2 Kasım okul tatil mi, Yarın okul tatil mi?

Öğrencilerin merakla beklediği haber geldi. 1 Kasım erken seçim sonrası Uludağ Üniversitesi öğrencileri, 2 Kasım'da seçim tatili yapacak.

2 Kasım okul tatil mi, Yarın okul tatil mi?
2 Kasım okul tatil mi, Yarın okul tatil mi?
GİRİŞ 01.11.2015 08:49 GÜNCELLEME 01.11.2015 08:49

Uludağ Üniversitesi Senatosu ve Yönetim Kurulu, Büyükorhan Meslek Yüksekokulunda toplandı. Gündemdeki konuları görüşen Üniversite üst yönetimi, 1 Kasım Pazar günü yapılacak genel seçimler nedeniyle 2 Kasım Pazartesi günü fakülte ve yüksekokullarda derslere bir gün ara verilmesini kararlaştırdı. 

 Senato toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, memleketlerine oy kullanmaya gidecek öğrencilerin geliş gidişlerinde sıkıntı yaşanmaması için 2 Kasım Pazartesi günü, Uludağ Üniversitesi’nin tüm eğitim birimlerinde ders yapılmayacağını, yapılmayan derslerin daha sonraki günlerde telafi edileceğini söyledi.

29 EKİM TATİL Mİ OLACAK?

29 Ekim kaç gün tatil sorusunun cevabı için bekleyiş başladı. 29 Ekim bu sene perşembe gününe denk geliyor. 30 Ekim Cuma gününü de resmi tatile eklemek isteyen çalışanlar haftasonu ile birlikte 4 günlük bir tatil yapmış olacak. Ama bu konuda henüz resmi bir açıklama gelmedi. Seçimlerin de 1 Kasım Pazar gününe gelmesi 4 günlük tatil planlarını sekteye uğratıyor.

29 Ekim perşembe gününe geldiği için cumayı izin alan çalışanlar dört gün tatil yapabilecek. Turizmde 'seçim olmasa' 150 bin kişilik bir 'iç turzim' hareketliliği beklenen bu tarihlerde seyahat talebinin yarı yarıya düşmesi bekleniyor.

Henüz resmi olarak erken seçim tarihi açıklanmamış olsa da, muhtemelen 1 Kasım Pazar günü Türkiye sandık başına gidecek ve yaklaşık 59 milyon seçmen oy kullanacak. 1 Kasım turizm için yüksek sezona denk gelmiyor; ancak 29 Ekim cumhuriyet bayramı'nın perşembe gününe gelecek olması milyonlarca çalışan için cuma günü de izin alarak 4 günlük tatil yapma fırsatı anlamına geliyor.

"150 BİN EKSTRA HAREKET"

Turizm sektörü temsilcilerine göre, 4-5 günlük bu tür tatiller yaklaşık 150 bin kişilik bir ekstra hareketin oluşmasına yol açıyor. "Beyaz Türkler oy kullanmaya dönmüyor, tatiline devam ediyor" görüşüne tam olarak katılmayan turizmciler, seçimin tatile çıkan kişi sayısını da tatil süresini de yakından etkilediğini dile getiriyor.

OYUNUZU NERDE KULLANACAKSINIZ

1 Kasım 2015 tarihinde  yapılacak genel seçimde kaç yaşındaki kişiler sandık başına gidebilir, kimler oy kullanabilir,oy kullanacak kişilerin sandık başına gitmeden önce nelere dikkat etmesi gerekiyor.

Kimler Oy Kullanamaz?

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar (298/7 md.):

1. Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),

2. Askeri öğrenciler,

3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar (Ek: 10.6.1983 – 2839/44 md. Değişik: 27.10.1995–4125/2 md.).
Yurt İçi Seçmen Kütüğünde Kayıtlı Olup Olmadığımı Nasıl Öğrenebilirim?

Seçmen kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz hangi adres ile kayıtlı olduğunuzu www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Yurt İçi Seçmen Sorgulama" bölümünden veya mobil cihazınızdan Yüksek Seçim Kuruluna ait "Seçmen Sorgulama" uygulamasını indirerek gerekli bilgileri ve resim doğrulama alanına verilen karakterleri girerek sorgulayabilirsiniz.

Nerede Oy Kullanacağımı Nasıl Öğrenebilirim?

Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden öğrenebilirsiniz.

SEÇMEN KAYIT SORGULAMASI İÇİN TIKLAYIN!

Not: "Nerede Oy Kullanacağım" bölümü sadece seçim dönemlerinde kullanıma sunulmaktadır.

Seçmen Kütüğüne Nasıl Kayıt Olabilirim?

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda 5749 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle seçmen kütükleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemindeki bilgiler esas alınarak düzenlenmektedir. Bu nedenle seçmen kütüğüne kayıt olmak için ikametgâhınızın bağlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğüne giderek "Adres Beyan Formu" (Form A) doldurmanız yeterli olacaktır.

Seçim dönemlerinde"Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesinin Usul ve Esaslarını Gösterir Genelge (Örnek: 140/I) " hükümleri esas alınır.

Üniversite Öğrencileri Okudukları Şehirde Seçmen Kütüğüne Nasıl Kayıt Olabilir?
Yüksek Seçim Kurulu'nun 07.03.2011 gün ve 2011/158 sayılı kararı ile Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarını gösterir 140/I sayılı genelgenin 7. maddesinin (c) bendine göre öğrenci olup, seçmen niteliği taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oy kullanmak isteyen öğrenciler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduğunu belirten ve yurt müdürlüğünden ise o yurtta kaldığını belirten belgeyi almalıdır. Bu belgelerle yurdun bulunduğu bölgenin İlçe Nüfus Müdürlüğüne bizzat başvurması gerekmektedir. İlçe nüfus müdürlüğünden alacakları adres değişikliğinin uygunluğuna ilişkin belge ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederek seçmen kütüğüne kayıt yaptırabilirler.

Kimler Seçmen Olamaz?

a) 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 405, 406 ve 407. maddelerindeki sebeplerle haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler (4721 sayılı Kanun'un yukarıda belirtilen maddeleri uyarınca, haklarında kısıtlılık kararı verilenlere ilişkin listenin, vesayet ad defterleri ve UYAP kayıtları esas alınmak suretiyle hazırlanıp gönderilmesinin ilçe seçim kurullarınca vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemelerinden istenmesi ve SEÇSİS'e girilmesi gerekmektedir.),

b) Seçmen niteliğine sahip Türk vatandaşlarından MERNİS Adres Kayıt Sistemi'nde yer almayanlar 5490 sayılı Kanun'un 50. maddesi hükmü gereği askı süresi içinde "Adres Beyan Formu"nu (Form A) doldurmadıkları sürece,

c) İzinli olsalar bile silahaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil),

d) Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler,listelere yazılamazlar.

Kısıtlı Seçmenler Kısıtlılıkları Kalktıktan Sonra Oy Kullanabilmek İçin Ne Yapmalıdır?

Haklarında kısıtlılık kararı kalkmış seçmenler, ilgili mahkeme kararını yerleşim yerinin bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna götürerek başvurması halinde seçmenlik durumlarını güncelleyebilirler.

Adres Kaydımın Olduğu Yer Dışında Başka Bir Yerde (yazlıkta, köyde, tatilde vb) Oy Kullanabilir miyim?
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar.
Askerden Terhis Olanlar Terhis Belgesiyle Seçmenlik Kaydını Nasıl Yaptırır?

Askerden terhis olanların bilgileri, normal şartlarda Yüksek Seçim Kurulu’nca ASAL’ dan alınmakta ve oy kullanabilir hale getirilmektedir. Ancak seçim dönemine rastlayan terhislerde askıya yetişememekte ve silâhaltında gözükmektedir. Bu durumda olanlar, terhis belgesi ile birlikte yerleşim yeri itibariyle bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna başvurarak seçmenlik kaydını güncelleyebilirler.

Seçmen Bilgi Kağıdı Ne Zaman Gönderilmektedir?

Genel seçimlerde, seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin, sandık atama işlemi ile nerede oy vereceğinin belirlenmesinden sonra ilçe seçim kurullarınca; her seçmen için hangi seçim çevresi ve bölgesinde, kaç numaralı sandıkta oy vereceğini gösterir belge(seçmen bilgi kâğıdı) genellikle seçimlerden 21 gün önce gönderilmeye başlanır. Seçmen bilgi kâğıdı kendisine ulaşmayan seçmenler, internet sayfamızın "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden aynı bilgileri sorgulayarak öğrenebilir.

Oy Verme Günü Düğün, Nişan Yapabilir miyim? Yasaklar Nelerdir?

298 sayılı Kanunun 79.maddesi gereği; "Oy verme günü, her ne suretle olursa olsun, ispirtolu içki satılması, içkili yerlerle umumi mahallerde her çeşit ispirtolu içki satılması, verilmesi, içilmesi yasaktır. Oy verme günü, bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalır. Eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda yalnız yemek verilir. Oy verme günü, emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka hiçbir kimse, köy, kasaba ve şehirlerde silah taşıyamaz."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı
Seçime 2 gün kala Milli Görüş Platformu'ndan 'İslambol' çağrısı: Bütün ümmet sevinecek