30.11.2015 Taşeron işçi son dakika kadro haberleri

Kamudaki taşeronla ilgili son haberleri son günlerde son dakika olarak gelmeye başladı. Taşeron işçiye son dakika kadro müjdesi geldi

30.11.2015 Taşeron işçi son dakika kadro haberleri
30.11.2015 Taşeron işçi son dakika kadro haberleri
GİRİŞ 30.11.2015 09:34 GÜNCELLEME 30.11.2015 09:35
Bu Habere 230 Yorum Yapılmış

Taşeron işçi yasası ile ilgili haberler oldukça çok merak edilirken, taşeron işçiye kadro verilecek mi yoksa verilmeyecek mi merak ediliyor. Taşeron işçi son dakika haberleri ve tüm gelişmeler siteniz haber7.com'da. Kamudaki taşeronla ilgili son haberleri son günlerde son dakika olarak gelmeye başladı.Tüm taşeron işçilerin gözü Bakan Faruk Çelik'in taşeron işçilere kadroya alınacağı müjdesine çevrilmişti ki Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan Taşeron işçilerin kadro surunu çözümü konusunda son dakika açıklaması geldi. 

TAŞERON KADRO KİMLERİ KAPSIYOR?

Hangi sözleşmelilerin kadroya alınacağına ilişkin listenin yeni Bakanlar Kurulu tarafından 6 ay içinde ilan edileceğini söyledi. Kamuda 750 bin civarında taşeron işçi olduğunu anımsatan Çelik, taşeron kadrolarını 'asıl işçi' ve 'yardımcı işçi' ayrımına göre yapılacağını da açıkladı.

Faruk Çelik'in açıklamalarının detayları şöyle:

"Kamu için olmaz denilen kadrolarda çalışanlar kesinlikle kadroya alınacak.
Bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi yaptık. 7 Haziran'daki karmaşa içerisinde yaptığımız birçok şey açıklanamadı. Bunların hepsi, birkaç cümlelik insanların zihnini bulandıran kavramlarla karışıp gittik. Yeni bakanlar kurulunda görev alacak arkadaşlar ilk 6 ay içerisinde neşter atacak diye düşünüyorum.

"SENDİKALAR DEVREYE GİRECEK"

750 bin civarında kamuda çalışan eleman var. Bunların tümünü toparlayacak bir yasa yaptık. Mesela TRT'de hizmet alımı olacaksa, Maliye Bakanlığından alınacak vizeyle, kim ne amaçla işe başlatılmışsa o amaçla hizmetini sunacak. Taşeronla ilgili, kamunun ihtiyacı varsa, olmazsa olmazlar kadroya alınacak. Mesela, hasta bakıcı bir kardeşimiz. Hastayı ameliyattan odasına kadar götürüp ilgileniyor.
Hizmet alımı var. Hizmet alımı yapılacak işler de netleşecek. Sendikalar, ilgili bakanlıklar çalışmayı yapacaklar. "Şuradaki elemanlar asıl işçidir kadroya, şurdakiler de yardımcı işçidir" denilecek, onlara da asıl işçinin elde ettiği hakları yardımcı işçilere de verilerek alımı yapılacak. Yeni bakanlar kurulunda görev alacak arkadaşlar ilk 6 ay içerisinde neşter atacak diye düşünüyorum.

"YASASI ÇIKTI BAKANLAR KURULU KARARI BEKLENİYOR"

Yasa çıkmıştı, bir bakanlar kurulu kararı yayımlanması gerekiyor. Sosyal tarafların görüşünü alacak bir atmosfer oluşmadı ki. Seçim sonrasına kaldı. 1 Kasım sonrasına kaldı. Bu iş şimdi çözülüyor. Taşeron diye ifade ettiğimiz kişilerin durumu 6 ay içerisinde netlik kazanıyor. Tarafların katılımıyla en sağlıklı şekilde netlik kazanacak. Emeğin istismarına son verilecek. Bütün kamu kurumlarını kapsıyor. Kim hizmet alımında kim asıl kadroda olacak netleşecek.

Bugünün sorunu değil bu. İş yeri sayımız arttı. İhtiyaçların hizmet alımı şekilde karşılanması arz etti. Mesela kamuda çalışıyor, yıl sonu geliyor, 15 gün işten çıkarılıyor. Neden? Kıdem tazminatı talep etmesin diye. Artık kıdem tazminatı da alacak. 7 Haziran karmaşası içerisinde bunlar anlatılamadı. Çözüleceğini herkes bilsin.

Taşeron işçiler için ikincil düzenlemeler başladı

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz taşeron işçiler için ikincil düzenlemeler yaptıklarını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 1 Kasım seçimlerinde AK Parti açısından anketlere bakıldığında beklentilerin üstünde bir netice olduğunu belirterek, 13 yıl gibi bir iktidar süresinin ardından bu ölçüde bir desteğin verilmesinin çok istisnai bir durum olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, "Normalde muhalefet partileri güçlenir, iktidar yıpranır ama biz çok şükür 13 yıllık bir iktidar döneminden sonra her 2 kişiden birinin oyunu alarak devam ediyoruz. Bu bizi bir rehavete sevk etmemeli. Her an diken üstünde olmamız, o sorumluluk bilincinde olmamız lazım" diye konuştu.

'ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ'

Bir soru üzerine, taşeron işçilerle ilgili ikincil düzenlemeler için çalışmalar yaptıklarını belirten Yılmaz, "Konuyla ilgili bakanlıklar, sendikalar ve tüm taraflarla birlikte çalışma yürütüyor. Bu işçilerimizden asli işlerde çalışanların bir listesini oluşturacak, bir sınıflandırma yapacaklar ve bu kardeşlerimiz kamuda istihdam edilmiş olacak. Olmayanlarla ilgili de iyileştirici adımlar devam edecek. En kısa sürede inşallah Maliye Bakanlığımız bu çalışmayı bitirdiğinde hepimiz bu net tabloyu görmüş olacağız" şeklinde konuştu.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin açıklama

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, taşeron işçilerin kadroya alınması ve asgari ücrete yapılacak zama ilişkin soruları cevapladı. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kadroya alınacak taşeron işçi sayısının henüz belirlenmediğini söyledi.

Yılmaz, katıldığı bir televizyon kanalında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti'nin seçim beyannamesinde yer alan hususlarla hükümet programı çıkaracaklarını, vaat ve reformlara ilişkin yol haritası hazırlayacaklarını anlatan Yılmaz, 3 ay, 6 ay, 1 yıl gibi periyotlarda değişik vaatleri kapsayan bir eylem planı planı oluşturulacağını ifade etti.

Seçim sürecindeki vaatlerini en kısa sürede ve etkin şekilde hayata geçirmek için tüm çalışmaları yapacaklarını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"İlk 3 ay, daha kısa vadeli, hemen yapılacak hususları kapsayacak. Bunlar idari kararlar, somut vaatler olabilir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanacak. Seçim beyannamemizde ortaya koyduğumuz vaatleri oraya taşıyıp, gerekli çalışmaları yürüteceğiz. Emeklilere, gençlere, çiftçilere, esnafa dönük somut vaatlerimizi en kısa sürede gerçekleştirme yönünde hazırlık yapacağız."

"Rakamsal bir hedef yok"

Taşeron işçelerin kadroya alınmasına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, "Kadroya alınacak işçi sayısı henüz belirlenmedi. Bu Maliye Bakanlığımızın yürüttüğü bir çalışma. Kanuni düzenlemeyi yaptık. Şu anda Maliye Bakanlığımız, sendikalarla, bakanlıklarla, ilgili tüm kesimlerle çalışma yürütüyor. Bu çalışmayı tamamlar tamamlamaz bunlar netleşmiş olacak. Henüz benim bildiğim net bir rakam yok" dedi.

Yılmaz, kadro çalışmasının 200 bin kişiyi ilgilendirdiğinin belirtilmesine karşılık, "Rakamsal bir hedef yok, böyle bir hedef koymuş değiliz. Detaylar çalışılıyor. Sonuçta çıkacak liste bu rakamı tayin edecek" diye konuştu.

Cevdet Yılmaz, bütçe konusundaki sorular üzerine, büyük ihtimalle bu yıl için geçici bütçe yapılacağını, gelecek yılın ilk aylarında da kalıcı bütçenin hazırlanacağını söyledi.

"Riskler ortadan kalktı"

Seçmenin 7 Haziran'dan sonra partilerin gösterdiği tavırları çok iyi izlediğini ifade eden Yılmaz, "Vatandaşımız, daha çok huzur ve istikrar istedi bunu da AK Parti'de gördü" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrar kurulamayacağını, Türkiye'nin de bunu son 13 yılda ve daha öncesinde olumlu ve olumsuz örneklerle çok iyi gördüğünü söyledi. 1 Kasım genel seçiminin sonuçlarının ekonomiye çok olumlu yansıyacağını anlatan Yılmaz, risklerin ortadan kalktığını belirtti. Yatırımcıların daha öngörülebilir bir çerçevede hareket etme imkanına kavuştuğunun altını çizen Yılmaz, böylece üretimde, istihdamda, ihracatta ve her alanda daha olumlu bir perspektif oluşacağına işaret etti.

"OVP güncellenebilir"

OVP'de gelecek yıl için yüzde 4 büyüme hedeflediklerini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Yeni ortam, hükümet ve şartlarla birlikte OVP güncellenebilir. Hükümet oluştuktan sonra bunu göreceğiz ama radikal güncellemeler de olmayacaktır. Şartlardan ve siyasi ortamın değişiminden dolayı bazı güncelleme ihtiyaçları olabilir. Bu yeni ortamda yüzde 4 büyümenin çok rahatlıkla gerçekleşebileceğine ve bunu da (yukarı yönlü revize) aşabileceğimize inanıyorum. Siyasi istikrar, reformlar, dönüşümler bir araya geldiğinde bize çok güçlü bir ekonomik perspektif sağlıyor. Küresel ortam çok olumlu olmasa bile bu tür artılarımızla, birçok ülkeden pozitif yönde ayrışacağımızı düşünüyorum."

Taşeron işçilere "100 gün" müjdesi

Naci Ağbal, taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda "Kişi 100 gün içinde, hangi işte çalışıyorsa kamuya alınacağını bilecek" dedi.
AK Parti'nin ekonomi politikalarına ilişkin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Naci Ağbal, bundan sonra Türkiye'nin önünde yapılacak çok iş bulunduğuna işaret ederek, kendilerinin de bunun için çok sayıda çalışma yaptığını, bunlardan bazılarının hazır olduğunu bazılarının ise üzerinde çalışılmaya devam ettiğini bildirdi.
Özellikle ilk 100 günün çok büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ağbal, seçim beyannamelerinde ne söyledilerse, bunların hükümet programında da yer alacağını ifade etti. Vaatler için yasal olarak ne gerekiyorsa, bunların süratle yapılacağını belirten Ağbal, ilk 100 günde bütçenin hazırlanacağını, Orta Vadeli Programın (OVP) revize edileceğini, hazırlanan reformların hayata geçirileceğini, vaatlerle ilgili yasal düzenlemelerin yapılacağını ve yatırım ortamının iyileştirilmesi için çalışmaların hızlandırılacağını kaydetti.

- İlk 100 günde yapılacaklar

Naci Ağbal, AK Parti'nin, yoğun bir çalışmayla ilk 100 güne birçok şeyi sığdıracağını belirterek, şöyle devam etti:

"Bizim 5 reform alanımız var. Bunlardan ikisi demokratikleşme ve adalet reformu. Bu paket içinde kanunla yapılması gereken birtakım düzenlemeler var. Mesela siyasal partiler kanunu, seçim kanunu var, şeffaflıkla ilgili hazırladığımız paket var. Yargı reformu strateji belgemiz var. Bunun içinde de yasal düzenlemeler yapılması gereken konular var. Eğitim reformu var. Burada özellikle yükseköğretim reformu var. Yine kamu yönetimi ve kamu maliyesi reformları var. Gelir vergisi, vergi usul kanunu, kamu ihale kanunu tasarılarımız var. Bunlar hemen hemen bitti. Bir de seçim döneminde söylediğimiz vaatler var. İlk 100 günde yapacağımız ikinci alan burası. Mesela emekli maaşlarında yapacağımız artışı kanunla yapacağız, gençlere, çiftçilerimize birtakım vaatlerimiz var. Seçim döneminde vaat olarak ne söylediysek, bunların hepsini ilk 100 günde hayata geçireceğiz. Bunlar için gerekli olan yasal çalışmayı bu süre içinde tamamlayacağız. Özellikle ücret artışları ve sosyal destekler, bunların hepsi ilk 100 günde realize edilecek. Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda ise bakanlar kurulu kararı çalışmaları zaten bir noktaya gelinmişti, hazır. Onun son bir kez üzerinden geçilir. Sonra da asıl işlerde çalışanların kadroya geçirilmesi için yasal düzenleme yapılması gerekiyor, yasal düzenleme yapılmadan kamuya alma imkanı yok. İlk 100 gün içinde bunun da yasal düzenlemesi yapılacak ama bu kişilerin müracaatı, bunların değerlendirilmesi ve kadroya alınmaları 100 gün içine yetişebilir veya yetişmeyebilir ama bunu bir yıl içinde olacak diye söylemiyorum. Yasa 100 gün içinde çıkar, uygulaması hemen başlar. Kişi 100 gün içinde, hangi işte çalışıyorsa kamuya alınacağını bilecek."

Şimşek: Taşeron işçileri kadroya alacağız

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asli işi yapan taşeron işçilerin kadroya alınacağını belirtti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir teleziyon programında gündeme ve Ak Parti'nin seçim vaatlerine dair değerlendirmelerde bulundu.

İşte Mehmet Şimşek'in açıklamalarında öne çıkanlar:

* 2016'da asgari ücret 1.300 TL olacak. Artışın bazı sektörlere olumsuz etkisi olabilir. Yükün büyük kısmı işverinin üzerinde olacak.

ASLİ İŞİ YAPAN TAŞERONA KADRO

* Taşeron işçileri kadroya alacağız ancak asli işi yapan taşeron işçileri kadroya alacağız. sağlık Bakanlığı'nda yemek işiyle uğraşanları asli işleri olmadığı için kadroya almayacağız. Güvenlik işi de Sağlık Bakanlığı'nın işi değil. Yan işlerde taşeron işçilik devam edecek ama taşeron işçilerin durumu iyileştirilecek

* Türkiye bütün dış şokların tam merkezinde.

* Milli gelir cari, reel ve satın alma gücüne göre arttı. Makyajlama asla olmaz. Kur çok oynak olduğu için satın alma gücünü baz aldık.

* Kur henüz Türkiye'deki siyasal durumu fiyatlamadı.

* Piyasalarda oynaklık var, küresel ekonomilerde sorunlar var, seçimden sonra hükümetin hemen kurulması, bu hükümetin reform yapması ve beklentilerin iyileşmesi gerekiyor.

* Rusya küçülüyor, Ortadoğu'nun hali belli. Tüm bunlara rağmen Türkiye 2015 yılı büyüme rakamını yüzde 4'ten yüzde 3'e revize etti. Yüzde 3'lük büyüme bugünkü konjonktürde iyi.

* Şu anda Doğu'da ekonomi can çekişiyor. Demokrasi şiddetle birlikte yaşayamaz.

Taşeron işçilere 2 ay içinde kadro verilecek

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz taşeron işçilere müjdeyi verdi

Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, taşeron işçilere kadro ile ilgili, "Şimdi bu düzenlemenin ikincil düzenlemelerini Maliye Bakanlığımız, Çalışma Bakanlığımız ile iş birliği içerisinde yapıyor. İnşallah bunlar kısa bir süre içerisinde, bu yıl içerisinde tamamlanacak ve uygulamaya da başlamış olacağız" dedi.

2016 YILI İÇİNDE KADROYA GEÇECEKLER

Bakan şunları söyledi; Bu konuda bir düzenleme yaptık zaten. Şimdi bu düzenlemenin ikincil düzenlemelerini Maliye Bakanlığımız, Çalışma Bakanlığımız ile iş birliği içerisinde yapıyorlar. İnşallah bunlar kısa bir süre içerisinde, bu yıl içerisinde tamamlanacak ve uygulamaya da başlamış olacağız. Birçok taşeron işçimize kamuda istihdam edilme imkanı doğmuş olacak. Çalışanlarımızın hakkını nasıl daha iyiye götürürüz diye çalışmalar yaptık. Bundan sonra da hep bu iyileştirme yönündeki çalışmalarımız devam edecek.

Bakanın sözünü ettiği tarih ise en geç Aralık ayı görülürken kamuda çalışan 750 bini aşkın taşeron işçi bulunuyor..

Davutoğlu talimatı verdi! Milyonlarca işçiyi sevindirecek haber

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, HAK-İŞ Genel Kurulu'nda hitap etti... Başbakan Davutoğlu, HAK-İŞ Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Toplu sözleşme süreci devam eden taşeron işçilerin toplu sözleşmelerinin sonuçlandırılması, ivedilikle sonuçlandırılması için gereken talimatları da buradan veriyorum" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

- Emek ve sermayenin karşı karşıya getirildiği o yıllardan bu güne HAK-İŞ büyük işler ve değerler üretti. Adalet ve özgürlüklerden yana oldu. Kültürel hayatı doğrudan etkiledi.

- 1976 yılından beri sizleri yakından takip eden bir arkadaşınızım. Öğrencilik yıllarımızda HAK-İŞ gür bir sesle biz de buradayız dedi. Türkiye'nin sendikal hareketine önemli bir mühür vurdu. Eski Türkiye'nin 70'li yıllarında faaliyete geçti. Yerli işçileri ve milli işçileri savundu. HAK-İŞ'i kurmanın o dönemde ne anlama geleceğini ne zorluklarla kurulduğunu ortaya koyuyordu. Hak mücadelesinde 40.yıla ulaşan HAK-İŞ işçi haklarını savunmanın parlak örnekleriyle dolu oldu.

- Millete tepeden bakan bir anlayış eski Türkiye'de kaldı. O anlayış bir taraftan başörtülü kadınlara bakar örtünmeyeceksiniz der diğer tarafa döner ana dilinde konuşmayacaksın derdi.

- Milletimiz 3 Kasım 2002'de eski Türkiye'nin siyasi aktörlerini tarihin karanlık sayfalarına gömerek çalışkan Ak Parti kadrolarını göreve getirdi. AK Parti hükümetlerinde milletimizin ödediği vergileri faiz için değil hizmet ve yatırım için kullanıyoruz.

- 7 Haziran'dan bu yana birileri terör kartına sarıldı. Tüm teröristleri üstümüze saldılar. Barış iddiasında bulunanlara emek dünyasından sesleniyorum. Diyarbakır'da çorbacıda çalışan kardeşimiz ve oraya çorba içmeye gelen vatandaşımızı öldüler. Onların ve emekçilerimizin hakkını korumak için bir tek terörist kalmayana kadar mücadele edeceğimizi ilan ediyorum. Türkiye artık eski Türkiye değil. Kimse heveslere kapılmasın. Terörün kimliğine dayandığı ideolojiye bakmayız.

- Hakça ve adaletçe bir seferberlik başlatacağız. Hakkın adaletçe paylaşacağı bir Türkiye için çalışıyoruz.

TAŞERON İŞÇİ ÖNERGESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın soru önergesini yanıtlayan Çelik, Türkiye’de Temmuz 2014 itibarıyla çalışan toplam 1 milyon 361 bin 673 taşeron işçi çalıştığını; 755 bin 81 işçinin kamuda, 606 bin 292 işçinin özel sektörde altişverene bağlı olarak çalıştığını açıkladı.

Bir çocuk işçi öldü

Çelik’in verdiği bilgilere göre 2001’den bu yana 15 yaş altında bir işçi, iş kazalarında öldü; 3 çocuk işçi ise iş göremez hale geldi.

Çelik, 2001’den bu yana yıllar itibarıyla iş kazalarında ölenlere ilişkin sayısal verileri de açıkladı. Buna göre en fazla ölüm bin 700 ile 2011’de yaşandı. 2001’de bin 8, 2002’de 872, 2003’te 810, 2004’te 841, 2005’te bin 72, 2006’da bin 592, 2007’de bin 43, 2008’de 865, 2009’da bin 171, 2010’da bin 444, 2011’de bin 700, 2012’de ise 744 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi.

Ayda 31 işçi ölüyor

Çelik’in verdiği bilgilere göre 2001-2012 arasında 13 bin 162 işçi yaşamını yitirdi. Bu da iş kazalarında ayda ortalama 31, yılda ise ortalama bin 96 işçinin yaşamını yitirdiğini gözler önüne serdi.
Çelik, 2013 itibarıyla 4/a kapsamında asgari ücretle 4 milyon 780 bin 807 kişinin istihdam edildiğini de ifade etti

Taşeron işçiler için kadro müjdesi!

Taşeron işçiler için kadro müjdesi eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Adayı Faruk Çelik'ten geldi. 

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Adayı Faruk Çelik, Şanlıurfa'da yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Taşeron işçiler için iş güvencesi verileceğini belirten Çelik, asgari ücretin bin 300 lira olacağını söyledi.

Çelik, "Taşeronla ilgili yasa meclise geçmiş ve bakanlar kuruluna sunulmuştu. Hükümet kurulamadığı için gerekli netice alınamadı. Kamuda çalışan taşeronlara iş güvencesi getirdik. Bakınız karayollarında çalışan yaklaşık 6 bin işçimiz bu anlayışla şimdi kadroya geçti. Aynı şekilde kamuda çalışanlara iş güvencesi gelecek. Taşeron işçiler artık çalışacak mıyım, çalışmayacak mıyım diye endişe etmeyecek ve iş güvencesine sahip olabilecek" ifadelerini kullandı.

Başbakan'dan Taşeron İşçi müjdesi 

Başbakan'dan seçim öncesi kadro müjdesi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 6 bin 417 karayolu işçisinin kadroya alınacağının müjdesini verdi.

Başbakan'dan seçim öncesi kadro müjdesi. Yol-İş Sendikası toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim öncesi kadro müjdesi verdi. Davutoğlu, "6 bin 417 karayolu işçisi kadroya alınacak. Hayırlı olsun." dedi.

Taşeron işçilerle ilgili yeni çalışma geliyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taşeron işçilerle ilgili yeni bir çalışma olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, taşeron işçilerle ilgili yeni bir çalışma olduğunu belirterek "Asli iş yapanlar tabi ki farklı bir çerçevede değerlendirilecek. Daha çok hizmet alımına konu olan ikincil işler ayrı şekilde değerlendirilecek. Emekçilerimize ve tüm çalışanlarımıza daha iyi bir yaşam standardı için çalışacağız. Bu konuda çok hassasız" dedi.

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden Bakan Şimşek, burada yaptığı konuşmada iktidara geldikleri yıldan beri ne aldatan ne de aldanan olmamak adına çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Şimşek, bu seçim döneminde de sadece yapılabilecek şeyleri vadedeceklerini, Türkiye'deki sorunların bitirildiği iddiasında hiç bir zaman bulunmadıklarını belirterek "Her zaman önemli aşamalar kaydettiğimizi söyledik, ama yapılacak daha işlerimizin olduğunu da dile getirdik. Bu yönde de devam edeceğiz. Ülkeyi kalkındıracak çalışmalar yapmaya devam edeceğiz" dedi.

Gaziantep ve yöresinin zengin kültürü ve değerleriyle Türkiye'nin yeni kalkınma motoru olacağına inandığını anlatan Şimşek, her zaman kardeşlik, çözüm, huzur, yatırım ve gelir kelimelerinin zenginleştirilmesi için çaba gösterdiklerini vurguladı.

Şimşek, yaklaşan seçimlerin tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni ederek tüm siyasi partilere ve adaylarına başarılar diledi. 

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Şimşek, taşeron işçilerle ilgili daha önce bir çalışma yapıldığını hatırlatarak maaşları, özlük haklarını, kıdem tazminatı ve yıllık izin gibi uygulamada bir çok sıkıntıyı dikkate alan düzenlemelerin yapıldığını kaydetti.

Sadece çalışma yapmakla yetinmeyip yasal düzenleme konusunda da ilerleme kaydedildiğine dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"Taşeron işçilerle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız özellikle son bir yıl içerisinde önemli düzenlemelerde bulundu. Bunun ötesinde ilave bir çalışma var. Fakat nihai şekil verilmediği için bugünden spekülasyonda bulunmayayım. Sadece şunu söyleyebilirim, asli iş yapanlar tabi ki farklı bir çerçevede değerlendirilecek. Daha çok hizmet alımına konu olan ikincil işler ayrı şekilde değerlendirilecek. Emekçilerimize ve tüm çalışanlarımıza daha iyi bir yaşam standardı için çalışacağız. Bu konuda çok hassasız. Özellikle alın terinin zamanında ve hakkıyla ödenmesi, sosyal güvenlik ve kıdem tazminatı gibi konularda maksimum hassasiyetimizi sürdüreceğiz."

 Şimşek, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgi bir soru üzerine de konunun "çamur at izi kalsın" politikasından ibaret olduğunu ifade ederek "Batı kendi utanç sayfalarını es geçiyor. Hiç mi Balkanlara bakmıyorlar? Biz dediğimiz gibi, gelsinler kendi envanterimizi açalım, onlar da açsın, tarihçiler konuyu aydınlatsın. Önce kendi çirkin tarihlerine baksınlar. Tamamen konu siyaset malzemesi olmuş durumda. İnanıyorum ki er ya da geç arşivler her kesim tarafından incelenecek ve daha makul, gerçekçi bir sonuca ulaşılacak" diye konuştu.

 

Taşeron işçi sorununa kökten çözüm

Taşeron sorununa kökten çözüm Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron sorununun Eylül'e kadar çözüleceğini söyledi. Bakanlar Kurulu kararıyla hangi işlerde hizmet alımı yapılacağının belirleneceğini belirten Çelik, "Böylece hizmet alımı, asıl iş karışımı ortadan kalkmış olacak" dedi. Çelik, 100-150 bin civarında taşeron işçinin asıl işte çalıştığını kaydederek, bunların ya kadroya alınacağını ya da tazminatlarının ödeneceğini ifade etti. Çelik, Kıdem Tazminatı Fonu düzenlemesinin de seçimden sonra uzlaşma sağlanarak hayata geçeceğini kaydetti. 

Çelik: Taşeron işçilerin kadro değerlendirmesi tamamlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Karayollarındaki taşeron işçilerin, kadroya alınmaları konusundaki değerlendirmeyi tamamladıklarını, ayrıntılı açıklamayı Başbakan Davutoğlu'nun yapacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'ndan 15 maddenin çıkarılacağını, 15 maddede de önergelerle değişiklik yapılacağını bildirdi.

Çelik, Genel Kurul'da tasarının tümü üzerinde yaptığı açıklamada, son derece önemli bir yasayı görüştüklerini kaydetti.

Alt ve üst komisyon çalışmalarının ardından dün ve bugün de komisyon üyeleriyle yapılabilecekler konusunda yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, "Tasarıdan 15 maddenin çıkarılması, 15 maddenin de yeni önergelerle daha da zenginleşmesi ve rayına oturması konusunda arkadaşlarımızın katkısı oldu" dedi.

Bakan Faruk Çelik, Karayollarındaki taşeron işçilerin, ihtiyaçlar doğrultusunda kadroya alınmaları konusunda bir değerlendirmeyi tamamladıklarını, ayrıntılı açıklamayı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yapacağını bildirdi.

Bakan Çelik, iş kazalarının sadece mevzuat boyutuyla çözülemeyeceğini belirterek, "Duyarlı bir işveren ile iyi yetişmiş işçi de önemli" dedi.

Bakan Çelik, "İş güvenliği uzmanını görevini yaptı diye bir işveren işinden alır ise asgari 20 aylık bir tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak. Bu 'ücretini işverenden alıyor' denilen iş güvenliği uzmanının bir güvenceye kavuşması anlamında önemli bir düzenleme" şeklinde konuştu.

Seyyanen ücret artışları

Seyyanen ücret artışlarına ilişkin soru üzerine Çelik, emeklilere 2003 yılında 75 lira ile 100 lira arasında seyyanen zam yapıldığını belirterek, 2010 ve 2011 yıllarında ise 60 lira seyyanen zam yapıldığını kaydetti.

SSK aylığında 2003 yılında yüzde 30, Bağ-Kur esnaf aylığında yüzde 67, Bağ-Kur tarım aylığında yüzde 151'lik artışlar yapıldığını anımsatan Çelik, "Dolayısıyla, 2003 yılından bugüne bizim emeklileri enflasyona ezdirmemenin yanında, enflasyon üzerinde artış sağlamanın yanında, seyyanen yaptığımız artışlarla da alt gelir gruplarını yukarı taşıma ve buradaki gelir makasını daraltma konusunda çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi.

HDP Grubu adına söz alan Hakkari Milletvekili Adil Zozani, 2002 yılından bu yana meydana gelen iş kazalar sonucu yaşamını yitirenlerle ilgili rakamlara değinerek, geçen yıl bin 600 işçinin iş kazasında yaşamını yitirdiğini söyledi.

Bunlardan 301 işçinin Soma'daki faciada yaşamını yitirdiğini anımsatan Zozani, yeraltında çalışan emekçilere verilen sözlerin tutulmadığını kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, bu tasarının sorunları çözmeyeceğini belirterek, "(Gelin ILO standartlarına uygun bir düzenleme yapalım) dedik ama anlatamadık. Ne zaman insanlar ölüyor, ne zaman iş cinayetleri oluyor hemen bir yasa gündeme geliyor. ' İş cinayetlerini önlemek, iş cinayetlerine son verilmek isteniyorsa iş sağlığı güvenliği uzmanlarını bağımsız bir yapıda oluşturalım' dedik. 'Özerk bir yapı olsun' dedik. Ne oldu? Komisyonda reddedildi." şeklinde konuştu.

MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, bazı ekonomik verileri anımsatarak, hükümet politikalarını eleştirdi.

Şimşek, yine bu dönemde demokrasi ve hukuk devletinden hızla uzaklaşıldığını savundu.

 

Taşeron işçilerine kadro verilmeyecek!

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Bakanlar Kurulu'nun hangi alanlarda hizmet alımı yapılacağını belirlemesi sonrasında, kapsam dışında kalanlara kadro verilmeyeceğini belirtti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Kanal 7 Televizyonu Başkent Kulisi programında gazeteci Mehmet Acet'in sorularını cevapladı.

Bakan Çelik, kamuda şuan hizmet alımında 700 bin personel çalıştırıldığını, bunun 525 binin yardımcı hizmetlerde çalıştığını belirtti. Bu tespit, kalan 175 bine yakın kişinin ise kamuda asıl işçilerle aynı işlerde çalıştırıldığı anlamına geliyor.
 
Faruk Çelik, çıkarılan kanuni düzenleme ile yıllık izin, sendikal, kıdem tazminatı hakkı getirildiğini, en az 3 yıllık ihale ile 3 yıllık çalışma garantisi getirildiğine dikkat çekti.
 
Bakanın hizmet alımı ve asıl işçi ayrımına ilişkin olarak yaptığı örneklendirme ise şu şekilde oldu: "Diyelimki hastanelerde hemşire asıl kadrodur. Eğer siz temizlik elemanı alıp hemşire olarak çalıştırırsanız bu zulüm oluyor. Asıl hemşire 2500 lira, taşeron işçi 1200 lira alıyor. bu sürdürülebilir değil. Aynı şey Karayollarında var. 6400 karayolları işçisi ülkenin 11 bin km. yol yapımında taşeron olarak çalışıoyor. Ama karayollarındaki asıl işçilerde aynı işi yapıyor. Mahkeme bunlar aynı işi yapıyor, dolaysıyla burada muvazaa var. Bunları kadroya alın, almıyormusunuz tazminatlarını ödeyin diyor."
 
Çelik, ayrıca hangi alanlarda hizmet alımı yapılacağı konusunda bir Bakanlar Kurulu Kararının çıkarılacağının altını çizdi. Söz konusu Bakanlar Kurulu kararı, sosyal tarafların görüşlerinin alınması sonrasında, seçimden sonra Eylül ayında çıkarılacak.
 
Bakanlar Kurulu kararının çıkmasının akabinde hangi alanlarda hizmet alımı yapılabileceğinin tek tek belirlenmiş olacağını söyleyen Çelik, çıkarılacak Bakanlar Kurulu Kararının ipuçlarını ise şu şekilde verdi: "Temizlik, güvenlik, yemek işleri yardımcı iş... Bunlara diğer kurumların da ilave edeceği bir kaç iş daha olabilir." .
 
Kadro verilecek mi?

Bakan Faruk Çelik, gazeteci Mehmet Acet'in "Hizmet alımı dışında çalıştırılanlara kadro mu verilecek" şeklindeki sorusuna ise net yanıt vermekten çekindi. Bakan Çelik, Bakanlar Kurulunca belirlenen alanlar dışındaki alanlarda çalıştırılanlara kadro verilmeyeceğini belirtti. Bunların ya yardımcı hizmetlerde çalıştırılacağını ya da kıdem tazminatlarının verileceğini ifade etti.

TAŞERON İŞÇİLERİN ÜCRET ZAFERİ

Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesi'nde geçen Aralık ayında özelleştirilen Çatalağzı Termik Santrali'nde (ÇATES) çalışan 135 taşeron işçisi, ücretlerinde indirim yapıldığı gerekçesiyle iş bırakma eylemi yaptı. Görüşmelerde işverenin eski ücret üzerinden ödemeyi kabul etmesiyle işçiler büyük sevinç yaşadı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nca özelleştirilerek geçen Aralık ayında Bereket Grubu'na ait Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye devredilen ÇATES'te, ücretlerinin 1350 liradan 950 liraya düşürüldüğünü iddia eden 135 taşeron işçi, dün sabah iş bırakma eylemi başlattı. Eylemin ikinci gününde ÇATES önünde toplanan işçilere eşleri ve yakınları da destek verdi.

Hangi tarih sonrası taşeron işçiler kıdem tazminatını alacak?

Yönetmelik taşeron işçisi için torba kanun yürürlük 11/9/2014 tarihini esas alıyor. Bu tarihten önce iş sözleşmesi feshedilmiş olan işçilere kıdem tazminatı ödenmeyecek. Bu tarihten sonra çalışmasını sürdürenlerin kıdem tazminatlarının hesabında kamu kurum veya kuruluşlarında ilk işe başladıkları tarih esas alınacaktır. Kıdem tazminatı talebinde bulunan taşeron işçiler çalıştığı kamu kurum veya kuruluşlarında geçen hizmet sürelerini gösterir hizmet cetvelini almak zorunda.

Taşeron işçi kıdem tazminatını hangi durumda hak kazanır?

Kıdem tazminatını hak kazanabilmek için 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesine göre işten ayrılması gerekiyor. 

Aynı kamu kurum veya kuruluşunda çalışanlar nasıl kıdem tazminatı alacak?

1) Alt işverenlerinin değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışan işçilerin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, bu işyerlerinde 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca yapılan ihaleler kapsamında geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit olunur.

2) Son alt işverenleri ile yapılmış olan iş sözleşmeleri kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona eren işçilerin birinci fıkraya göre tespit edilen sürelere ilişkin kıdem tazminatları, ilgili kamu kurum veya kuruluşu tarafından ödenir.

Farklı kamu kurum veya kuruluşunda çalışanlara nasıl ödenir?

1) Aynı alt işveren tarafından ve aynı iş sözleşmesine tabi olarak farklı kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında farklı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen hizmet sürelerinin toplamı esas alınarak tespit olunur.

Bakan Çelikten erken emeklilik ve taşeron açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyada vatandaşını 50 yaşında emekli yapan bir ülke olmadığını belirterek, "Türkiye'ye haksızlık etmeyelim, Türkiye'nin geleceğine taş koymayalım. Burada popülizm olmaz. Bu siyaset yapılmayacak bir iştir. Burada bir siyaset yaparsak, yapıldı 1991'de siyaset, benim babam da şapkayı tavana atmıştır büyük ihtimalle, şimdi 97 yaşında babam, 'Erken emekli olurum' diye" dedi.

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine (BESOB) bağlı oda başkanları ve Kapalı Çarşı'daki "Alt Çarşı"daki esnafı ziyaret eden Çelik, bakanlığının çalışma hayatına ilişkin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Çelik, Bakanlar Kurulunda uzun süre tartıştıktan sonra İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasına bir madde koyduklarını hatırlatarak, "Şimdi esnaf kardeşimiz esnaflıktan ayrılmış ama 1, 2, 3 yıllık Bağ-Kur prim borcu var. Şimdi bu esnaf kardeşimizin sağlıktan yararlanma imkanı yok. Neden? 60 gün prim ödemediği zaman, sağlıktan yararlanma imkanı yok. Bir yılı aşmış prim ödeyememiş, esnaflığı bırakmış veya esnaflığa devam ediyor da prim ödeyemiyor. Bir başka ifadeyle 10 yıllık prim borcu var, dolayısıyla sağlıktan yararlanamıyor ama primleri ödeme şansı yok" diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortasını bütün vatandaşlar için çıkardıklarını vurgulayan Çelik, kapsam içinde olmasına rağmen esnafın bundan yararlanamadığını anlattı. Bu konuda da düzenlemeye gittiklerini bildiren Çelik, şöyle devam etti:

"Ne yapalım? Prim borcu olanın primini dondurduk, emekliliğini de dondurduk, 'Kardeşim git şimdi gelir testine gir, sağlıktan yararlanmaya devam et. Ne zaman imkanın olursa, eski prim gününle prim borcunu ihya edebilirsin ve borçlanarak tekrar emekli olabilirsin ama bugün sağlıktan mahrumiyetini ortadan kaldıralım, sen de sağlıktan yararlan' diye maddeyi koyduk. Şu anda Meclis'te komisyonlardan geçti, önümüzdeki hafta, bu hafta değil, bir sonraki hafta Genel Kurul'dan geçecek. Böylece 1 milyon 300 bin esnafımızın, prim borcu olan esnafımızın sağlıktan yararlanamama gibi bir sıkıntısını tümden ortadan kaldırmış oluyoruz."

Çelik, primlerin yapılandırılmasını da gerçekleştirdiklerini, halen tam netice alınmamasına rağmen 2 milyon 200 bin kişi ve firmanın yapılandırmaya girdiğini belirterek, "Tam 4,5 milyar lira peşin olarak ödeme gerçekleşti ve 36 milyar liralık da yapılandırma gerçekleştirildi. Bunların içerisinde 1 milyon Bağ-Kur'lu kardeşimiz de bu yapılanmaya iştirak ettiler" ifadesini kullandı.

Esnaf kredileri ve faizlerle ilgili 2002'den beri çok yoğun mücadeleler verdiklerini anlatan Çelik, kredi faizlerinin minimize edilmesi noktasında önemli neticeler aldıklarını, dönemin Başbakanı, bugünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da da desteğiyle 800 şubeden 200'e inen esnaf kredi kooperatif merkezlerinin bine çıktığını belirtti.

- "Bölgemizdeki ateş çemberine rağmen..."

Çelik, "Sosyal Güvenlik Destek Primi"ne bir çare bulsanız?" şeklinde talepler geldiğine de değinerek, şunları kaydetti:

"Yüzde 15 kesintiyle ilgili. O da hemen bizim masamızda duran bir konudur, çalıştığımız bir konudur şu anda. 'Hangi yaş ne şekilde, hangi dönemlerde bu konudaki kesintiyi kaldırabiliriz?' Bu çalışmayı şu anda bütün bakanlıklarımızda gerçekleştiriyoruz. İnşallah her gün iyiye, daha güzele koşuyoruz. Dünyadaki bütün sıkıntılara, problemlere, bölgemizdeki ateş çemberine rağmen, Allah'a şükür Türkiye, insanımızın şartlarını, koşullarını, iyileştirme mücadelesi içerisinde. Her şey bitti mi? O zaten mümkün değil. Aşılabilecek sorunlarla uğraşmak gerekiyor, aşılamayacak sorunları Allah vermesin. Suriye'de, Irak'ta hangi sorunu aşacaksınız? Hatta Yunanistan'da yaşanan sorunlara baktığınız zaman devasa, katmerli, aşılması zor sorunlar ama çok şükür bizimkilerin elimiz değdiği, hükümete taşındığı an bir bir çözüldüğünü görüyorsunuz."

- "Taşeronla ilgili sıkıntıların tümünü bitirmiş oluyoruz"

Bakan Çelik, bir soru üzerine, "taşeron" diye bir kavramın yaygınlaştırıldığını, aslında "alt işveren" ifadesinin daha uygun olduğunu ifade ederek, bu konuyla ilgili çok önemli bir düzenlemenin Meclis'ten geçtiğini belirtti.

Bunların gözardı edildiğini anlatan Çelik, "(Taşeron) diye ifade ettiğiniz işçilerimize bir kere 3 yıllık sözleşme yapma imkanı getirdik. Yani 11,5 ay çalışan işçiler şimdi, en az 3 yıl çalışacaklar. 3 yıllık bir iş güvencesi geldi. Yıllık izin hakları yoktu, yıllık 15 gün izin hakkını elde ettiler. Kıdem tazminat hakları yoktu, şimdi kamunun güvencesinde kıdem tazminat hakları onlara verildi. Örgütlenme hakları yoktu, şimdi sendikalı oldular, toplu sözleşme haklarını elde ettiler. Diğer işçilerin elde ettiği haklar ne ise bunların tamamı alt işveren işçisine de verildi. Şu anda bu yönüyle bir problem yok" değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, "Hangi işler asıl, hangi işler alt işveren işidir?" noktasında sorun olduğunu, bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararının çıkması gerektiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O çıkmadı henüz, o çıktığı an bundan sonra yardımcı işlerle asıl işler birbirine karışmayacak. Onun çıkışı için şu anda sosyal taraflarla, sendikalarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz, böylece geleceğe dönük taşeronla ilgili sıkıntıların tümünü bitirmiş oluyoruz. Diyeceğiz ki burada çalışanlar asıl işçidir, şurada temizlik, güvenlik, yemek işini yapanlar mesela bunlar yardımcı işlerdir ama diğer işler ise asıl iştir diye bu Bakanlar Kurulu kararından sonra netleşmiş olacak ve bu kargaşa tümden bitmiş olacak. Onun için şu andaki çalışmamız Bakanlar Kurulu kararı üzerindedir. Gelecek hafta salı veya çarşamba günü sendikalarımıza bu yardımcı işlerin belirlenmesiyle ilgili görüş almamız gerekiyor, o yazıları gönderiyoruz. 'Hangi işler yardımcı iştir, siz bize gönderin' diye talepte bulunacağız. Onlardan geldikten sonra biz de Bakanlar Kuruluna sunmuş olacağız."

- "Burada popülizm olmaz"

Erken emeklilik konusunu, sosyal güvenlikte yaşanan olaylardan sonra Türkiye'de aklıselim kimsenin isteyeceği kanaatinde olmadığını vurgulayan Çelik, "Ülkede, 'kendimi, ülkemi, çocuğumu, torunumu seviyorum' diyen kim varsa bunlar erken emekliliği istemez çünkü onun acısını yaşadık" görüşlerini iletti.

Çelik, erken emeklilikten kaynaklanan sıkıntıları halen telafi edemediklerini, sosyal güvenlik reformunu yaptıktan sonra şartların giderek iyileşmeye başladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Yani SSK hem zarar ediyordu hem sağlık hizmeti veremiyordu. Şimdi herkese sağlık hizmeti, ilaçları veriyoruz, sonuna kadar kapıları açtık ama diğer taraftan da emeklilik yaşı 50. Şu anda 50. Böyle bir Türkiye. Bir tane örnek yoktur, dünyada vatandaşını 50 yaşında emekli yapan bir ülke yoktur. Onun için Türkiye'ye haksızlık etmeyelim, Türkiye'nin geleceğine taş koymayalım. Burada popülizm olmaz. Bunu Meclis kürsüsünde de söylüyorum. Bu siyaset yapılmayacak bir iştir. Burada bir siyaset yaparsak, yapıldı 1991'de siyaset, benim babam da şapkayı tavana atmıştır büyük ihtimalle, şimdi 97 yaşında babam, yani 'Erken emekli olurum' diye. Öyle değil mi? Senin baban da şapkayı tavana atmıştır, demiştir ki 'Helal olsun ya 38 yaşında emekli oluyoruz' diye. Sonra bedelini çocuklar, torunlar ödüyor."

- "En genç emeklilik Türkiye'de şu anda"

Bunun doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulayan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"En genç emeklilik Türkiye'de şu anda. Yanı başımızda gidin Yunanistan'a, Bulgaristan'a, Karadağ'a, Sırbistan'a, doğuya Türk cumhuriyetlerine, Avrupa'ya nereye giderseniz gidin, 60 yaşından aşağıda emeklilik yok ama Türkiye'de 50 yaşında emeklilik var. Onun için 'Daha da erken emekli olalım' gibi bir şey demek... Petrolümüz, doğalgazımız yok, inşallah petrolü, doğalgazı çıkarırız. Geçen gün bir devletin kralı, bütün çalışanlarına birer maaş verdi. Biz de isteriz ki iki maaş verelim, maaşları üç misli artıralım, bunu istemez miyiz ama petrolün, doğalgazın olacak böyle zahmetsiz bir yerden gelirin olacak. Siz vergi veriyorsunuz, sizin verginizi en güzel şekilde kullanarak yol, köprü, Marmaray geçitleri, Bolu Tüneli'ni, Karadeniz Otoyolu'nu, Doğu Anadolu'ya duble yollar, havaalanları yapıyoruz. Sağlıkta, 60 milyar lira harcıyoruz. Hangi alana bakarsanız bakın bunlar hep verdiğiniz vergilerle oluyor. Doğru kullanırsanız vergileri vatandaşa hizmet dönüyor, doğru kullanmazsanız, ülkeyi iflasa götürürsünüz."

750 bin taşeron işçiye ek zam yolu açılıyor

Kamuda çalıştırılan taşeron işçiler toplu iş sözleşmesi imzalayarak ihalede yer alan ücretten daha yüksek ücret alabilirler. 

Taşeron işçi çalıştırmak konusunda asıl işverenler yani işi taşerona veren işverenler bütün sorumluluklardan kurtulduklarını zannediyorlar. Hâlbuki kazın ayağı öyle değil.

Alt işveren işçisinin geçirdiği iş kazasından, ödenmemiş ücretlerinden, kullandırılmamış yıllık izinlerinden asıl işveren de sorumlu. Torba yasa ile taşeron şirketin yatırmadığı ücretin hak edişinden kesilerek asıl işveren tarafından taşeron işçilerine ödenmesine dair hüküm hayata geçti. 

Yani bir bankada taşeron şirkette çalışan güvenlik görevlisi çalıştığı taşeron şirket ücretini yatırmazsa ücretini güvenliğini yürüttüğü bankadan isteyebilecek. Banka yatırılmamış ücretlerin karşılığını taşeronun o ayki hak edişinden kesecek ve güvenlik görevlisinin hesabına yatıracak.

MALİYE YÖNETMELİK YAYIMLADI

Taşeron işçileri için son dönemde atılan olumlu adımlardan bir tanesi de kamu kurumlarında taşeron işçi olarak çalışanların toplu iş sözleşmesi farkı alabilmesi oldu. Maliye Bakanlığı’nın yönetmeliği uyarınca kamuda çalıştırılan taşeron işçiler toplu iş sözleşmesi imzalayarak ihalede yer alan ücretten daha yüksek ücret alabilirler. Yani yaklaşık 750 bin taşeron işçisinin maaşına toplu iş sözleşmesi farkı eklenebilecek.

İŞÇİLER SENDİKAYA ÜYE OLACAK

Taşeron işçiler, bulundukları işkolunda örgütlü işçi sendikalarına üye olarak toplu iş sözleşmesi imzalama hakkına sahipler. Kamu kurumları ile toplu iş sözleşmesi imzalanabilmesi için, kamu kurumundaki işçilerin yüzde 40’ının sendikaya üye kaydedilmesi gerekiyor. Bu şekilde kamu ihalesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir ücret üzerinde anlaşma olursa fark doğrudan kamu kurumları tarafından karşılanacak.

YÜKSEK ÜCRETİN YOLU AÇILIYOR

Böylelikle taşeron işçiler daha yüksek ücret alabilecekler. Ücretin dışında toplu iş sözleşmesi ile yıllık izin ve sosyal yardımlar gibi konularda iyileştirmeler yapılabilir. Yani kamuda çalışan taşeron işçiler toplu iş sözleşmesi ile ücret dışındaki yan ödemeleri ve diğer haklarını da artırabilirler. 

SENDİKALILIK SORUNU ÇÖZER

Özellikle temizlik, güvenlik gibi çok sayıda işçinin çalıştığı iş kollarında sendikaların örgütlenme faaliyetlerini daha fazla yaparak bu iş kollarında toplu iş sözleşmesi imzalayabilme yetkisine kavuşması taşeron işçilerinin sorunlarını önemli ölçüde çözebilir.

Özel sektörde taşeron kullanımı düzenlenmeli Kamudaki taşeron işçilerinin sorunlarının çözülmesi açısından önemli adımlar atılıyor. Diğer yandan taşeron kullanımı özel sektörde de çok yaygın. Bu nedenle taşeron konusunda atılacak adımların yalnızca kamudaki taşeron işçiler ile sınırlı kalmaması ve özel sektörde de taşeron kullanımını kısıtlayıcı ve taşeron işçilerinin hak kayıplarını engelleyici mekanizmaların hayata geçirilmesi gerekiyor. Ayrıca bu konuda Yargının vermiş olduğu kararların da zaman kaybedilmeden uygulanması ve hatalı taşeron kullanımı nedeniyle kadro hakkına kavuşmuş işçilere kadrolarının verilmesi gerekiyor. Sendikaya bakışı değiştirecek Diğer yandan bu düzenleme ile taşeron işçilerinin sendikalara olan bakışı da değişecek ve sendikaların önemini daha iyi kavrayabilmesi sağlanacaktır. Sendikaların taşeron işçiler ile örgütlenme faaliyetlerini yürütmesi ve toplu iş sözleşmesi imzalaması pek çok sorunun çözülmesini de sağlayacaktır. 

TAŞERON İŞÇİ SİSTEMİ

Taşeronlaşmayla ilgili bütün platformlarda açık bir şekilde konuştuğunu anımsatan Çelik, "1936 yılından beri hizmet alımı denen yapı bizim sistemimizde var. Bu 1980'lerde, 1990'larda biraz daha hızlanmış, 2000'lerde bizim dönemimizde daha fazla hızlanmış. Ben defalarca söyledim; 'bu kuralsız çalışma emeğin sömürüsüdür' dedim. Katıldığım bütün resmi toplantılarda söyledim bunu. Buna bir çeki düzen veren yasal düzenlemenin bir bölümü geçti" açıklamasını yaptı.

Hangi alanlarda hizmet alımı olacağını Konfederasyonlara belirleyeceklerini vurgulayan Çelik, hizmet alımının tümden kaldırılmasına hükümet olarak doğru bakmadıklarını söyledi.

Yemek sektörünü örnek veren Bakan Çelik, "Asıl olan işçinin hukukun korunmasıdır. Kimin yanında çalıştığı meselesi değil ki. O da iş o da iş. Ama arada büyük uçurumlar varsa, buna şiddetle karşı çıkmamız gerekiyor. Kimin yanında çalıştığı değil hangi kurallarla çalıştırıldığı önemli. Bu ayrım yapıldı, şimdi Bakanlar Kurulu kararıyla durum netleşecek ve taşeronlaşma konusuna bir noktayı koymuş olacağız" ifadesini kullandı.

Kıdem tazminatı konusunda Bakan Çelik'ten sendikalara eleştiri

Bakan Faruk Çelik, kıdem tazminatı düzenlemesi konusunda açıklama yaptı. Çelik açıklamasında sendikaları eleştirdi ve sendikaların kıdem tazminatı konusunda konuşmaktan kaçındıklarını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Konferans Salonu'nda yapılan 2015 yılı Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısına katıldı. Burada yaptığı konuşmada SGK'nın faaliyetlerini anlatan Çelik, 2014 yılında sağlığa 54 milyar lira harcandığını belirtti. Öte yandan Çelik konuşmasında, son dönemin merak edilen konularından kıdem tazminatına da değindi. Çelik, işçilerin kıdem tazminatı alamadıklarına vurgu yaparken, konu hakkında sendikaların  bile konuşmaktan kaçındıklarını belirtti.

Çelik konuşmasında, sigortalı çalışan sayısının 19 milyon 822 bine, dosya bazında emekli sayısının da 10 milyon 225 bine yükseldiğini belirten Çelik, 2014'de sağlığa 54 milyar lira harcandığını bildirdi. Ayrıca SGK açığının yüzde 2,27'den yüzde 1,14'e gerilediğine dikkat çekti ve yıllık hasta müracaat sayının 450 milyon, yazılan reçete sayısının da 340 milyon civarında olduğunu kaydetti.

SGK KONUSUNDA ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ

SGK konusunda her türlü eleştiri, görüş ve öneriye açık olduklarını belirten Çelik,SGK'nın 830 kamu hastanesi, 107 üniversite hastanesi ve bin 650 özel sağlık kuruluşuna hizmet sağladığını belirtti.

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısının farklı görüş ve önerileri de kapsayan bir rapora dönüştürülmesi gerektiğini isteyen Çelik, hazırlanacak söz konusu raporun da tekrar tarafların dikkatine sunulmasının faydalı olacağını dile getirdi.

SGK TEKNOLOJİYİ KULLANIYOR

Sosyal güvenlik hizmetlerinde teknolojinin kullanımının son derece önemli olduğunu ve SGK'nın teknolojiyi etkin bir şekilde kullandığını ifade eden Çelik, teknolojinin kullanılması sayesinde eczanedeki işlemlerin 2 kat, hastane işlemlerinin 10 kat, e-bildirge işlemlerinin ise 3 kat arttığına dikkati çekti.

SGK VERİ VEREBİLMELİ

Çelik, kendisinden önce konuşan bazı katılımcıların kişisel verilerin kullanımıyla ilgili eleştirilerine de değinerek, şöyle konuştu: "Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki kişisel verilerin satılması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Burada anonimleştirilmiş verilerden bahsediyoruz.  Kamu kurumlarının bu konudaki taleplerinden bahsediyoruz. Bilimsel çalışmalardan kullanılması gereken verilerden bahsediyoruz. Kişinin kendisine ait bazı veriler varsa bu verileri konusunda muvafakat şartından bahsediyoruz. Yani kişinin muvafakati yoksa, 'bu veriler kullanılamaz' diyoruz. Bunları söyleyenlere sesleniyorum, varsa katkın gel buyur, öneride bulun. Bu verilere ihtiyaç var. Şu anda SGK, Çalışma Bakanlığına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına veri veremiyor. Bu veriyi vermemiz gerekiyor, bu verinin de anonimleştirilmiş veri olası gerekiyor."

Çelik, "Genel Sağlık Sigortasının sürdürülebilirliği risk altında" yönündeki ifadelere katılmanın mümkün olmadığını belirterek, "Çünkü bizim genel sağlık sigortası primlerimiz şu anda yüzde 107 oranında. Kamu katkısını çıkartırsanız, bu oran yüzde 80 oluyor. Dolayısıyla böyle bir risk söz konusu değil. Bu tablo bizim savurgan olmamız anlamına da gelmiyor" dedi.

SGK GELİRLERİ İÇİNDE KATKI PAYLARI

Sağlıkta katkı paylarının vatandaşlara ciddi bir yük getirdiği yönündeki değerlendirmelere de katılmadığını ifade eden Çelik, SGK gelirleri içindeki katkı paylarının, sadece 10 binde 8 civarında olduğunu, bu oranın yapılan artışların gelir amaçlı yapılmadığını açık bir şekilde gösterdiğini kaydetti.

Çelik, "Katkı paylarının amacı gelir etmek değil. Böyle olsaydı katkı paylarının SGK bütçesi içerindeki payı 10 binde 8 değil yüzde 1, 2 olurdu. Amaç sağlık alanında yaşanabilecek suistimallerin önüne geçmek, gereksiz ilaç ve muayene işlemlerini ortadan kaldırmak" diyerek, sağlık kuruluşlarına ve ilaca erişimin kolaylaşmasının bu hizmetlerinin gereksiz kullanımını da beraberinde getirdiğini söyledi.

Katkı paylarındaki artışla sağlık alanın piyasalaştırılmasının ya da paralı hale dönüştürülmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Çelik, SGK'nın sağlık harcamalarını sadece yüzde 22'sinin özel sağlık kuruluşlarına verildiğini vurguladı.

KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatıyla ilgili yapılması planlanan düzenlemede, işçinin hiçbir kaybının olmayacağını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti: "Şu an işçi kaybediyor, bütün işçiler. Gelin çözelim diyoruz, sendikalarımız konuşmaktan bile kaçınıyor. Bu sermayeden yana olmaktır, açık söylüyorum. Sermayeden yana olmak demek, işçinin kıdem tazminatını alamaması demektir. İşçi kıdem tazminatı alamıyor. Ben bu kadar işçiyi dinlemekten yorulmadım ama ruhum daraldı. Yüzde 85'e varan oranda kıdem tazminatını alamama riski altına olan işçilerimiz var. Bunun sürdürülebilirliği yok. Oturup konuşmamız ve bu işi işçinin lehine çözmemiz lazım."

YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ

Faruk Çelik, yerli ilaç üretiminin stratejik yatırım olarak değerlendirildiğini, bu yöndeki yatırımların devlet tarafından desteklendiğini ve yerli ilaç üretimine ağırlık verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu'nun 2015 yılı toplantısına, SGK Başkanvekili Murat Yazıcı, TESK Başkanı Pendevi Palandöken ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul başta olmak üzere ilgili kurumların temsilcileri katıldı.

CHP, Taşeron İşçilerin Kadroya Alınması İçin Kanun Teklifi Verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), taşeron işçilerinin kadrolu işçi yapılmasına dair kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından verilen kanun teklifinin gerekçe bölümünde, hizmet sunucularının, kamu kurum ve kuruluşları ile imzaladıkları sözleşmeler ile yüklendikleri yukarıda sayılan hizmetleri yerine getirebilmek için işçi çalıştırıldığı ifade edildi.

"ÇALIŞMA HUZURUNU BOZUYOR"

Yükleniciler tarafından çalıştırılan bu işçilere, söz konusu hizmetler için kamu güvencesine sahip işçilere ödenen ücretin altında, genellikle yürürlükte bulunan asgari ücret üzerinden ödeme yapıldığını dile getiren Tanrıkulu, şunları kaydetti: "Bu uygulama yüklenici tarafından çalıştırılan işçiyi mağdur ettiği gibi iş yerindeki çalışma huzurunu da olumsuz etkilemektedir.

"YÜK KAMUYA BİNİYOR"

Diğer taraftan, sendikal haklara sahip olmayan bu işçilerin iş akitleri yükleniciler tarafından feshedilebilmekte, iş akitlerinin sona ermesinden doğan kıdem tazminatı ve benzeri haklan ödenmeyebilmektedir. Ödenmeyen kıdem tazminatları, ihale makamı idarelerin mahkemelerce asıl işveren olarak kabul edilmesiyle verilen kararlar neticesinde, kamu idareleri tarafından ödenmektedir.

"SENDİKAL HAKLARA KAVUŞACAKLAR"

2010 yılında, Kamu İktisadi Teşekkülleri hariç, kamunun hizmet alımıyla personel çalıştırılmasına ilişkin kullandığı kaynak miktarı yaklaşık olarak 12,5 milyar TL'dir. Kamuda bu suretle çalışan işçi sayısı yaklaşık olarak 908.647 kişidir. Hazırlanan kanun teklifimizle, taşeron işçisi olarak adlandırılan ve hizmet sunucuları tarafından belirli süreli iş sözleşmesi kapsamında çalıştırılan işçilerin verdikleri hizmetlerin gerçek karşılığı üzerinden ücretlendirilmesi, İş Kanunu'ndan doğan haklarının korunması ve güvence altına alınması için sendikal haklara kavuşması amaçlanmaktadır."

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1- 657 sayılı devlet Memurları Kanunu'na geçici 40'ıncı madde eklenmek suretiyle; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ile 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile tabi oldukları diğer ihale mevzuatına göre ihale yapmak suretiyle hizmet sunucularından satın aldıkları temizlik, güvenlik ve yemek hizmetleri; zabıta, itfaiye ve sağlıkla ilgili destek hizmetleri; toplu ulaşım ve taşıma hizmetleri; sosyal tesislerin işletilmesi ile ilgili hizmetler; sayaç okuma ve sayaç sökme ve takma işleri; bilgisayar sistem ve santralleri ile elektronik bilgi erişim hizmetleri gibi süreklilik arz eden hizmetlerinin kadrolu işçi istihdam etmek suretiyle yürütmeleri amaçlanmaktadır. Bunun için de, kapsamdaki kuruluşlarca 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile tabi oldukları diğer ihale mevzuatına göre ihale yapmak ve hizmet sunucularıyla sözleşme imzalamak suretiyle satın aldıkları söz konusu hizmetlerde çalışan işçilerin kadro tahsis edilerek kadrolu işçi olmaları sağlanmaktadır.

Diğer taraftan, yüklenici ile idare arasındaki sözleşme feshedileceğinden, sözleşmenin feshinden doğan yüklenici zararının idare tarafından karşılanması düşünülmüştür. Madde hükmüne istinaden kamuda istihdam edilecek işçilerin kadroya geçirilmesinde; kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan ihaleler neticesinde hizmet sunucuları ile imzalanan sözleşme kapsamında çalıştırılan işçileri için hizmet sunucuları tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na verilen bildirgeleri esas alınması ve atanacak işçi sayısının hiçbir şekilde sözleşmede belirtilen işçi sayısını geçmemesi amaçlanmıştır.

Bu şekilde istihdam edilecek işçilerin hak kaybına uğramamaları için, atandıkları tarihte, sözleşme kapsamında ödenmesi öngörülen ücretlere TÜFE endeksi artış katsayısı üzerinden bulunacak tutar kadar aylık ücret ödenmesi ve bunlar hakkında 22/05/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanması düşünülmüştür. Diğer taraftan, kamu idarelerine atama yapılacak işçi sayısı kadar işçi kadrosu ihdas edilmesi ve kurumların kadro cetvellerine eklenmesi suretiyle de söz konusu işçilerin kadro sorunu yaşamadan kamu hizmetine alınmaları amaçlanmıştır.

Madde ile yapılan düzenleme neticesinde kapsamdaki kurum ve kuruluşları, söz konusu hizmetlerini istihdam edecekleri işçilere gördüreceklerinden, bu hizmetler için ihale yapma ihtiyacı ortadan kalkmış olacaktır.
Madde 2- Kanunun Resmi Gazetede yayımlanması ile yürürlüğe girmesi kabul edilmiştir.
Madde 3- Kanun hükümlerinin Bakanlar Kurulu tarafından yürütülmesi kabul edilmiştir.

TAŞERON İŞÇİLERİNİN KADROLU İŞÇİ YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

Madde 1- 14/07/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"Geçici Madde 40- 24/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na tabi genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ve bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ile 08/06/1984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müessese, bağlı ortaklık ve iştiraklerinin temizlik, güvenlik ve yemek hizmetleri; zabıta, itfaiye ve sağlıkla ilgili destek hizmetleri; toplu ulaşım ve taşıma hizmetleri; sosyal tesislerin işletilmesi ile ilgili hizmetler; sayaç okuma ve sayaç sökme ve takma işleri; bilgisayar sistem ve santralleri ile elektronik bilgi erişim hizmetleri gibi süreklilik arz eden ihtiyaçları için 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile tabi oldukları diğer ihale mevzuatına göre son bir yıl içinde yaptıkları ihaleler sonucunda hizmet sunucuları ile imzaladıkları sözleşmeler kapsamında çalıştırılan işçiler, bir ay içinde ihaleyi açan kurum ve kuruluşların işçi kadrolarına atanır.

Bu durumda, idare ile yüklenici arasında akdedilmiş olan sözleşme feshedilir. Sözleşmenin feshi sırasında sözleşme gerçekleşme oranı sözleşme bedelinin %80'inin altında kalması halinde yükleniciye, yapmış olduğu gerçek giderleri ve yüklenici karına karşılık olarak, sözleşme bedelinin %80,i ile sözleşme fiyatlarıyla yaptığı işin tutarı arasındaki bedel farkının % 51 fesih tarihindeki fiyatlar üzerinden ödenir.

Hizmet alımı sözleşmesi kapsamında çalıştırılan işçilerin işçi kadrolarına alınmalarında, Sosyal Güvenlik Kurumu bildirgeleri esas alınır ve atanacak işçi sayısı hiçbir şekilde sözleşme ile belirlenen personel sayısını geçemez.
Bunlara, atandıkları tarihte, sözleşme kapsamında ödenmesi öngörülen ücretlere TÜFE endeksi artış katsayısı eklenerek bulunacak tutar üzerinden aylık ücret ödenir ve bunlar hakkında 22/05/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte kapsamdaki kamu idarelerine atama yapılacak işçi sayısı kadar işçi kadrosu ihdas edilmiş ve kurumların kadro cetvellerine eklenmiştir.
Kapsamdaki kamu idareleri birinci fıkrada belirtilen iş ve hizmetler kapsamında ihale açamazlar."

Madde 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

YORUMLAR 230
  • Taşören 8 yıl önce Şikayet Et
    Belediye Taşören zabıta Taşören olarak çalışıyorum imza yetkimiz yok ceza yazarken kadro istiyoruz sayin basbakanimiz
    Cevapla
  • Mustafa 8 yıl önce Şikayet Et
    Eskişehirde buyukşehir belediyesine mevsimlik işciyim bize katro gelçekmi
    Cevapla
  • tahir 8 yıl önce Şikayet Et
    Kıdem şartı kesinlikle 6 ay 2015 geçerli olacaktır olmasaydı şu an belirlenen 100 ile 150 asıl işçi sayısı 23 bini geçmez hükümet zaten çok asıl isciyide eledi bu kidem sartinida bırakırsa rakam 23 bine iner kimsenin aklını karıştırmayın bakan mehmet şimşek zaten açıklamıştı asıl işte çalışan herkesi kadroya gecirecez dedi
    Cevapla
  • süleyman 8 yıl önce Şikayet Et
    ameliyathanede çalışan temizlik personeline kadro var mı? biz hasta bakıcı gibi çalışıyoruz bizde kadro istiyoruz
    Cevapla
  • Belediye tasaron 8 yıl önce Şikayet Et
    Belediye de çalısıyoruz park bahçe de halkımıza hizmet etmekteyiz temizlige önem gösteriyoruz yagmurda çamırda sıcagın altında mucadele ediyoruz asıl isi yapan bizleriz kadro bizlerinde hakkı adam masa basında calısıyor kadro oluyor bizler ise dısarda ölüm korkusu var canımız allaha emanet diye birgün araba çarpacak diye korkuyoruz kadro bizlerin hakkı belediye tasaronlarına gelsin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri