SGK SSK sorgulama, SGK 4A hizmet dökümü 26.10.2015

SGK sorgulama ve 4A hizmet dökümü için haberimizi inceleyebilirsiniz. TC Kimlik No ile hizmet dökümü sorgulayın!

SGK SSK sorgulama, SGK 4A hizmet dökümü 26.10.2015
SGK SSK sorgulama, SGK 4A hizmet dökümü 26.10.2015
GİRİŞ 26.10.2015 09:11 GÜNCELLEME 26.10.2015 09:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

SGK sorgulama ve 4A hizmet dökümü almak çok kolaydır. Sizlere vereceğimiz bilgiler doğrultusunda işlemlerinizi gerçekleştirdiğiniz takdirde SGK sorgulamalarınızı gerçekleştirebilir ve 4A hizmet dökümünü elde edebilirsiniz. Bunun için bir e-Devlet şifresine ihtiyacınız var. SGK sorgulama işlemleri için aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz. SGK sorgulama ve 4A hizmet dökümü için aşağıdaki bağlantıyı kullanınız.

E DEVLET GİRİŞ

SGK

E DEVLET GİRİŞ

SGK

E-Devlet Üzerinden SSK Sigorta Sorgulama İçin tıklayın

E-SGM Üzerinden SSK Sigorta Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

E-SGM Üzerinden BAĞ-KUR Sigorta Sorgulama İşlemi İçin tıklayın

E-Devlet BAĞ-KUR Sigorta Sorgulama İşlemi İçin tıklayın

Ziraat Bankası SGK Borç Sorgulama İçin tıklayın

Açılan sayfada T.C. kimlik numaranızla ve şifrenizle giriş yapınız. Sizlere söylediğimiz gibi bir e-Devlet şifresine ihtiyacınız var.

e-Devlet şifresi nasıl alınır?

e-Devlet şifrenizi almak istiyorsanız en yakın PTT şubesine gidebilirsiniz. Yaptığınız başvuru neticesinde dakikalar içerisinde 2 TL karşılığında e-Devlet şifresi alabilirsiniz.
Daha sonra aynı bağlantı üzerinden T.C. kimlik numaranızla giriş yapabilir ve SGK sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz.

Arama butonuna “Sosyal Güvenlik Kurumu” yazdığınız takdirde otomatik olarak seçenekler çıkacaktır.

4A Hizmetleri
4A Almanya/Bulgaristan Emekli Ödemeleri
4A Banka ve Adres Değişikliği
4A Emekli Aylığı Kesintileri
4A Emekli Aylık Bilgisi
4A Emekli Aylık Bilgisi Belge Doğrulama
4A Emeklilik Kaydı
4A Emekli Ödeme Bilgileri
4A Hizmet Dökümü
4A Hizmet Dökümü Belge Doğrulama
4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti
4A On Günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru ve Sorgulama
4A On Günden Az Süreli Ev Hizmeti Çalışan Kişi Sorgulama
4B Hizmetleri
4B Banka ve Adres Değişikliği
4B Basamak Bilgisi
4B Borç Durumu
4B Emekli Aylığı Kesintileri
4B Emekli Aylık Bilgisi
4B Hak Sahipliği
4B Hizmet Bilgisi
4B Ödeme Dökümü
4B Tescil Kaydı
4B 6111 Yapılandırma Borç Bilgileri
4B(Bağkur)Günlük Kazanç Beyanı Girişi
4B Emekli Aylığı Hesaplama
4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı
4C Hizmetleri
4C Banka Değişikliği
4C Bir Aylık Maaş Tercihi
4C Emekli Aylığı Kesintileri
4C Emekli Aylık Bilgisi
4C İsteğe Bağlı Ödeme Dökümü
4C Tescil Kaydı
4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi
Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler
4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme

Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesinin Verilmesi

4A/4B/4C İlaç Kullanım Süresi Sorgulama
4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama
Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama

Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?

SPAS Müstehaklık Sorgulama(Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi)
Diğer Hizmetler
Tedavi Bilgileri Sorgulama
6552 Yapılandırma Sorgulama
EK5/EK6/5G/30 Günden Az İBS Tescil Kaydı ve Borç Dökümü
Sosyal Güvenlik Kurumu Kart ile Prim Ödeme Uygulaması
Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama
Hekim Bilgilendirme
Sağlık Yardımı Talep ve Taahhüt
Şahıs Ödeme Durumları Görüntüleme

Açılan bağlantılardan 4A hizmet dökümü bilgilerinize ulaşabilir ve ödenmiş günlerinizi görebilirsiniz. Başka bilgilere de ihtiyaç duyarsanız diğer bağlantıları kullanabilirsiniz.

TC Kimlik No ile hizmet dökümü sorgulayın! 

SSK sorgulama ve hizmet dökümü alma işlemlerinizi T.C. kimlik numaranız ile gerçekleştirebilirsiniz. SSK sorgulamaları şu sıralar e-Devlet üzerinden gerçekleşiyor. SGK resmi internet sitesi üzerinde bakım olduğundan dolayı vatandaşlar SSK sorgulama işlemlerini T.C. kimlik numaraları ile e-Devlet üzerinden gerçekleştirebiliyor.

Modern teknolojinin sağlamakta olduğu yeni nesil olanaklar ile birlikte sigorta mükellefleri artık çok daha pratik bir şekilde sigorta işlemlerini dijital platform üzerinde yapabilme imkanı bulunuyor. Gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun dijital hizmetleri ile birlikte artık SGK hizmet dökümü sorgulama işlemleri online olarak yapılabiliyor. SGK sorgulama ve SGK hizmet dökümü ile SSK prim gün sayınızı ve SSK prim borç sorgulama işleminizi kolayca yapabilirsiniz. Özellikle de teknolojinin sağladığı avantajlar ile birlikte artık sigorta mükellefleri bulundukları her yerden internete son derece pratik bir şekilde erişim sağlayabilme imkanına sahip olunabiliyor. Bu sayede SSK prim borç sorgulama ve SSK hizmet dökümü alma işlemleri online yapılabilmektedir. Şifreli ve şifresiz olarak yapılabilen SSK hizmet dökümü ve SSK sorgulama işlemleri yazımızın devamında detaylı olarak anlatılmıştır. SSK gün sorgulama konusunda vatandaşların uzun yıllardan beri E SGM hizmet ekranı üzerinden sorgulama yapma alışkanlığı bulunsa da devletin bakıma aldığı portla üzerinden şu an için herhangi bir sorgulama imkanı bulunmamaktadır. Üstelik sistem kapalı olduğu için ulaşabilmeniz de mümkün değildir.

E SGM hizmet ekranının kapalı olması nedeniyle E Devlet üzerinden sigorta sorgulama yapmanız gerekecektir. Sigorta sorgulama konusunda SGK tarafından sunulan hizmetlerdenyararlanarak E Devlet üzerinden de sigorta bilgilerinize ulaşarak tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz. Bu bakımdan vatandaşların online olarak yine sigorta sorgulama yaparak bilgilere ulaşmanız mümkündür. Sigorta sorgulama konusunda bilgi almak için sigorta türünüze göre seçim yapmanız gerekmektedir. Aksi halde ilgili yanlış sigorta türünde yapacağınızsorgulamalarda sigorta bilgileriniz yayınlanmayacaktır. Bu nedenle SSK gün sorgulama konusunda bu detaya dikkat etmeniz ve 4A, 4B ve 4C olmak üzere ilgili sigortaya göre sigorta sorgulama yapmanız gerekmektedir.

SSK Sorgulamaları İle Neler Öğrenilir?

SSK sorgulama yapan bir vatandaş, ne kadar prim ödendiğini, ne zaman sigortalı olarak çalışmaya başladığı, toplam SSK gün sayısını, ay içerisinde ne kadar günün ödendiğini öğrenebilmektedir. Bunun yanında emekli olan kişilere yönelik de pek çok sorgulama bulunmaktadır. Emekli olan kişilerin ne kadar emekli maaşı aldığı, adres ve bilgilerin güncellenebildiği, emekli belgesi alma gibi sorgulamalar yapılabilmektedir. SSK prim sorgulaması yaparken sorgulama ekranında sizden istenen bilgileri girmeniz yeterli olacaktır. Sorgulamanızın ardından tüm bilgiler size sunulacaktır.

T.C. kimlik numarası ile SSK sorgulama internet üzerinden kolayca gerçekleşebiliyor. SSK sorgulamaları sonucunda bilgilerinize ulaşabilir ve SSK ücretinizin ödenip ödenmediğini öğrenebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için T.C. kimlik numaranıza ihtiyacınız var.

SGK’ nın Görevleri Nelerdir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun (SGK) bazı görevleri çeşitli birçok görevi bulunmaktadır. SGK’ nın bazı görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

•    SGK, sosyal güvenliğe ait olan tüm konularda uluslararası gelişmeleri izlemektedir ve gerekli olan tüm değerlendirmeleri yapmaktadır. 

•    SGK, kendi kurumuna bağlı bulunan gerçek ve tüzel kişilere hizmet sunar ve bu şekilde onları hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmektedir.

•    SGK, sosyal güvenlik kapsamında kamu idareleri için iş birliği kurmaktadır ve bu şekilde koordinasyonu sağlamaktadır.

•    SGK, bazı sosyal güvenlik politikaları uygulamaktadır. Bunlar; ulusal kalkınma politikaları ile yıllık uygulama programları gibi politikalarıdır.

•    SGK, sosyal güvenlik politikalarının daha güncel, daha yeni, daha iyi olmasına yönelik çalışmalar yapar.

•    SGK, yabancı ülkeler ile yapılacak olan sözleşmeleri yürütür ve bunlara ait çalışmalar yapar.

•    SGK, bu kanun ile veya başka kanunlar ile kuruma verilen görevleri yerine getirmektir.
Bu şekilde SGK’ nın bazı görevlerini belirtmek mümkündür. Bu maddelerin dışında da SGK’ nın birçok görevi bulunmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İle Yararlanılan Bazı Hizmetler

SGK’ nın kendi resmi sitesinde E-SGM uygulaması üzerinden birçok farklı hizmetten yararlanabilir. SGK’ nın resmi sitesi üzerinden yararlanılan bazı hizmetler şunlardır: SGK Kesenek Bilgi Sistemi, SGK E-Bildirge, SGK Evrak Takibi, SGK Kart ile Prim Ödeme, SGK maaş bordrosu, SGK maaş hesaplama, SGK yurtdışı borçlanması, SGK borç ödeme, SGK işe giriş, SGK iş göremezlik, SGK SSK rapor parası, SGK yetim aylığı, SGK E-Hizmet, SGK SSK hizmet dökümü sorgulama gibi hizmetlerdir.

SGK SSK Nedir ?

SSK, SGK’ nın 4A sigorta koluna bağlı kişilere denilmektedir. Bir işveren tarafından SGK’ ya bağlı olarak çalıştırılan kişilere SSK’ lı kişiler adı verilmektedir. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi internet üzerinden online olarak yapabilmekteyiz. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi internet üzerinden online olarak yapabilmek bize önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlamaktadır. İnternet üzerinden yapılan işlemlerin güvenli ve hızlı olması çok önemlidir. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi SGK’ nın resmi sitesi üzerinden hem hızlı hem de güvenli bir şekilde yapabilmekteyiz. Bu anlamda SGK’ nın resmi sitesi üzerinden SSK ile ilgili yapabileceğimiz pek çok işlem vardır. SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini de SGK’ nın resmi sitesinden yapabilirsiniz. SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi ile SSK ilk işe giriş tarihi öğrenme, SGK SSK sicil numarası öğrenme gibi işlemlerimizi de yapabiliriz. Ayrıca çalıştığımız yerde ne zaman işe girdiğimizi ya da ne zaman işten çıktığımızı, işyerinde yatırılan SGK SSK prim miktarını öğrenme ve toplam SGK SSK prim miktarını öğrenme gibi pek çok işlemimizi de SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi sayesinde kolayca öğrenebiliriz. Bu yazımızda SGK’ nın resmi sitesi üzerinden SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi nasıl yapılır bu konuyu detaylı bir şekilde anlatacağız.

ESGM ile SGK Hizmet dökümü sorgulama dışında öğrenebileceğiniz şeyler ise şunlar;

- TESCİL KAYDI TESPİTİ 
Tescil Kaydı Tespiti 4A 
Tescil Kaydı Tespiti 4B 
Tescil Kaydı Tespiti 4C
 
- EMEKLİ AYLIK BİLGİSİ 
Emekli Aylık Bilgisi 4A 
Emekli Aylık Bilgisi 4B 
Emekli Aylık Bilgisi 4C
 
- EMEKLİ AYLIK KESİNTİ 
Emekli Aylık Kesintisi 4C
 
- HİZMET BİLGİSİ 
Hizmet Bilgisi 4A 
Hizmet Bilgisi 4B 
 
- İŞGÖREMEZLİK ÖDEME 
Ödeme Görme 4A - 4B 
 
- PROVİZYON SORGULAMA 
Sağlık Provizyon 
 
- GSS TESCİL VE PRİM BORCU SORGULAMA 
GSS Tescil ve Prim Borcu Sorgulama 
 
- İSTEĞE BAĞLI 4C BİLGİLERİ 
Tescil ve Tahakkuk Görüntüleme 
 
- SGDP TESCİL KAYDI SORGULAMA 
SGDP Tescil Kaydı 

Sigorta Sorgulama

Sigorta sorgulama ile 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü gibi sizin hizmetinize ait bilgileri içeren bir dokümanıdır. Sigortanızı sorgulatmak için prim, gün sayılarınızı belirten 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzü yani sigorta sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Sigorta sorgulamanızı iki şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

“E-SGM Hizmet Sorgulama Ekranı” ile sigorta sorgulama ve “E-Devlet” ile sigorta sorgulama şeklinde iki şekilde yapılır.

“E-SGM Hizmet Sorgulama Ekranı” İle Sigorta Sorgulama : E-SGM hizmet sorgulama ekranı ile sigorta sorgulama için ilk yapmanız gereken E-SGM ekranına ulaşmaktır. Bu ekrana ulaştıktan sonra T.C. kimlik numaranızı, uyruğunuzu, cilt numaranızı, doğum yılınızı ve nüfus ilinizi giriniz. “Sorgula” butonuna tıkladıktan sonra sigorta sorgulamanızı gerçekleştirmiş bulunmaktasınız.

“E-Devlet İle Sigorta Sorgulama : E-Devlet ilesigorta sorgulama, 4A SGK hizmet dökümü ya da SSK hizmet dökümü bilgilerinize erişerek sigorta sorgulamanızı öğrenebilirsiniz.

SGK 4A-SSK Hizmet Dökümü

SGK 4/A ya da SSK hizmet dökümü, sizin SSK ve SGK 4/A kapsamındaki tüm çalışmalarınızı, kronolojik bir sıralamaya göre anlatan, açıklayan bir dokümandır. Bu dokümandan ne zaman işe girdiğinizi, ne zaman işten ayrıldığınızı, kaç farklı yerde çalıştığınızı, toplam ne kadar prim gün sayısına sahip olduğunuzu, aylık ve yıllık prim gün sayılarınızı kısaca tüm sigorta sorgulamanızı ayrıntılı bir şekilde görebilirsiniz. Bu dokümana iki şekilde ulaşabilirsiniz.

E-Devlet ile SGK 4A-SSK Hizmet Dökümü

E-Devlet şifrenizi 2 TL karşılığında PTT şubesinden aldıktan sonra, sisteme T.C. kimlik numaranız ve bu şifre ile giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra sol tarafta yer alan “E-Hizmetler” seçeneğini tıklayınız. Açılan ekrandan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nu bulunuz. Altında yer alan seçeneklerden 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü için “4A Hizmet Bilgisi” ni tıklayınız. SSK hizmet dökümünüz karşınıza gelecektir.

E-SGM Ekranı İle SGK 4A-SSK Hizmet Dökümü

E-SGM ekranı ile 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüze ulaşmak için sayfayı açtıktan sonra, T.C. kimlik numaranızı, cilt numaranızı, doğum yılınızı giriniz. Nüfusa bağlı olduğunuz il ile cinsiyetinizi seçiniz. “Sorgula” butonuna tıklayınız. Açılan ekranın, sağ tarafında yer alan seçeneklerden “Hizmet Bilgisi” açılır menüsünü tıklayınız. Menüden SSK hizmet dökümü için “4A Hizmet Bilgisi” seçeneğini tıklayınız. Karşınıza SSK hizmet dökümü , yeni adıyla 4A SGK hizmet dökümünüz gelecektir. Böylece,  4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzü ayrıntılı bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.

SGK 4A-SSK Prim Sorgulama

4A SGK hizmet dökümü yani SSK prim sorgulama ile sizde hangi tarihler arasında, ne kadar prim yatırıldığını SSK hizmet dökümünüz ile yani prim sorgulaması yaparak öğrenebilirsiniz. Nerelerde çalıştığınızı, ne kadar süreyle çalıştığınızı, kaç firma değiştirdiğinizi, her firmadan ne kadar prim yatırıldığını öğrenebilirsiniz.

SGK prim sorgulamada, 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü  ya da sigorta sorgulama ile aynı işlemleri yapmanız gerekmektedir. Yani, SSK hizmet dökümünde olduğu gibi, prim sorgulamada da E-Devlet ve E-SGM ekranı olmak üzere işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. E-SGM ekranlarından uyruğunuzu, T.C. kimlik numaranızı, cilt numaranızı, nüfusa bağlı olduğunuz ili, doğum yılınızı giriniz. Eğer, T.C. vatandaşı değilseniz uyruğunuz ile birlikte, ikamet tezkere numaranızı da girmek zorundasınız. Daha sonra güvenlik kodu yazan kısma, karşısında bulunan karakterleri giriniz. “Sorgula” butonuna tıklayınız. Karşınıza gelen ekranın sağ tarafında bulunan “Hizmet Bilgisi” açılır menüsünden “4A Hizmet Bilgisini” seçtiğinizde prim sayınızı yani SSK hizmet dökümünüzü öğrenmiş olacaksınız.

E-Devlet ile ise bu işlemi şifrenizi PTT den, 2 TL karşılığında aldıktan sonra gerçekleştirebilirsiniz. Yapmanız gereken E-Devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ile E-Devlet şifrenizi girmelisiniz. “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıkladıktan sonra, sol taraftan “E-Hizmetler” seçeneğini seçiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu altında bulunan “4A Hizmet Bilgisi” seçeneğini tıklayınız. Böylece, SGK prim sayınızı yani SSK hizmet dökümünüzü öğrenebilirsiniz.

SGK 4A-SSK Gün Dökümü

4A SGK hizmet dökümü yani SSK gün dökümünüz, size ait tüm bilgilerinizi gösteren bir SSK hizmet dökümüdür, diyebiliriz. Bu, 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüze ulaşabilmeniz sizin, SGK ile karşınıza çıkan her türlü sorunda, çalıştığınız ve hesabınıza yatan primlerinizin gösterildiği bir belgedir. Bu, 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüz ile SGK gün bilgilerinize erişebilmek için, sizlere iki çeşit yol sunabiliriz. Bu yollardan herhangi birisini kullanarak, siz de SSK hizmet dökümünüzü yani, SGK hizmet dökümünüzü öğrenebilirsiniz.

E-SGM ekranı ile 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzü yani SGK gün dökümünüze ulaşabilirsiniz. Yapmanız gerekenler ise E-SGM ekranına ulaştıktan sonra ilk önce uyruğunuzu seçmelisiniz. Daha sonra, T.C. vatandaşı iseniz, kimlik numaranızı, cilt numaranızı girmelisiniz. Cinsiyetinizi ve nüfus ilinizi seçmelisiniz. Güvenlik koduna kısmına ise karşısında, siyah bir zemin üzerinde bulunan karakterleri girmelisiniz. “Sorgula” butonuna tıklayınız. Açılan ekranın sağ tarafındaki menülerden “Hizmet Bilgisi” ni seçiniz. Altında çıkan seçeneklerden “4A Hizmet Bilgisi” ni seçerek,  SGK gün dökümünüzü, sigorta sorgulamanızı ya da SSK hizmet dökümünüzü öğrenebilirsiniz.

E-Devlet ile SGK gün dökümünüzü ya da SSK hizmet dökümünüzü öğrenmek için şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme giriş yapmalısınız. E-hizmetler sekmesinden Sosyal Güvenlik Kurumu nu bulunuz. Altında yer alan seçeneklerden “4A Hizmet Bilgisi” seçeneğini tıklayınız. Böylece SGK hizmet dökümünüzü ya da SSK hizmet dökümünüzü sorgulatabilirsiniz.

SGK 4A-SSK No Öğrenme

SGK 4A yani SSK no öğrenme işleminiz SSK ile ilgili birçok resmi işleminiz için gerekli olan bir numaradır. Bu numara ise 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzde bulunan birçok bilgiye erişebilirsiniz. Bu numarayı tam olarak size, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde her Türk vatandaşına verilen T.C. numarası gibi düşünebiliriz. T.C. numaranız sizin nasıl Türkiye’ de kim olduğunuzu, ayırt edici bir şekilde belli ediyorsa, SSK sicil numaranız da sizin 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünde bulunan bilgilerinizi, sizi, ayırt ediyor. Böylece, isim ya da soyisim benzerliği gibi mağdur duruma düşürebilecek olayların yaşanması önleniyor. SSK sicil numaranızı, sigorta sorgulama, 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü işlemlerinde yaptığınız gibi E-SGM’ nin sitesine girerek tescil kaydı sorgulama sayfasına erişerek öğrenebilirsiniz.

E-Devlet ile ise 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulamada yaptığınız gibi sisteme girişinizi gerçekleştirebilir, fakat farklı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başlığı altında yer alan “4A Sigortalı Tescil Kaydı Tespiti” seçeneğini seçmelisiniz. Böylece 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzü ya da sigorta sorgulamalarınızda ayırt edici rol oynayan SGK 4A yani SSK sicil numaranıza erişebilirsiniz.

SGK 4A-SSK Maaş Sorgulama

SGK 4A yani SSK maaş sorgulama ile ne kadar maaş aldığınızı ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Burada, yapacağınız işlemler sigorta sorgulamada olduğu gibi iki şekilde gerçekleşebilecektir. Bunlar E-Devlet ile E-SGM ekranı kullanılarak gerçekleşmektedir. Sigorta sorgulama veya 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü konularında anlatıldığı üzere sisteme girişinizi gerçekleştirmelisiniz. Daha sonra E-SGM ile giriş için sağda bulunan “Emekli Aylık Bilgisi” seçeneklerinden “4A Emekli Aylık Bilgisi” ni seçmelisiniz. E-Devlet için ise Sosyal Güvenlik Kurumu altında yer alan seçeneklerden seçiminizi aynı şekilde ve “4A Emekli Aylık Bilgisi” şeklinde seçmelisiniz. Böylece SGK 4A yani SSK maaş sorgulamanız gerçekleşmiş bulunmaktadır.

SGK 4A-SSK Maaş Hesaplama

SGK 4A yani SSK maaşınızı hesaplayabilmek için linklerden ulaşabileceğiniz siteler ile sisteme erişebilir ve 4A SGK hizmet dökümü ya da SSK hizmet dökümü bilgilerinden faydalanarak formu doldurmalısınız. T.C. kimlik numaranızı, SGK 4A yani SSK sicil numaranızı, baba adınızı, nüfus ilinizi ve doğum tarihinizi giriniz. Sigorta sorgulama ve SGK hizmet dökümü ya da SSK hizmet dökümünde olduğu gibi “Sorgula” butonuna tıklayarak öğrenebilirsiniz.

SGK 4A-SSK Borç Sorgulama

SGK 4A yani SSK borç sorgulama ile SSK işverenlerin ne kadar borçları olduğunu, çalışanlarının 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulamalarında bulunan prim sayılarının ne kadar olması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bunun için ise online tahsilat sayfasını kullanmanız gerekmektedir.

SGK 4A-SSK Emeklilik Hesaplama

SGK 4A yani SSK emeklilik hesaplama ile 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzde ya da sigorta sorgulamalarınızda bulunan bilgilerinizi kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. SGK 4A yani SSK emeklilik hesaplama için linklerden erişebileceğiniz, hesaplama sayfasına ulaşmalısınız. 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulama ile öğrenebileceğiniz hizmete başlama tarihinizi giriniz. Cinsiyetinizi ve doğum tarihinizi giriniz. Yine, 4A SGK hizmet dökümü, eski adıyla SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulama ile ulaşabileceğiniz, prim ödeme gün sayınızı giriniz. Özel durumlarınız varsa belirtiniz. Diğer bilgilerinizi de 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulamalar sayfalarında bulabileceğiniz, 3600 günü doldurduğunuz tarih gibi bilgilere ulaşmalı ve bu bilgileri de sisteme girmelisiniz.

4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulamadan yararlanarak girdiğiniz tüm bilgilerinizi sisteme işledikten sonra “GÖNDER” butonuna tıklayarak emekliliğinizi hesaplayabilirsiniz. Burada yapacağınız en ufak bir hata, hesaplama sonucunu değiştirecektir. Bu nedenle bilgilerinizi SSK hizmet dökümü, yeni adıyla 4A SGK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulama yaparak kontrol ederek sisteme işlemenizi, şiddetle tavsiye ederiz.

SGK 4A-SSK İşe Giriş Sorgulama

SGK 4A yani SSK işe giriş sorgulamalarınız, birçok resmi evrakta, hesaplamalarda kullanacağınız bilgiler için gereklidir. SSK işe giriş sorgulama sizin 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulama dokümanlarınızda bulunan tüm bilgilerinizin şekillenmesini sağlamaktadır. Şöyle ki, SGK 4A yani SSK işe giriş tarihiniz sizin hangi yasalarla, hangi şartlara uygun olarak emekli olabileceğinizi belirten, önemli bir bilgidir. Bu bilgi sizin 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümü ya da sigorta sorgulamanızda bulunan bilgiler ile birlikte kullandığınız hesaplama ve resmi evraklar için önemli bir bilgidir.

SGK 4A-SSK Danışma Hattı

SSK danışma hattını kullanarak SSK hizmet dökümü yani 4A SGK hizmet dökümü, sigorta sorgulama, SGK işyeri bildirgesi, SGK gecikme zammı, SGK prim sorgulama, SGK ne zaman emekli olurum, SGK işyeri sicil no gibi SSK ve SGK hakkında sorabileceğiniz tüm bilgileri sorabileceğiniz bir hattır.

SGK 4A-SSK Ne Zaman Emekli Olurum?

SGK 4A ya da SSK kapsamında çalışıp “ne zaman emekli olurum?” sorusunu soran vatandaşlarımız için geliştirilmiş bir uygulama vardır. Linkleri kullanarak bu uygulamaya erişebilirsiniz. Daha sonra SSK hizmet dökümü ya da yeni adıyla 4A SGK hizmet dökümünden erişebileceğiniz bilgileri kullanarak hesaplama yapan bu program ile siz de ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Uygulamayı kullanırken cinsiyetinizi, doğum tarihinizi ve 4A SGK hizmet dökümü ya da SSK hizmet dökümü ile elde edebileceğiniz hizmete başlama tarihinizi sisteme giriniz. Özel durumlarınız varsa bunları ekleyiniz. Diğer bilgilerinizi de daha güncel ve doğru bilgi almak istiyorsanız,  doldurunuz. Yine uyarmak gerekir ki, 4A SGK hizmet dökümü ya da SSK hizmet dökümü bilgilerinizi mutlaka kullanınız. Örneğin, 3600 günü doldurduğunuz tarihi 4A SGK hizmet dökümü yani SSK hizmet dökümünüzde bulunan yıllık toplamlar sonucu 3600 günün elde edilmesiyle gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bilgilerinizi girdikten sonra “GÖNDER” butonuna tıklayınız.

Tekrar uyarmak gerekirse tüm hesaplamalarınızda daha doğru sonuç almak için sigorta sorgulama, 4A SGK hizmet dökümü, eski adıyla da SSK hizmet dökümünden faydalanmalısınız.

Ne zaman emekli olurum? SGK emeklilik hesaplama

Emekli olacağı zamanı öğrenmek isteyenler SGK'nın internet sitesi üzerinde yer alan ne zaman emekli olurum sayfasını kullanarak bunu çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilirler. Tek yapmaları gereken Sosyal Güvenlik Kurumu'nun internet sitesinde yer alan http://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/ sayfası üzerinden gerekli bilgileri girerek emeklilik zamanlarını hesaplamalarıdır.

SGK prim ödeme gün sayısı hesaplama

SGK hizmet dökümünü e-devlet şifresi olmadan öğrenmek isteyen çalışanlar sadece kimlik bilgilerini kullanarak https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ adresinden hizmet dökümlerini sorgulayabilirler. SGK hizmet dökümü işlemi sayesinde vatandaşlar ne kadar süredir çalıştıklarını ve ne kadar prim ödendiğini kontrol edebilir, ayrıca bu sayede sağlık sigortalarının da devam edip etmediğini görebilirler.

Danıştay'dan SGK'lı hastalara kötü haber

Danıştay, kamu hastaneleri dışındaki sağlık hizmeti sunucularına ilişkin SGK'lıları üzecek karar verdi.

Danıştay, kamu hastaneleri dışındaki sağlık hizmeti sunucularınca vatandaşlardan alınabilecek ilave ücretin tavan oranını yüzde 90'dan 200'e çıkaran Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması isteminin reddine karar verdi

Danıştay 15. Dairesi, özel ve vakıf üniversitelerince vatandaşlardan alınacak ilave ücreti yüzde 90'dan 200'e çıkaran Bakanlar Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti

Bir vatandaş, Resmi gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.

Davayla ilgili incelemeyi yapan tetkik hakimi heyete, "kamu hastaneleri dışındaki sağlık hizmeti sunucularınca vatandaşlardan alınabilecek ilave ücretin tavan oranının yüzde 90'dan 200'e çıkarılmasının hukuken kabul edilebilir ve somut nedeni olmadığı sonucuna varıldığından yürütmenin durdurulması isteminin kabul edilmesi" yönünde düşünce bildirdi.

Danıştay 15. Dairesi ise davanın durumuna göre, olayda idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının bu aşamada gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verdi. 

BİR ÜYE KATILMADI

Çoğunluk görüşüne bir üye katılmadı. Üyenin karşı oy gerekçesinde, ilave ücretin yüzde 200'e yükseltilmesi nedenlerinin, somut bilgi ve belgelerle açıklanması istenildiği halde davalı idareler Başbakanlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunca bu konularla ilgili herhangi bir bilgi ve belgenin sunulmadığının görüldüğü belirtildi.

Karşı oy gerekçesinde, "Dolayısıyla kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki sağlık hizmeti sunucularınca alınabilecek ilave ücretin tavan oranının yüzde 200 olarak belirlenmesinin hukuken kabul edilebilir haklı ve somut bir nedeni olmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle çoğunluk kararına katılmıyorum" ifadeleri kullanıldı.

Danıştay 15. Dairesi, düzenlemenin iptal istemini daha sonra esastan görüşerek karara bağlayacak

SGK sağlık verileri satılacak
 

Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iptal kararları verdiği sağlık verilerinin paylaşımı konusunda yeniden düzenlemeye giden SGK, vatandaşın sağlık verilerini sadece ‘anonimleştirip’ satacak ya da kamu kurumlarıyla paylaşacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık verilerini sadece anonimleştirip satabilecek ya da kamu kurumlarıyla paylaşabilecek. Kişisel sağlık verileri ise kamu kurum ve kuruluşları dahil olmak üzere hiçbir şekilde paylaşılamayacak. Herkes SGK’ya başvurarak, kişisel verilerinin işlenip işlenmediğini öğrenebilecek, verileri işlendiyse buna ilişkin bilgileri talep edebilecek. 

AYM İPTAL ETMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi’nin daha önce iptal kararları verdiği sağlık verilerinin paylaşımı konusunda yeniden düzenlemeye gidildi. Nisan ayında Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nda yapılan değişikliğe paralel olarak verilerin kullanımına, paylaşılmasına ve korunmasına ilişkin usul ve esaslar SGK Yönetim Kurulu kararıyla yeniden düzenlendi. Paylaşılabilecek sağlık verileri anonim hale getirilecek. Veriler, gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşların doğrudan veya dolaylı bir şekilde tanınabilmesine, kişisel verilerin ve ticari sırların açığa çıkarılmasına imkân vermeyecek şekilde toplulaştırılarak anonimleştirilecek. Bu veriler içerisinde kişilerin sağlık ve kimlik bilgileri yer almayacak.

KOMİSYON OLUŞTURULACAK

Veri paylaşımı taleplerini karşılamak üzere SGK bünyesinde bir komisyon oluşturulacak. Bu komisyon hangi verilerin paylaşılabileceğini, satış durumunda ücretin ne olacağını belirleyecek. Bir de veri kontrol komisyonu kurulacak. Bu komisyon da anonimleştirilmiş verilerin gereken gizliliği sağlayıp sağlamadığını kontrol edecek.

KİŞİSEL VERİLER PAYLAŞILAMAYACAK

Kişisel sağlık verileri, kamu kurum ve kuruluşları ile araştırmacılar dahil hiçbir şekilde paylaşılamayacak. İlaç firmaları başta olmak üzere tüzel kişilerin ürün ve hizmetlerine yönelik veriler, şirketin kendisi veya noter onaylı rızası halinde gerçek ya da tüzel kişilere ücret karşılığı verilebilecek. Ancak bu şekilde paylaşılacak veriler kişisel sağlık verisi içeremeyecek, hastanelerin doğrudan ya da dolaylı olarak tanınmasına imkân veremeyecek.

Örneğin bir ilaç firması belli bir ilacının hangi yerleşim merkezlerinde ne kadar satıldığını öğrenebilecek ama bu ilacı hangi hastanelerde çalışan doktorların yazdığını, hangi hastaların kullandığını göremeyecek. SGK ile 23 Nisan 2015’ten önce yapılan verilerin paylaşımına ilişkin sözleşmeler yeniden gözden geçirilecek. Yeni düzenlemeye aykırı olduğu tespit edilen eski sözleşmeler iptal edilecek.

VATANDAŞ SORACAK: KİŞİSEL VERİLERİM İŞLENDİ Mİ?

Vatandaşlar SGK’ya başvurarak, kişisel sağlık verisinin işlenip işlenmediğini öğrenecek. Verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep edecek. Verilerin eksik veya yanlış olduğunu gören vatandaş, bunların düzeltilmesini isteyebilecek. Kişisel sağlık verileri ancak, kişinin kendisi veya noter onaylı açık rızası olursa diğer gerçek veya tüzel kişiler ile ücretsiz paylaşılabilecek.

Masada emekliye 789 lira promosyon var

Memur-Sen toplu sözleşme görüşmelerinde emeklilerin promosyonunu da masaya taşıdı.

Devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde masada memur emeklileriyle ilgili de önemli teklifler var. Alınacak zamların yanı sıra emeklilerin maaş promosyonu da masada.

Memur-Sen, emeklilerin promosyon mağduriyetine son verilmesini istiyor. Bu hakta çifte standart var Çalışanların, promosyon aldığını belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, emeklinin bu haktan yararlanmamasının bir çifte standart olduğunu söyledi. Teklife göre söz konusu protokol imzalanıncaya kadar, SGK bütçesinden ödenmek üzere emeklilere iki yılda bir 'en yüksek devlet memuru aylığı' (789 TL) kadar promosyon ödenecek.

Eş ve çocuk yardımı

Memur çalışmayan eşi için yardım tutarının 275 liraya çıkarılmasını teklif ettiklerini söyleyen Yalçın, "Memurun eşi vefat etmediği sürece eş yardımının devam etmesi gerekir. Her çocuk için eşit olmak kaydıyla 75 TL çocuk yardımı istiyoruz" dedi.

SGK’dan Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesine İlişkin Açıklama

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK), Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin İzmir, Bursa ve Antalya illerinde uygulanmaya devam ettiğini bildirdi.

SGK’dan evde çocuk bakım hizmetleri yoluyla kayıtlı kadın istihdamının desteklenmesi projesine ilişkin yapılan açıklamada, “Haziran-Ağustos 2015, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi; İzmir, Bursa ve Antalya illerinde uygulanmaya devam etmektedir” denildi.

"14 EYLÜL 2015 TARİHİ İTİBARİYLE KESİN KAYIT SAYISI 2 BİN 962 SAYISINA ULAŞMIŞTIR"

Amacı, annelerin iş piyasasının dışında kalmalarını engellemek, bu kişileri çalışma hayatına kazandırmak, sigortalı şekilde çalışmalarına imkân sağlamak ve bu sayede kayıtlı kadın istihdamını artırmak olan Proje kapsamında 2015 yılı Haziran - Eylül döneminde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili şunlar kaydedildi:

“Ön Kayıtların Alınması: Projeye kayıt yaptırmak üzere başvuran annelerin ön kayıtları 25 Haziran 2015 tarihinden itibaren alınmaya başlanmıştır. Bu süreçte ön kayıtlar için yaklaşık 38 bin vatandaşımız başvuru yapmış, bunlardan gerekli koşulları sağlayan 9 bin 630’unun ön kaydı tamamlanmıştır. Ön kayıt işlemi tamamlanan adaylara ise başvuru tarih ve saatlerine göre randevu tarih ve saati verilmiş ve adaylar Bursa, Antalya ve İzmir İl Müdürlüklerimize kesin kayıtlar için davet edilmişlerdir. Projemizde halen ön kayıtların alınma süreci devam etmektedir ve proje süresince de devam edecektir. Kesin Kayıtların Alınması: Ön kayıtları takiben, 6 Temmuz 2015 tarihinde kesin kayıtlar alınmaya başlanmıştır. Temmuz 2015 ayı içerisinde büyük ölçüde tamamlanması planlanan kesin kayıtlar; gerek fiilen iş yaşamına dönememe, gerek bakıcı bulamama ve gerekse diğer nedenlerle kesin kayda gelmeyen başvuru sahipleri nedeniyle söz konusu ay içerisinde tamamlanamadığından 5 bin kişilik toplam yararlanıcı sayısına ulaşılana kadar devam ettirilecektir. Bu kapsamda, yedek listelerde yer alan başvuru sahipleri peyderpey ön kayıt başvuru tarih ve saatine göre kesin kayda davet edilmektedir. Bu çalışmalar sonucunda, 14 Eylül 2015 tarihi itibariyle kesin kayıt sayısı 2 bin 962 sayısına ulaşmıştır. Anne Bilgilendirme ve Tanıtım Kiti: Proje kesin kayıtları sırasında başvuruları tamamlanan annelere, proje kapsamındaki hak ve yükümlülüklerini anlatan ve projeyi detaylı olarak tanıtan birer “Anne Bilgilendirme ve Tanıtım Kit”i dağıtılmaktadır.”

"WEB SAYFAMIZ TOPLAMDA TIKLANMA SAYISI 77 BİN 636’YI BULMUŞTUR"

Proje Web Sayfasıyla ilgili ise açıklamada, “Projeden yararlanacak kişilerin hakları, yükümlülükleri, projeye dair haberler, gelişmeler, gerçekleştirilen etkinlikler gibi bilgilere yer verilen proje web sayfası, www.evdecocukbakimi.net, Haziran 2015 ayı itibariyle kullanıma açılmıştır. Web sayfamız 17 Eylül 2015 tarihi itibariyle aylık ortalama 17 bin 65 tıklanma sayısına ulaşmış, toplamda ise tıklanma sayısı 77 bin 636’ı bulmuştur. El İlanı, Afiş ve Broşürler: Antalya, Bursa ve İzmir illerinde projenin tanıtımı ve geniş kitlelere ulaşımını sağlamak üzere daha önceden hazırlanmış olan proje broşürü ve el ilanları yerel destek ekibi personeli tarafından dağıtılmış ve afişler halkın sıkça bulunduğu yerlere asılmıştır. Hotline (Danışma Hattı) ve Yerel Telefon Hattı Hizmetleri: Ankara’da bulunan Proje Merkez Ofisi ve Bursa, Antalya ve İzmir illerinde bulunan proje yerel ofislerine kurulan direkt telefon hatları vasıtasıyla, vatandaşların projeye dair soruları cevaplandırılmakta ve çeşitli konulardaki şikayetleri alınmaktadır. Yapılan görüşmelerin kayıt altına alınması amacıyla, proje ofislerine anons cihazı ve ses kayıt sistemi de kurulmuştur” denildi.

SGK’dan yapılan açıklamanın devamında şunlar denildi:

“BİMER ve SGK Bilgi Edinme Servisi: BİMER ve SGK Bilgi Edinme Servisi üzerinden alınan talep ve şikayetler en kısa sürede cevaplandırılarak vatandaşların projeye ilişkin olarak en doğru şekilde bilgilendirilmeleri sağlanmaktadır. Prim ve Maaş Ödeme Kılavuzu: Kesin kaydı tamamlanıp projeden yararlanmaya hak kazanmış olan annelerin çalıştırdıkları bakıcılara maaş ve prim ödemelerini ne şekilde yapacaklarını izah eden Prim ve Maaş Ödeme Kılavuzu 10.08.2015 tarihinde SGK Web Sayfası ve Proje Web Sayfasında yayınlanmış ve mevcut yararlanıcılar bu duyurudan SMS ile bilgilendirilmiştir. Proje Bilgi-İşlem Programı: Proje başvuru sahiplerinden ya da yaralanıcılardan gelen taleplerin ve şikâyetlerin değerlendirilmesi sonucunda, gerekli değişiklikler yapılmıştır. Öte yandan, 15 Eylül 2015 tarihinde gerçekleştirilen ilk destek ödemeleri için altyapı çalışmaları başarıyla tamamlanmış ve Bilgi-İşlem Programının ilgili modülü uygulamaya geçirilmiştir.”

Prim borcu olan SGK'lıya Bakandan müjde!

Bakan Ahmet Erdem, Genel Sağlık Sigortalısı olan vatandaşların prim borcuna bakılmaksızın sağlık hizmeti alabileceklerini açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Genel Sağlık Sigortalısı olan vatandaşların prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın sağlık hizmeti alabileceklerini açıkladı
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, "Bakanlar Kurulu kararı ile Bağ-Kur'lu ve sosyal güvencesi olmadığı için Genel Sağlık Sigortalısı olan vatandaşlarımızın prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ve devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden sağlık hizmeti alabilecekler" dedi

SGK yüzlerce kişiye dava açtı

Antalya’da, kendilerini paravan şirket üzerinden sigortalı göstererek, aylık 180 ile 200 TL arasından sigorta primi yatırarak, sağlık harcamalarıyla SGK’yı zarara uğrattığı tespit edilen 321 kişi hakkında dava açıldı. Çalışıyormuş gibi göründükleri paravan şirketlerden aldıkları maaş bordrolarıyla bankalardan kredi çektikleri de ileri sürülen sanıklar hakkında, her bir suç için 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Antalya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında, tutuksuz yargılanan 321 sanıktan 31’inin savunması alındı. ’Banka veya kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken krediyi sağlamak amacıyla dolandırıcılık’, ’kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’, ’resmi belgede sahtecilik’, ’suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ gibi suçlardan yargılanan sanıklar, yaptıklarının suç olduğunu bilmediklerini iddia etti. Müzisyen, çiftçi, garson ve ev hanımı gibi ağırlıklı sanıklar, yapılan işlemlerle ilgili duruşmaya katılmayan sanıklardan Adnan U.’yu suçladı. 

’SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM’

 Normal bir sigortalı için ortalama aylık 500 lira pirim yatırılması gerekirken bu kişinin kendilerinden aylık 180 ile 200 lira pirim parası aldığını anlatan sanıklar, bunun karşılığında da çalışmadıkları şirketlerde çalışıyormuş gibi gösterildiklerini söyledi. Sanıklardan Ali K., kahvehanede sigortasız çalıştığını, arkadaşı Abdurrahman K. aracılığıyla tanıştığı Adnan U’nun kendisini aylık 180 liraya sigortalı gösterdiğini iddia etti. Başlangıçta 180 lira olan primin daha sonra 200 liraya çıktığını da anlatan Ali K., "Bu kişinin posta çeki hesabına aylık bu parayı yatırıyordum" dedi. Bu dönemde gördüğü sağlık hizmeti karşılığında SGK’nın kendisine 94 lira fatura çıkardığını, bunun da ödediğini anlatan Ali K., "Yaptığımın suç olduğunu bilmiyordum. SGK’nın kayıtlarında  pirim dökümü görüldüğü için sorun olmadığını düşünüyordum" dedi.  

AYNI İFADELERİ VERDİLER

Isparta’da düğünlerde müzisyenlik yaptığını belirten Ali Osman T. ise kendisini sigortalı gösteren Adnan U. hesabına her ay düzenli 200 lira yatırdığını, bazen de bu parayı Adnan U.’nun eşi Mukaddes U.’nın posta çeki hesabına yatırdığını söyledi. Çiftçilik yapan sanıklardan Feride E. ise eşi Ramazan E.’nin kendisini bir şirket üzerinden sigortalı gösterildiğini, her ay 180 lira prim ödediğini söyledi.

Duruşmada ifade veren diğer sanıklar da Adnan U.’nun kendilerini sigortalı gösterdiğini ve aylık 180 ile 200 TL arasından prim ödediklerini, bunun suç olduğunu bilmediklerini söyledi. Mahkeme diğer sanıkların ifadesinin alınmasını için duruşmayı erteledi. 

SGK'nın bilgi işlem sisteminde kesinti

SGK'nın bilgi işlem sisteminde yaşanan kesinti nedeniyle bugün yapılması gereken işlemler için sürenin 2 gün uzatıldığı bildirildi

SGK Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, kurumun bilgi işlem sisteminde bugün kesinti meydana geldiği belirtilerek, bu nedenle son verilme ve son ödeme tarihi 14 Ekim 2015 olan sigortalı işe giriş bildirgeleri ve sigortalı işten ayrılış bildirgelerinin verilme süresi ile prim ve diğer tüm alacakların ödenme süresinin, 16 Ekim 2015 tarihine kadar uzatıldığı belirtildi. Açıklamada, 16 Ekim'e kadar kadar yapılacak söz konusu bildirimler ile ödemelerin, yasal süresi içinde yapılmış sayılacağı ifade edildi.

 

YORUMLAR 2
  • ayla 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman çocuk parası alacağım öğrenebilirmiyim
    Cevapla
  • dogru söz 8 yıl önce Şikayet Et
    önüne geleni para karsiligi AVRUPADA DÜNYANIN BIRCOKYERINDE EMEKLI YAPTINIZ INSALAH BIRGÜN GELIR ÖDEMIYECEK DURUMA GELIRSINIZ:
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri