da rakımı yüksek farklı noktalarda kıraç arazilerinin bulunması nedeniyle her tarlaya elektrik hattı çekme imkanlarının bulunmadığını, bu nedenle böyle bir sisteme yöneldiklerini vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!