Herkesin burun kıvırdığı işi yaptılar şimdi ise...

Tokat'ta 50 yaşındaki Hülya Solmaz ile 39 yaşındaki Canan Tek ortak olup 2.5 yıl önce 50 keçi ile süt ve süt ürünleri üretimine başladı.

Herkesin burun kıvırdığı işi yaptılar şimdi ise...
Herkesin burun kıvırdığı işi yaptılar şimdi ise...
GİRİŞ 05.09.2015 11:27 GÜNCELLEME 05.09.2015 11:27
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Keçi sayısını kısa sürede 450'ye yükselten kadınlar, süt ve süt ürünleri fabrikası kurmak amacıyla AB hibe projesi hazırlığına başladı. 

Tokat'ta eşini 15 yıl önce kaybeden 4 çocuk annesi Hülya Solmaz ile evli 2 çocuk annesi Canan Tek örnek bir işbirliğine imza attı. Kent merkezinde yaşayan Hülya Solmaz, 3 yıl önce internette kadın girişimcilere KOSGEB'den kurs açıldığını öğrendi. Kursa katılan Solmaz, sertifikasını aldıktan sonra kültür mantarı yetiştirmeye karar verdi. Fakat yaptığı araştırmalar sonrası hayvancılığa yönelen Solmaz, bankadan 15 bin lira kredi çekerek 20 keçi satın aldı. Satın aldığı keçileri 6 ay boyunca kent merkezinde kiraladığı bir ahırda besleyen Solmaz, daha sonra arkadaşlarının vasıtasıyla Kemalpaşa köyünde yaşayan ve burada kendilerine ait ahırda 30 keçi besleyen Canan Tek ile tanıştı. Hülya Solmaz ile Canan Tek birlikte çalışmaya karar verdi. Hülya Solmaz kendisine ait keçileri köyün yaylasında bulunan ahıra taşıdı. İki kadın bu süre içinde keçilerden ürettikleri süt ve peynirlerin satışını gerçekleştirdi. İşlerinde başarılı olan iki kadın, 2.5 yıl süre içerisinde 50 olan keçi sayısını 450'ye yükseltti. Günde yaklaşık 200 kilo süt alan kadın girişimciler işlerini daha da büyütmeye karar verdi.

"AMACIMIZ FABRİKAYA DÖNÜŞTÜRMEK"

Hülya Solmaz bir şeyler yapmak için çeşitli girişimlerde bulunduğunu ve en son keçi üretimine karar verdiğini belirterek, "Ortak arkadaşlarımızın vasıtasıyla Canan hanım ile tanıştık. Ben açık bir şekilde, 'Aynı şartlarda yürüyeceksek, birbirimize destek olacaksak bir araya gelelim' dedim. Böylelikle birbirimizi tanıdık. Daha sonra baktık ki, birbirimizin eksiğini tamamlıyoruz. Onlar 30 ben ise 20 keçi ile başladım, şimdi bu sayı 450 oldu. Ama hep sabrettik, iki bayan olarak hep omuz omuza verdik. Şimdi süt verimi olan 250 keçiyi sağıyoruz. Hemen hemen günde 200 kilo günlük süt elde ediyoruz. Onu da peynire dönüştürüyoruz. Peynir satışlarımız şu anda çok güzel. Çünkü damak tadını yakaladık. İstanbul'a bile peynir gönderiyoruz. Şu anda talepleri yetiştiriyoruz. Ama yetiştiremeyeceğimiz zaman da olacak. Ama bizim hedefimiz daha da büyümek. AB hibesi almak. Amacımız bu işi fabrikaya dönüştürmek ve markalaştıracağımız ürünlerin satışını yapmak" dedi. Eşi ve çocukları ile köyde yaşayan Canan Tek ise, birlikte çalışmanın kendileri için daha faydalı olduğunu belirterek, "Bayanlar her şeye uyum sağlıyor. Birlikte olunca çalışmak daha iyi oluyor" diye konuştu.

HİBE İÇİN HAZIRLANIYORLAR

Şu andaki üretim ile ayda 7 bin lira kazanan kadın girişimciler, AB hibesi almak için çalışmalarını sürdürüyor. Yakında hibe için proje sunacaklarını belirten kadın girişimciler, almayı planladıkları 200 bin liralık hibe ile ile fabrikayı oluşturacaklarını söyledi. Kadın girişimciler, şu an henüz marka ismi belirlemediklerini de dile getirdi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 1
  • zynp van 8 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun valla size
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…