Ehliyet sınav sonucu www.meb.gov.tr'de 29 Ağustos

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı? MTSAS meb.gov.tr Ehliyet sınav sonucu sonuçları haber7.com farkıyla bu sayfada sizlerle

Ehliyet sınav sonucu www.meb.gov.tr'de 29 Ağustos
Ehliyet sınav sonucu www.meb.gov.tr'de 29 Ağustos
GİRİŞ 05.10.2015 14:51 GÜNCELLEME 05.10.2015 14:51

Ehliyet sınav (sonucu) sonuçları 29.08.2015. Milli eğitim Bakanlığı tarafından sürücü belgesi almak için düzenlenen ehliyet sınavı yapıldı. Adaylar heyecanla sonuçlarını bekliyorlar. Peki ehliyet sınavı soruları ne zaman açıklanacak? Önümüzdeki günlerde yayınlanması beklenen ehliyet sınavı sorularını aşağıda yer alan linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

29 AĞUSTOS EHLİYET SINAV SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN 

EHLİYET SINAV YERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

Ehliyet sınavı soru ve cevaplarına ulaşmak için tıklayın.

EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ OLANLAR

Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.

a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.

b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.

c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)

ç. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almışolmak.

d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen "sürücü olur" sağlık raporualmış olmak.

e. "Sabıka kaydının olmadığına dair" dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.

f. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.

g. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

ğ. Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

SINAV TARİHLERİ

22 Ağustos 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 1-21 Temmuz 2015

10 Ekim 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 25 Ağustos-15 Eylül 2015 

12 Aralık 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 16 Ekim-17 Kasım 2015

 

 

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

29 Ağustos 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları ise 9 eylül 2015 tarihinde açıklanacak.

10 Ekim 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları 20 Ekim 2015 tarihinde açıklanacak.

12 Aralık 2015 tarihinde yapılacak ehliyet sınavının sonuçları 22 Aralık 2015 tarihinde ilan edilecek.

Yeni yönetmeliğe göre sürücü adayının tek seferde park etmesi, aracı sınav esnasında hiç stop ettirmemesi, yokuşlarda el freni kullanmadan kaldırması gerekiyor. 

Sürücü Kursları ve eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, direksiyon sınavında başarısız olunmasında en büyük etkenler arasında yer alan bu hatalarda adaya ikinci bir hak verilmesi için teklif hazırladıklarını söyledi. 

Yılmaz, adayların aşırı heyecan nedeniyle sınav esnasında araç kullanma becerilerinde aksaklıklar olabileceğini vurgulayarak, "Deneyimli bir şoför bile zaman zaman tek seferde park edemez, kullandığı aracı stop ettirebilir ya da el freni kullanmadan yokuşlarda kalkamaz. Sürücü adaylarının bu becerilerden tek seferde, hata yapmayacakları bir sınava tabi tutulması çok sayıda adayın direksiyon sınavından kalmasına neden oluyor" diye konuştu. 

Sürücü adayının akıcı trafikte araç kullanma becerisi, şerit ihlali yapmaması, yaya haklarına uyması, trafik ışıklarına dikkat etmesi gibi unsurların çok daha önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti: 

"Adaya yokuşta durup kalkma becerisini isterse el freni yardımıyla yapması, tek seferde park edememesi ya da aracı stop ettirmesi halinde adaya bir hak daha tanınması yönündeki tekliflerimizi Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne sunduk. Genel Müdürlük, sınavlarda yaşanan bu tür aksaklıklara çok karşı duyarlı ve bizden gelen önerileri dikkate alıyor. Bu aksaklığın giderilmesi için görüşmelerimiz devam ediyor." 

ELEKTRONİK SINAV

Ankara'dan sonra pilot il seçilen Eskişehir'de de Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Teorik Sınavları (MTSAS) artık elektronik ortamda yapılması, ehliyet alacak vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacak.

ARTIK BEKLEMEK YOK

3 yıldır Ankara'da uygulamaya konulan elektronik ortamda sınav Eskişehir'de de yapılmaya başlandı. Ehliyet alacak olan vatandaşlar artık yazılı sınav için aylarca beklemek zorunda kalmayacak. Sürücü adayları gitmiş oldukları kurslarda, elektronik ortamda sınava girme talebinde bulunarak KISA SÜREDE sınava girebilecek. Diğer yandan elektronik ortamda sınava giren adaylar, sınav sonrasında sonuçlarını anında öğrenebilecek. Pilot il seçilen Eskişehir'de projenin başarılı olması sonrasında da diğer illerde de uygulamaya konulacağı öğrenildi.

ANKARA'DAN SONRA ESKİŞEHİR'DE UYGULANIYOR

Konuyla ilgili konuşan Eskişehir İl Milli eğitim Müdürü Necmi Özen, uygulamanın Ankara'dan sonra ilk kez Eskişehir'de uygulandığına dikkat çekti. Uygulamanın 3 yıldır Ankara'da uygulandığını ifade eden Özen, "Bakanlığımız tarafından sürücü adaylarına uygulanan yazılı sınavlar elektronik ortamda uygulanmaya başlandı. E-sınav diyoruz buna.

ELEKTRONİK ORTAMDA ANINDA SINAV

Normalde iki yılda bir yapılan sınavlar, sürücü kurslarının teorik bilgilendirmelerinden hemen sonra, adaylar kurslara yaptıkları müracaatlarla ilk olarak elektronik ortamdaki sınava alınıyor. 3 yıldır Ankara'da uygulanan bu sınav, ilk kez farklı bir şehirde uygulanıyor. Eskişehir'deki başarısına göre de diğer illerde uygulanıp uygulanmayacağına karar verilecek. İlk sınavdan sonra sınavın rahatlığını ve KISA SÜREDE sonuca ulaştıklarını adaylarımız görecek.

ÜLKEYE YAYILACAK

Bu sınavlar yaygınlaşacak. Haftada birkaç kez bu sınavı tekrarlayacağız diye düşünüyoruz. Bu uygulamanın geçtiğimiz hafta ilk kez denemesini yaptık. Biz bütün adayların bu sınavdan yararlanmalarını, teknolojinin hayatı kolaylaştırıcı özelliğinden istifade etmelerini bekliyoruz. Sürücü belgesi almak için, sürücü kurslarına müracaat eden vatandaşlarımız, teorik dersleri aldıktan sonra aynı kursa elektronik sınava girmek için müracaat etmeleri halinde ilk yapılacak sınava alınacaklar.

SORULAR ANKARA'DAN

Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bilgi İşlem Merkezi'nde depolanmış olan sorulardan kendilerine yansıtılan sorulara cevap verecekler. Sınavın bitiminde de sonuçlarını alarak salondan ayrılabilecekler. Sınavda 50 soru yöneltiliyor. Bu 50 soru için ise adaylara 45 dakika süre veriliyor. Adaylarımızın bu sınavlara ilgi göstermelerini bekliyorum." dedi.

Dikkat! Ehliyette son 5 gün
 

Yılbaşından itibaren sertifika dönemine geçecek kurslar 2 yıla uzarken, katı kurallarla trafik kazalarının önüne geçilecek. Yeni dönemde kurslar için taban fiyat uygulaması başlayacak. Kursiyerler ücretini bankaya yatıracak. 

Ehliyet almak isteyen sürücü adayları için son fırsat 10 Eylül'de sona eriyor. Ömür boyu ehliyet döneminin kapanacağı 1 Ocak 2016'dan önce ehliyet alamayanlar 2 yıl boyunca sertifika dönemine tabii olacak. 3 bin 500 sürücü kursunun ders verdiği Türkiye'de 18 yaşını doldurmuş ve ehliyet almaya hazır milyonlarca genç bulunuyor. Yeni uygulamayla trafik kaza oranlarının düşürülmesi hedeflenirken, sürücülerde bilincin arttırılması düşünülüyor. 22 milyondan fazla sürücünün bulunduğu yollarda 5 milyon kadın sürücü yer alıyor.

YENİ UYGULAMADA KAPUT KALKACAK

Yeni dönem hakkında bilgi veren Ayceren Sürücü Kursları Eğitmeni Süleyman Çıldır, 2016'da direksiyon sınavının zorlaşacağını belirterek, “Yeni yönetmelikte eğitmen sürücü adayına sadece araç içinde değil, araç dışında da eğitim verecek. Yani kaputu açtıracak, motora baktıracak, bagajı açtıracak ve ilkyardım çantasına kadar kontrol ettirebilecek. Yine yeni dönemde bir insan direkt E sınıfı ehliyet sahibi olamayacak. Ancak kasım ayına kadar 23 yaşından gün almış insanlar ehliyet sahibi olabilecek. Yılbaşından sonra ise bu ehliyete direkt ulaşamayacak” dedi.

KURSA ZAM YOLDA

Bir sene içerisinde 75 ceza puanını dolduranın ehliyeti iptal olacağının altını çizen Çıldır, ehliyeti iptal olan sürücü yeniden kursa kayıt yaptırıp tekrar eğitim alacağını ve ehliyet sahibi olabileceğini vurguladı. Çıldır, “ 2016'da sürücü kurslarında taban fiyat uygulaması yürürlüğe girecek. Şu anda bir sürücü adayı ehliyetini bin 500 liraya mal edebilirken 2016'da taban fiyat uygulaması yürürlüğe girdikten sonra maliyet aratarak 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında fiyatlar değişecek. Taban fiyat uygulaması ile kurs ücretleri artacak. Şu anda B sınıfı ehliyetlerin maliyeti bin 500 civarlarında. Neredeyse yüzde 50'den fazla ücret artışı olacak. Yeni yönetmelikte taban fiyat ugulaması ile hiçbir sürücü kursu bu fiyatların altında sürücü adayı kaydedemiyecek” diye konuştu.

Ehliyette stajyer yazacak

Yanlış anlaşılanlardan bir konulardan birinin ehliyet noktasında olduğunu söyeyen Süleyman Çıldır sözlerine şöyle devam etti: “Yeni dönemde bir kağıt parçası verilmeyecek. Yine sürücülere ehliyet verilecek. Fakat üzerinde stajyer sürücü ibaresi yer alacak. 2 yıldan sonra sürücü hak kazandığı zaman stajyer sürücü ibaresi çıkarılarak normal ehliyete dönüşecek.Stajyer sürücü kırmızı ışıkta geçtiğinde, emniyet kemeri takmadığında ve 0.25 promil alkol varsa ehliyeti iptal edilecek.” Trafik kazaları azalacak İki yıl B sınıfı ehliyeti olan bir sürücünün ancak E sınıfı ehliyet alabileceğini belirten Çıldır, “2 yıllık tecrübe istiyor sürücüden. Trafik kazalarının yüzde 50'sinin sebebi sürücü kurslarıdır. Eğitimler yetersiz. Yenİ dönemde ders sayısında bir artış olacak. Trafik kazalarının azalması ve bu yeni dönemde verimin alınması en az 5 yılı bulur. Eski ehliyet sahipleri onlara eğitim veren büyüklerinden ancak makas atmayı öğrendi. Artık makas atma dönemi kapandı. Artık sinyal dönemi başladı” diye konuştu. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sancaktepe Belediyesi'ndeki jakuzi yalanına İsmail Erdem'den tokat gibi cevap!
Güney Kore ile görülmemiş anlaşma! Altay Tankı detayı çok konuşulacak