Kurban Bayramı tatili kaç gün oldu? Bayram tatili

Ramazan Bayramı'nın bitiminin hemen ardından insanlar Kurban Bayramı tarihi ne zaman ve kaç gün tatil var diye merak ediyor.

Kurban Bayramı tatili kaç gün oldu? Bayram tatili
Kurban Bayramı tatili kaç gün oldu? Bayram tatili
GİRİŞ 11.09.2015 09:26 GÜNCELLEME 11.09.2015 09:26

2015 Kurban ve kurbanlık fiyatları. Müslümanların dini bayramlarından biri olan kurban bayramı ne zaman başlıyor bunu merak ediyor. Bu konuda 2015 kurban bayramı tatili kaç gün ve tarihi ne zaman bilgi verelim istedik. Kurban bayramı ne zaman , Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek ve kurbanlık fiyatları hakkındaki tüm detaylar haberimizde... Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir Kurban Bayramı aynı tarihlere tekabül eder.

ONLİNE KURBAN BAĞIŞI YAPMAK İÇİN TIKLAYIN

Kurban Bayramı tatili uzatılacak

Önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda resmi tatilin pazartesi, salı ve arifeye gelen Çarşamba gününü de kapsayacak şekilde uzatılacağı ifade edildi

15 Eylül'de yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında toplantısında resmi bayram tatili uzatılacak.

Müjdeli haberi Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Vahdet gazetesine verdiği röportajda açıkladı.

TATİL 7 GÜNE ÇIKACAK

Yalçın Topçu, "Önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda resmi bayramın pazartesi, salı ve arifeye gelen Çarşamba gününü de kapsayacak şekilde uzatılacak" dedi. Böylelikle Kurban Bayramı tatili 7 gün olacak.

Resmi karar çıkana kadar ise Kurban Bayramı tatili günleri şöyle:

23 Eylül'de yarım gün çalışacak olan resmi kuruluşlar, Kurban Bayramı'nın ilk günü olan 24 Eylül Perşembe, ikinci günü 25 Eylül Cuma, üçüncü günü 26 Eylül Cumartesi ve son günü 27 Eylül Pazar günü tatil olacak. Resmi tatilin sona ermesiyle birlikte 28 Eylül Pazartesi günü tekrar işbaşı yapılacak.

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

 

 

AREFE: 1/2 GÜN  23 EYLÜL ÇARŞAMBA
1. GÜN   24 EYLÜL PERŞEMBE
2. GÜN   25 EYLÜL CUMA
3. GÜN   26 EYLÜL CUMARTESİ
4. GÜN   27 EYLÜL PAZAR

KURBAN BAYRAMININ ÖNEMİ

Istılahta, yani bir İslam dini terimi olarak Kurban, Allah’a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir. Kur'an'da geçen İbrahim peygamber ve oğlu İsmail ile ilgili kıssadan yola çıkarak, kurban kavramı, çok daha genel bir adanmışlığı, Allah için bireyin her şeyini feda edebilecek olmasını, Allah'a teslimiyeti ve ona karşı şükür içinde olmayı ifade etmektedir. Kur'an 'da Hac Suresinde geçen şu ayet, kurbanın islam inancındaki yerini özetler:

"Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Allah’a ulaşacak olan ancak, sizin O’nun için yaptığınız, gösterişten uzak amel ve ibadettir." (Hacc 22/36;37)

KURBANLIK FİYATLARI ARTIYOR

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, fiyatların hayvan azlığı ve kurbanlık piyasasını bekleyen besicinin elindeki hayvanı kesime göndermemesinden kaynaklandığı öne sürerek,karkas et ithalatının gündeme alınması gerektiğini savundu.

Afyon, Elazığ, Edirne ve Tokat'ta ise fiyatlar 26 lirayı da aştı. Perakende piyasasında da fiyatlar ortalama 40 liranın üzerine çıktı. Fiyatların yükselmesinde ithalata rağmen hayvan açığının olması, Ramazan ayında talebin artması ve kurban bayramı öncesi besicilerin hayvanlarını elinde tutmayı tercih etmesinin etkili olduğu ifade ediliyor.

2015 KURBAN BAYRAMI TAHMİNİ KURBANLIK FİYATLARI ŞÖYLE:

Kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları : 5 bin ile 8 bin arası

Kurbanlık kuzu, koyun, koç küçükbaş hayvan fiyatları : 700 ile 1200 TL arasında

Canlı hayvan kilosu 10-15 TL arası olacağı düşünülüyor.

Büyükbaşta fiyat 5 bin ile 8 bin TL arasında, küçükbaşta ise 700 TL ile 1.100 TL arasında değişecek. Canlı hayvanın kilosunun 10-15 TL arasında olacağı tahmin ediliyor.

Geçen yıl 250 TL den başlayan küçükbaş fiyatları bu yıl 450 TL den başlıyor.

Ankara’da sektörün temsilcileri ile etkinlikte buluşan Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Bılıkçı yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 77,5 milyon nüfusunun yanı sıra yıllık 37 milyon kişiyi bulan turistin et tüketiminin karşılandığına işaret ederek, ülkede artan hayvan sayılarına ve gelişen kırmızı et üretimine rağmen kırmızı et fiyatlarındaki artışın durdurulamadığından yakındı. Bılıkçı, söz konusu artışı yem ve yem hammaddelerinde görülen artışa bağlamanın doğru olmayacağını, sorunun ana kaynağının Türkiye’de canlı besi başlangıcı hayvan sayısının az olması ve dolayısıyla besi başlangıcı canlı hayvan fiyatlarının yüksekliği olduğunu kaydetti.

TÜRK DİYANET VAKFI KURBANLIK FİYATLARINI AÇIKLADI

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), bu yılki Vekaletle Kurban Kesim Programı kapsamında, yurt içinde 182 il ve ilçe merkezinde, yurt dışında da 76 ülkenin 450 bölgesinde kurban kesimi yapacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek olan Vekaletle Kurban Kesim Programı kapsamında gelmesi beklenen kurban vekâletlerine göre 200 bin hisse kurbanın kesilerek dağıtımının yapılması hedefleniyor.

Vatandaşların vekâlet verdikleri kurbanlarının, dini usullere uygun şekilde kesimi yapılarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV personeli görevlendirilirken, organizasyonlarda gönüllüler de yer alacak.Yurtiçindeki merkezlerden 88’inde ayrıca sığınmacı ailelere yönelik kurban kesimi yapılacak.

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, yaptığı açıklamada, İslam dininde yapılan ibadetlerin bir yandan kişiyi Allah’a yaklaştırırken diğer yandan pek çok güzelliği de bünyesinde barındırdığını söyledi.

Allah için edâ edilen kurban ibadetinin de çok sayıda hikmeti barındırdığını vurgulayan Palakoğlu, “Kurban ibadeti toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tuttuğu gibi bayram yapamayanları bayram sevincine ortak ederek sosyal adaletin gerçekleşmesine önemli derecede katkıda bulunmaktadır” dedi.

Kurban ibadetinin, bireyin malını Allah rızası için harcamanın yanı sıra başkalarıyla paylaşma bilincini de geliştirdiğini vurgulayan Palakoğlu, “Kurban, bireylerin ihtiyaç sahibi insanlara yaklaşmasına,milletler arasında iyilik köprüleri kurulmasına vesile olmaktadır. Kurban, sadece akrabaları, komşuları ve dostları değil, yeryüzündeki bütün kardeşlerimizi birbirine yakınlaştırmaktadır. Bunun yanı sıra Afrika’dan Asya’ya, Uzak Doğu’dan Güney Amerika’ya, adını bile duymadığımız ülkelerde hiç görmediğimiz ve tanımadığımız kardeşlerimize uzattığımız bir yardım eline vesile olmaktadır” diye konuştu.

Türkiye Diyanet Vakfı olarak kurban ibadetini dini hükümler doğrultusunda yerine getirmek ve keseceği kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyen vatandaşlarımıza yardımcı olmak maksadıyla her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle dini esaslara uygun, güven ve emanete riayet şiarıyla Vekaletle Kurban Kesim Programı düzenlediklerini belirten Palakoğlu şöyle konuştu:
“Türkiye Diyanet Vakfı olarak 1993 yılından beri Diyanet İşleri Başkanlığımız ile Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Programı düzenliyoruz. Vakfımız, 40 yılı aşan tecrübesi, deneyimli kadrosu, üstlendiği sorumluğun bilinciyle ve hizmet anlayışıyla bu alanda örnek teşkil etmektedir.

2014 yılında Vakfımıza emanet edilen 135.394 hisse kurban; yurt içinde il ve ilçeler olmak üzere 174 merkezde, yurt dışında 69 ülkenin 557 bölgesinde bizzat görevlilerimizin nezaretinde kesilmiştir. Geçen yıl vekâleten kesilen kurbanların bir bölümü ülkemizde, bir bölümü de yurt dışında açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olarak yaşandığı Afrika, Afganistan, Pakistan, Arakan başta olmak üzere Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri, Kafkasya ve dünyada 69 ülkenin 557 bölgesinde görevlilerimiz tarafından ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılmıştır.”

“200 BİN HİSSE KURBAN”

Bu yıl da hayırsever milletimizin desteğiyle, Türkiye’nin mazlum coğrafyalara ümit ışığı olacağını vurgulayan Palakoğlu, “TDV olarak 2015 yılı VekaletleKurban Programı kapsamında gelmesi beklenen kurban vekaletlerine göre 200 bin hisse kurbanın kesim ve dağıtımını yapmayı planlıyoruz. Yurtdışında 76 ülke ve bu ülkelerin 450 bölgesinde Türkiye’den görevlendirilecek personelimiz ve gönüllülerimizle birlikte kurban kesim ve dağıtımı yapacağız. Yurtiçinde ise yaklaşık 182 il ve ilçemizde kurban kesim ve dağıtımını gerçekleştireceğiz. Yurtiçindeki kesim merkezlerinden 88’inde ayrıca sığınmacı ailelere yönelik kurban kesimi de yapılacak” dedi.

KURBAN BEDELİ YURT İÇİ 625 YURT DIŞI 450 TL

Vekâlet yoluyla kurban kesim programı kapsamında bu yılki kurban bedellerinin de belirlendiğini açıklayan Palakoğlu, “Vakfımız bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 625 TL, yurt dışında da 450 TL olarak belirledi. Vatandaşlarımız, www.diyanetvakfi.org.tr adresinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, PTT şubeleri ile Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Albaraka, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk bankaları aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilecek. Ayrıca vatandaşlarımız 0312 416 90 00 çağrı merkezini arayarak kurban bağışında bulunabilecekler” dedi.

Palakoğlu, yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızın da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve ateşeliklere bağlı dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışı yapabileceklerini kaydetti.

CANLI HAYVAN FİYATLARI AB ÜLKELERİNDE KİLOSU 2,2-2,6 EURO SEVİYELERİNDE

Mustafa Bılıkçı, “Nitekim besi başlangıcı canlı hayvan fiyatlarına baktığımızda karkas fiyatlarında yaşanan artıştan daha yüksek oranda artışlar görmekteyiz. Geçtiğimiz sene yüzde 45,2 oranında artan canlı hayvan fiyatları AB ülkelerinde kilosu 2,2-2,6 euro seviyelerinde.” dedi.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin 2013 yılı ortasından bu yana haftalık olarak kesimhanelerden yağsız dana kesim ve kuzu kesim fiyatları topladığını belirten Bılıkçı, 2014 ile 2015 Nisan ayları kıyaslandığında dana fiyatlarında yüzde 26,09 artış görüldüğünü, 2015 Ocak ayının ilk haftasında 20,58 lira olan fiyatın Haziran ayı sonu itibariyle 24,11 liraya ulaştığını, 6 aylık artışın ise yüzde 17,2 olduğunu dile getirdi.

Kurban fiyatları el yakıyor

Kurban Bayramı’na sayılı kala hummalı bir çalışma başladı. Geçen seneye göre büyükbaş hayvan fiyatları bin 500 lira fazlayken, küçükbaş hayvanlarda bu fark bin lirayı buluyor. Kurbanlık danalar bu yıl 4,500 liradan alıcı bekliyor.
 

Geçtiğimiz yıl 3 bin 500 liraya satılan danalar bu yıl 4 bin 500 liradan alıcı bekliyor. Hal böyle olunca da kurbanlık almak için pazara gelen vatandaşlar eli boş dönüyor. Bu yıl kurbanlık fiyatlarının yükselmesinin en büyük sebebi et fiyatlarının artması. Zamlanan kurbanlıklara vatandaşlar bakmakla yetiniyor. Bu yılki kurban pazarlarında en uygun kurbanlık ise küçükbaş hayvanlar. Pazarda küçükbaş hayvanlar 600 ile bin lira arasında satılırken, büyükbaş kurbanlıklar ise 3 bin 500 liradan başlayıp 12 bin liraya kadar değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Büyükbaş hayvanlarda geçen yıla oranla bin 500 lira yükseliş gözlenirken, küçükbaş hayvanlarda bu rakam 100 lira olarak dikkat çekiyor.

Bursa Panayır Kurban Pazarında satıcı Tacettin Aktaş, “Bu yıl kurbanlıklar geçtiğimiz yıla oranla pahalı bunun en büyük sebebi ise et fiyatlarının artması geçtiğimiz yıla oranla büyükbaş hayvanlarda bin 500 lira artış gözlenirken küçük baş hayvanlarda da bu rakam 100-150 arasında değişiyor. Bu yıl kurban da en uygun kurbanlık küçük baş hayvanlar pazarda 600 ile bin lira arasında küçük baş kurbanlık bulmak mümkün. Geçtiğimiz yıl bu zamanlarda 15 hayvan satmıştık, bu yıl ise daha siftah yapmadık desek yeridir. Vatandaşlar kurbanlık fiyatlarını yüksek buluyor” dedi.

Hayvan pazarına kurbanlık bakmaya gelen Muhterem Mercan isimli vatandaş ise “Geçtiğimiz yıl dört ortak bir araya gelerek büyükbaş kurbanlık kesmiştik. Bu yıl ortaklardan ikisi kesemeyeceğini beyan ederek ortak olmadı. Bu yıl kurbanlık fiyatları çok yüksek geçtimiz yıl 3 bin lira olan bir dana bu yıl 4 bin 500 liradan satılıyor. Asgari ücretle çalışan bir vatandaşın kurbanlık kesmeye gücü yetmiyor” şeklinde konuştu.

İSTANBUL’DA KURBAN PAZARLARI İÇİN HUMMALI ÇALIŞMA BAŞLATILDI


Kurban bayramına sayılı günler kala İstanbul’daki kurban pazarlarında hummalı bir çalışma başlatıldı. Göztepe’deki Gözcübaba kurbanlık pazarında kantinlerinden mescitlerine, internetine kadar tüm hizmetleri düşünen yetkililer, kurban çadırlarını günler öncesinden hazırladı. İstanbul’un en büyük kurban pazarlarından biri olan Göztepe’deki Gözcübaba kurban pazarında yoğun bir çalışma sürdürülüyor. Gece-gündüz aralıksız çalışan işçiler, kurbanların İstanbul’a girişi yaklaşırken çadırları hazırlıyor. Kurban pazarında kantinlerden mescitlere, elektrik direklerinden internete kadar tüm hizmetler düşünüldü. Gözcübaba kurban pazarının sorumlusu Yüksel Ersin, “Şuan çadırlarımız kuruluyor. Sosyal faaliyet alanlarımız, kantinlerimiz, kafeteryalarımız, mescit alanlarımız, elektrik direkleri ve internet gibi tüm hizmetlerimiz hazırlanıyor” dedi.

Suyun kurban satışı yapan esnaf için önemli olduğunu vurgulayan Yüksel Ersin, “İki yerde sondaj vurduk. Hayvanlar için çok önemli bir durum. Elektrik direklerini yerleştirdik. Işıklandırmaları yüksek yaptık. Çünkü ileriye dönük bir yatırım olarak Anadolu’dan gelen halkımız, esnafımız burada daha rahat etsin daha güzel bir ortam sağlasın diyerek sondaj ve konteyner gibi çalışmaları hazır hale getirdik” şeklinde konuştu.

Kurban pazarının Ümraniye, Kadıköy, Üsküdar ve Ataşehir gibi önemli ilçelerin birleşme noktasında kaldığını vurgulayan Yüksel Ersin, şunları söyledi: “Burada 500 çadır yer alacak, şuan yarısı doldu. Çadır kurma çalışmalarımız devam ediyor. Çadır fiyatları konumlarına göre 4 bin 500 lira ile 6 bin lira arasında değişiyor” diye konuştu.

Çadırların kurulmasında çalışan işçiler kurbanlıkların girişine günler kaldığını ve çadırları yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı