Çadırlarda geçen yaşam

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden, Karadeniz Bölgesi'ne gelen mevsimlik tarım işçileri, kaldıkları çadırlarda, fındık bahçesi sahiplerinin kendilerine iş vermesini bekliyor.

Çadırlarda geçen yaşam
Çadırlarda geçen yaşam
GİRİŞ 19.08.2015 12:09 GÜNCELLEME 19.08.2015 12:24

Mevsimlik tarım işçileri, Samsun’un Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık ve Terme ilçelerinde buldukları boş arazilere çadırlarını kurarak, kendilerine ulaşacak olan bahçe sahiplerinin yolunu gözlüyor.

Salıpazarı ilçesinde bulunan Yavaşbey Mahallesi’ne yerleşerek çadırlarını kuran tarım işçileri, kurdukları çadır kent de yaklaşık 400 kişi olduğunu belirtti.

Bu yıl içlerinde Suriye’den gelenlerin de olduğunu ifade eden tarım işçileri, yaklaşık bir ay kalacakları bölgede yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor.

Bölgeye Şanlıurfa’dan gelen Sinan Alankaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zor şartlar altında çadırlarda kaldıklarını ifade ederek, "Çadırların bulunduğu alanda sinekler olduğu için çocuklarımızı sinekler ısırıyor, bazıları hasta oluyor. Buraya gelmesek, aç kalacağız. Buraya gelmeden önce Konya’ya gittik. Buradan da pamuk toplamaya gideceğiz. Çocuklarımız iki ay okula geç başlayacak. Derdimiz para kazanarak hayatımızı sürdürmek” diye konuştu.

Hacer Alankaya ise Şanlıurfa'dan zorluklarla buraya geldiğini ifade ederek, “Burada yaşamak zor. Çalışmak için geldik, 4 kişi olarak çalışacağız. Gelirken borç alarak geliyoruz, burada kazandığımız da anca borçlarımıza yetiyor. Hayatımızda düzenli hiç bir şey yok. Çocuklarımızı bile okutamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayşe Başkurt da zor şartlarda yaşadıklarını ifade ederken, bir çadırda 7 kişi kaldıklarını belirtti.

Başkurt, 50 lira yevmiye ücreti ile çalışacaklarını anlatarak, su, tuvalet gibi bazı ihtiyaçlarının karşılanmasını istedi. Sabah işe gittiğini, işten geldikten sonra da yemek yaptığını belirten Bozkurt, “En çok çocuklarımız için üzülüyoruz” dedi.

Çadır alanlarının girişinden su alarak çadırlarına taşıyan işçiler en çok zorluğu ise tuvalet ve banyo konusunda yaşadıklarını ifade ederek, yetkililerden bu konuda yardım bekliyor

Çadırlarda kalan tarım işçilerini, sabah erken saatlerde bahçe sahipleri araçlarla gelip alırken, işçiler akşam saatlerinde çadırlarına geri dönüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!