Kış saati uygulaması 2015-2016 nezaman uygulanacak

Kış saati uygulaması nedir, niçin ve ne zaman uygulanır? Peki saatler ne zaman geri alınacak?

Kış saati uygulaması 2015-2016 nezaman uygulanacak
Kış saati uygulaması 2015-2016 nezaman uygulanacak
GİRİŞ 19.10.2015 09:25 GÜNCELLEME 19.10.2015 09:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Gün ışığından daha fazla faydalanmak adına 25 Ekim günü geriye alınması beklenen saatlerin 1 Kasım'da yapılacak olan genel seçimlerden dolayı, saatlerin bir hafta sonra geri alınması planlanılıyor. Peki kış saati uyguluması nedir, niçin ve ne zaman uygulanır? Ayrıntılar haber7.com'da Peki kış saati uygulaması ne zaman yapılacak? İşte kış saati uygulaması hakkındaki tüm soruların cevapları ve tüm detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

Saatler ne zaman geri alınacak?

Saatler ne zaman geri alınacak sorusu yanıt buldu. 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle yaz saati uygulamasının sona ereceği tarih, 25 Ekim'den 8 Kasım'a ertelendi.

Alınan bilgiye göre, yaz saati uygulamasının sona erdirilmesinin ertelenmesine yönelik düzenleme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un imzasıyla Başbakanlığa gönderildi. Bakanlar Kurulu tarafından da onaylanan erteleme kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Bakanlar Kurulu kararıyla yaz saati uygulaması kapsamında gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarrufu için saatler 29 Mart'ta 03.00'ten itibaren 1 saat ileri alınmıştı. Bu karara göre, 25 Ekim'de yaz saati uygulamasının sona ermesi ve saatlerin 04.00'ten itibaren 1 saat geri alınması gerekiyordu.

Yapılan yeni düzenleme doğrultusunda, bu yıl yaz saati uygulaması 1 Kasım'da yapılacak genel seçimler nedeniyle 8 Kasım'da sona erecek ve saatler 04.00'ten 03.00'e alınacak.

YAZ VE KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR, NİÇİN YAPILIR?

Geçmişi birkaç asır öncesine dayanan yaz ve kış saati uygulaması fikri, Amerikalı politikacı ve fizikçi Benjamin Franklin’e aittir. Benjamin, pek çok konunun yanı sıra elektrikle de uğraşmış ve çeşitli icatlarıyla tanınmıştır. Yaz ve kış saati uygulaması da onun bu parlak fikirlerinden biridir.

Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar. Bu yüzden her yıl düzenli olarak bahar başlangıcında yaz saat uygulamasına, sonbaharda ise kış saat uygulamasına geçilir. Yaz ve kış saati uygulaması fikrinin farklı sahipleri olduğu öne sürülsede bilinen en sağlam bilgi Benjamin Franklin’nin düşüncesini bir gazetede dile getirdiğidir. Benjamin’in bu fikrinden sonra 1910 yılında yasalaşan yaz ve kış saati uygulaması, 1916 yılında 20 dakikadan bir saate çıkarılmıştır.

YORUMLAR 1
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    saatlerle ileri geri oynayın 30 dakika geri alın sabit kalsın batıiçide doğuiçinde eniyi hesap bu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi