Orhan Pamuk'tan Aylan Kurdi yorumu

Yazar Orhan Pamuk, Aylan Kurdi’nin fotoğrafının yayımlanmasını doğru bulduğunu söyleyerek mültecilerin Avrupa'ya gitmesine hak verdi.

Orhan Pamuk'tan Aylan Kurdi yorumu
Orhan Pamuk'tan Aylan Kurdi yorumu
GİRİŞ 08.09.2015 15:01 GÜNCELLEME 08.09.2015 15:03
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

NOBEL ödüllü Yazar Orhan Pamuk, 3 yaşındaki mülteci Aylan Kurdi’nin cansız bedenine ilişkin fotoğrafın yayımlanmasını doğru bulduğunu söyleyerek, “O fotoğraf neredeyse toplumsal bir dönüşüme yol açtı” ifadelerini kullandı. Pamuk, mülteci sorunundaki tutumunu doğru bulduğu Türkiye 2 milyon mülteciyi ağırlarken kimsenin dönüp bakmadığı eleştirisini de getirdi. 

Orhan Pamuk, İngiliz Yönetmen Grant Gee’nin, aynı adlı kitabının ardından 2012’de açtığı Masumiyet Müzesi’nden yola çıkarak çektiği “Hatıraların Masumiyeti – The Innocence of Memories” filminin dünya prömiyeri için Venedik’e geldi. 

Burada Doğan Haber Ajansı’na özel röportaj veren Pamuk, yayımlanıp yayımlanmaması konusunda tartışmaların yaşandığı, Nilüfer Demir tarafından çekilen Suriyeli Aylan’ın fotoğrafları hakkında konuştu.

Mülteci sorununun küresel bir insani krize dönüşmesini değerlendiren Pamuk, “Özellikle cinsel cinayetlerde, ırza geçmelerde fotoğraf yayımlanmasının her zaman ikinci bir anlamı oluyor, ama Aylan çocukta olan bence o fotoğrafın yayımlanması iyi oldu. Bütün dünya gözlerini açtı ve bir fotoğrafın yayımlanması neredeyse toplumsal bir dönüşüme, siyasi önemli bir karara yol açtı. Yalnızca bu fotoğraf yüzünden oldu demiyorum, ama biraz insanlığın kendine gelmesi, bilgilenmesi de lazım. Eğer çekilen acılar sergilenmezse o acıları düzeltecek şeyler de yapılmıyor ne yazık ki” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE MÜLTECİLERE KÖTÜ DAVRANDIĞIMIZ İÇİN AVRUPA’YA GİDİYORLAR”

Mülteci sorununda Türkiye çok haklıdır” diye sözlerini sürdüren Pamuk, “2 milyon insan bizdeydi ve dönüp de bakmıyorlardı. Biz de onlara çok iyi davranamıyorduk. Nitekim biz de onlara iyi davranmadığımız için, çalıştırıp parasını vermediğimiz için, kötü davrandığımız için, vatandaşlık vermediğimiz için, herhangi bir kağıt vermediğimiz için, Türkiye’de okuluna gidemediği için haklı olarak Avrupa’ya gitmek istiyorlar. Onlar daha iyi davranıyorlar ve gidiyorlar” şeklinde sözlerini sürdürdü. 

“UMARIM ALMANYA, TÜRKLERE DAVRANDIĞI GİBİ DAVRANMAZ”

Burada korkunç olanın Avrupalıların ilk başta bu soruna “değmeyelim” demesi olduğunu kaydeden ünlü Yazar, şöyle konuştu:

“Korkunç olan Almanya ve başka ülkelerin ilk başta karar verememeleri. En son ağır insanlık trajedileri, gazetelerde yayımlanan resimler, insanların çektiği çile… Birden bire insanların kardeşliği hatırlandı. Almanya’nın aldığı kararı sevinçle karşılıyorum. Aldıkları göçmenlere, umarım 30-40 yıl evvel Türklere davrandıkları gibi davranmazlar. Onlara ‘siz misafirsiniz, geri döneceksiniz, hadi bakalım şimdilik gelin’ demezler. Umarım onları vatandaş yaparlar ve onlar da o ülkeyi benimseyerek, mutlu yaşarlar.” 

“Türkiye 2 milyon insan alırken ve kimse ilgilenmezken haklıydı” diyen Pamuk, “Ama şimdi Türkiye’nin üzerindeki yükü de alacağını zannediyorum” dedi. 

BU SORUNU ENTELEKTÜELLER DEĞİL, SİYASİLER ÇÖZMELİ

Söz konusu insani krizin çözümüne ilişkin bir entelektüel olarak görüşleri sorulan Pamuk, şunları söyledi: 

“Tabii ki ihtiyacımız olan şey, saydamlık, açıklık, insanlar arasındaki kardeşliği romantik sözlerle ortaya çıkarmak. Bunlar romantik sözler olarak algılanabilir, ama ben de romantik sözler söylemek istemiyorsam, ben bir romancıyım, insanların çektiği acıları anlatırım. Bunlar nasıl çözülür, kitabımın içinde varsa olur. Genel olarak iyi niyet olsun, herkes birbirine yardım etsin demek kolay. Bunlar dinlerin de bütün insanlığın felsefelerinde söylediği şeyler, ama bunları uygulamak siyasetçilerin işi. Ben orada bunların uygulamasında değilim, ben bunların insan kalbini etkileyecek şekilde anlatılmasıyla, bunların hayatımızın bir parçası olmasıyla…”

Pamuk, “Niye insanlar Türkiye’de durmuyor da, boğulmayı da göze alarak Avrupa’ya kaçıyorlar. Benim işim bunları düşündürtmek, ‘şu olacak, bu olacak’ diye söylemek değil” diye ekledi. 

YORUMLAR 32
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    sen türkiyediki 4 milyona yakin mülteciye 5 kurus verdinmi birinin eline bir ekmek aldinmi,orhan pamugu populerligini türk düsmanligiyla yapma,begenmessen türklükde seni kimse zorlan tutumuyo yallah
    Cevapla
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben Almanyada yasiyorum. Simdilik Devlet mültecilerin almanyaya gelmelerine positif yön vermeye calisiyor. Amma Halkin 90% göcmenleri istemiyor. Her gün bir Mülteci kampini basiyorlar veya yakiyorlar. Amma inanin, 300.000 mülteci daha almanyaya gelsin, bakin ne oluyor. Solingen ve Möln den daha kötü olacak
    Cevapla
  • sonkürt 8 yıl önce Şikayet Et
    defol git, bir hain eksik olur....
    Cevapla
  • MEHMET 8 yıl önce Şikayet Et
    Sen neden gitmiyosun madem kötü davranıyoruz_?Defol git bizde sende rahatlayalım artık...
    Cevapla
  • İşhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Hayırdır . Kitaplar satmıyor mu ? Reklama gerek yok mayk !..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde