6 dil bilen Suriyeli doktor garsonluk yapıyor

Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan doktor Yaser Muhammed Ajaj, mesleğini yapamamanın üzüntüsünü yaşıyor.

GİRİŞ 05.09.2015 13:12 GÜNCELLEME 05.09.2015 22:44
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Halep'teki hastanelerde doktorluk yaparken savaştan kaçarak İzmir'e yerleşen Ajaj, Gümüşpala semtindeki evinde AA muhabirine açıklama yaptı. 

Ajaj, Ukrayna'daki Odessa Devlet Üniversitesi'nde tıp eğitimi aldıktan sonra ülkesine dönerek doktorluk yapmaya başladığını, dört yıl önce savaşın başlamasıyla Halep'te gönüllü olarak yaralılara müdahale eden ekiplere katıldığını anlattı. Ajaj, evlerinin bombalı saldırıda yıkılması sonrası Türkiye'ye kaçmaya karar verdiklerini anlattı.

İzmir'de doktorluk kariyerini bir kenara bırakarak yeni bir hayata başladığını, eşi Ravia ile burada evlendiklerini ve Muhammed Ravad isimli bir bebeklerinin dünyaya geldiğini dile getiren Ajaj, çocuğu olduktan sonra yaşam mücadelesinin kendisi için farklı bir anlam kazandığını belirtti. 

Doktorluk yapamadığı için İzmir'de farklı iş kollarında çalışmaya başladığını anlatan Ajaj, Türkçe, Arapça, Rusça, İngilizce, Latince ve Ukraynaca bildiğini, ancak bu bilgisini kullanabileceği iş bulmakta sıkıntı çektiğini söyledi.

İş bulabildiği zaman günlük 20-30 lira kazandığını kaydeden Ajaj, şunları aktardı:

"Türkiye'ye geldiğimde para ve altınım vardı. Bir süre sonra bunlar tükendi. Burada yeni bir yaşam kurdum, ev kiraladım. Onun için para lazım oldu. Burada inşaatlarda işçi olarak çalıştım. Kemeraltı'nda elbise satan dükkanda tezgahtarlık yaptım. Selçuk'ta bir emlakçıda komisyoncu olarak çalıştım. Bornova'da bir kebapçıda çiğ köfte sattım. Geçimimi sağlamak için her işi yapıyorum. Ama artık mesleğimi yapmak istiyorum.

Müslümanlara yönelik olumsuz bakış açısı nedeniyle Avrupa'ya gitmek istemediğini, mesleğini Türkiye'de sürdürebilmek için YÖK'ten denklik belgesi alma talebinde bulunacağını dile getiren Ajaj, Türkiye'de sağlık alanındaki gelişmeleri yakından takip ettiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 18
  • oldu 8 yıl önce Şikayet Et
    Artık yeter nereye kadar. misafirlikte bi yere kadar. isterseniz biz çıkalım suriyeliler yaşasın cihattan kaçıldığı nerede yazıyor
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    eğer doğruysa dedikleri ve gerçekten işinin ehli ise alalım çalışsın bizde
    Cevapla
  • abuzittin cevher 8 yıl önce Şikayet Et
    aslında bütün diplomalar uluslararası onaylı olacak dünyanın neresine gidersen git diploman işe yarayacak öle bi sistem yokmu benmi bilmiyorum bu ileri teknolojide insan 6 dil bilior işsiz kalıor benim görüşüm aslında diplomanın numarası olacak tabiki var bide uluslar arası geçerlilik numarası olacak bu kadar basitte diplomada denklik diplomanın işe yaramaması bu global çagda enterasan ya
    Cevapla
  • vay 8 yıl önce Şikayet Et
    hee oldu senide doktor yapak 6 dil biliyor diye he oldu
    Cevapla
  • ömer 8 yıl önce Şikayet Et
    avrupa ülkeleri zengin ve okumus surıyelılerı aldı bızde kanı bozuk pkk lıları doldurduk ıcımıze
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi