Silah yüklü gemi Yunan şirketinin çıktı

Girit Adası açıklarında kaçak silah taşıdığı tespit edilen Bolivya bandıralı “Haddad 1” yük gemisinin Yunan şirketine ait olduğu bildirildi

Silah yüklü gemi Yunan şirketinin çıktı
Silah yüklü gemi Yunan şirketinin çıktı
GİRİŞ 03.09.2015 20:43 GÜNCELLEME 03.09.2015 20:43
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Yunan basın yayın organları, son yıllarda birçok kez isim ve bayrak değiştirdiği tespit edilen geminin merkezi Yunanistan’ın Pire limanında bulunan bir Yunan şirketine ait olduğunu duyurdu.

Atina’da yayımlanan Kathimerini gazetesi konuya ilişkin haberinde, ilk belirlemelere göre taşıdığı konteynerlarda kaçak silah bulunduğu tespit edilen ve patlayıcı madde de taşıdığı şüphesi bulunduğunu belirttiği Bolivya bandıralı “Haddad 1” gemisinin Şubat 2015 tarihinden itibaren aidiyet ve kullanım haklarının merkezi Pire’de bulunan bir Yunan şirketine ait olduğunu yazdı.

Gazete haberinde, “Haddad 1” gemisinin 2008-2014 yılları arasında da, “ARXON” ismiyle Yunan bayrağı taşıdığı ve daha sonra Ağustos 2014 tarihinden Şubat 2015’e kadar “MAMO” ismi altında Kamboçya bayrağına geçtiğini bildirdi.

Öte yandan, Yunan medyasına yansıyan haberlerde, Yunan gizli servislerinin eline gemide ele geçirilen kaçak silah ve mühimmatın Ukrayna’dan yüklendiği ve büyük olasılıkla Suriye ve Irak’taki DAEŞ’li teröristlere gönderildiğine dair bilgiler ulaştığı iddia edildi.

Olayla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Yunanistan Denizcilik Bakanlığı yetkilisi ise, taşıdığı konteynerların içinde kaçak silah bulunduğu tespit edilen “Haddad 1” gemisiyle ilgili kontrollerin sürdüğünü belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Girit adası açıklarında, Türkiye'den hareket ettiği iddia edilen Bolivya bandıralı yük gemisinde yüklü miktarda silah ele geçirilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Yunan makamları tarafından gemideki malzemelerin gümrük beyannamesinde belirtilenin dışında alıcılara gittiğinin tespiti ve bunun Türk makamlarıyla paylaşılması halinde bu hususta alınabilecek tedbirler bulunduğunu bildirmişti.

Bilgiç, ihracat kontrolleri konusunda tüm uluslararası rejimlere taraf olan Türkiye’nin, silah ihracatı konusunda da güçlü ve uluslararası standartlarda denetim mekanizması bulunduğunu ifade ederek, geminin sahibi olan şirketin esasen Yunanistan’ın Pire kentinde kayıtlı olduğunu belirtmişti.

İlgili makamlar tarafından yapılan araştırmadan, geminin Gazimağusa limanından çıkışla 25 Ağustos günü İskenderun limanına geldiğinin ve 29 Ağustos günü buradan ayrıldığının anlaşıldığını vurgulayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, müteakip uğrak limanlarını Misurata, Tobruk ve Beyrut olarak bildiren ve önceki uğrak yerlerinden İskenderiye’de evvelce 12 konteyner yüklenmiş bulunan gemiye, İskenderun limanında da bir treyler ve iki konteyner yüklendiğine işaret etmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • seyirci 8 yıl önce Şikayet Et
    bunlar av tüfeği çok fazla menzili yok 150 m ama yiv ve set varsa sıkıntılı bir durum savaşta beş para etmez
    Cevapla
  • hyr 8 yıl önce Şikayet Et
    Terörü önlemek maksadı ile birleşmiş milletlerden boğaz gemilerini kontrol müsadesi gerekiyor. Rusyaya rağmen almalıyız. Savaş durumu terör durumunda müdahale hakkı...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?