Trabzon'da olay olan 'kabartma'

486 yıllık caminin mihrabındaki hayvan kabartması yeni fark edildi. Cemaat soruyor: Bu kabartmaya karşı namaz kılınır mı?

Trabzon'da olay olan 'kabartma'
Trabzon'da olay olan 'kabartma'
GİRİŞ 28.09.2015 04:58 GÜNCELLEME 28.09.2015 11:10
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Trabzon’daki ikinci Osmanlı eseri olan ve Vali İskenderpaşa tarafından yaptırılan tarihi caminin mihrabındaki hayvan kabartması ilk kez fark edildi. 1529 yılında yaptırılan caminin içindeki, koç, inek ya da aslan figürüne benzeyen ve üst kısmına Arapça 'Muhammed sellallahu aleyhi vessalam' yazılı olan kabartma, 'hayvan figürüne karşı namaz kılınır mı' tartışmalarını da beraberinde getirdi. Zira her gün yüzlerce kişi camide namaz kılıyor. 

CEMAAT KAÇMASIN DİYE! 

İskenderpaşa Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Dursun Ali Düzenli, figürü daha önce gördüğünü ancak, cemaat kaçmasın diye kimseye söylemediğini anlattı. Düzenli, ''Vakıflar’a, ilgili mercilere defalarca müracaat ettim, bunu halledin dedim. Bu kabartma bir tarihi eser. Bunu kazıtmak suçtur. Bu olayı vatandaşa hatta cami personeline bile söylemedim. Söylesem olay yayılacak, kimse camiye gelmeyecekti'' dedi. 

UZMANLAR İNCELEYECEK 

Mihrabın üzerindeki o kabartmanın, cami yapılırken mi yoksa sonradan mı konulduğunu bilemediklerini belirten Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, “Uzmanlar karar verecek. Sonra ne olur, kabartmanın üzeri mi örtülür bilemiyorum” dedi.

CEMAATİN BİTMEYEN SORULARI

Mihrabın üzerindeki o kabartmanın, cami yapılırken mi yoksa sonradan mı konulduğunu belli değil. Babası imamlık yapan Nuri Aydın, ''Babam bize bundan bahsetmedi. Bu kabartma hayvan figürüne karşı namaz kılınır mı, esas sorun bu'' derken, olayın duyulmasının ardından cemaatin sürekli kabartmaları incelediği ve cami imamına aynı soruyu sorduğunu söyledi.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 26
  • cahil 8 yıl önce Şikayet Et
    Cahil cahil konuşmayın ya.Kılınırmış... neye gore kilinir beyefendi.Varmi bir delilin yoksa muctehit olan hocanmi dedi neye gore kilinir.Bre cahil din bir ilim uzeredir biliyorsan konuş bilmiyorsan sus akil bulandirma...Ozetle bizim cahil 2+2 8 diyor bizde sen cahilsin toplama bilmezsin sus diyoruz.
    Cevapla
  • mert akgün 8 yıl önce Şikayet Et
    Onu ordan silerlerse yerinde olur.İslama kesinlikle uygun değildir.
    Cevapla
  • HONAZ 8 yıl önce Şikayet Et
    trabzon ayasofya camii de kapı üstü dış kısmında haç işareti ayan beyan ortada ve cuma kalabalığında cemaat dışarda kılarken haç tepelerinde ve cami içindeki resimlerde doğru dürüs kapatılmamış,,
    Cevapla
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    Namaz kılarken kalbimiz nerede ilk ona bakalım.
    Cevapla
  • fatih 8 yıl önce Şikayet Et
    (mert akgün) Diğer şartları sağlamak senin ve bazı kimselerin neden zoruna gider yazmışsınız. Söylediğiniz gibi düşünceye sahip değilim. İçimizin temizliğine dikkat çekmek istedim. Buradaki durumu gerekli yerler açıklamasını yapacaktır. Bakış açısına göre yan yana olan iki lale görüntüsünü, beynin nasıl görüyorsa ona benzetilebilir.
    Cevapla
  • mert akgün 8 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş konuyu sapıttırma.Onu herkes biliyor.O bir kere şart tabiki...Ama namaz kılınan yerlede aranılan özellikler var.Bneimn kalbim temiz diye her yerde namaz kılamazsınki. Hem namazı dos doğru kılmaya çalışcaz.hem de diğer şartlara dikkat edecez. Diğer şartları sağlamak senin ve bazı kimselerin neden zoruna gider acaba?
    Cevapla
  • huseyin 8 yıl önce Şikayet Et
    Simdi geldim tam onunde namaz kildim hayvandan baska herseye benziyo :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?
İspanya, 4 ülke ile aynı anda Filistin devletini tanımayı planlıyor