Topçu kışlasında restorasyon

İstanbul, Eyüp'te bulunan Rami Kışlası'nın restorasyon çalışmaları hızla sürüyor.

Topçu kışlasında restorasyon
Topçu kışlasında restorasyon
GİRİŞ 08.11.2015 15:45 GÜNCELLEME 08.11.2015 15:45

Havadan görüntülediğimiz restorasyonda 4 bölüm halinde yapılacağı öğrenilen Rami Topçu kışlasının Edirnekapı-Rami yoluna bakan güney çephesinde bulunan bölümlerinde yapıların ortaya çıkmaya başladığı, arka bölümde ise çalışmaların devam ettiği görülüyor. 1986 yılında "geçici" olarak gıda toptancılarına tahsis edilen bölümlerde ise henüz bir çalışma yok.

3 MİLYON KİTAPLIK KÜTÜPHANE YAPILACAK

Projede “Şehir Müzesi” olması planlanan topçu kışlasında müze, 3 milyon kitap kapasiteli bir kütüphane ve binlerce metrekarelik peysaj düzenlenmesi planlanıyor. Ayrıca yapı içinde sergi salonları, gezi mekanları, kitap ve hediyelik eşya dükkanları, el sanatları atölyeleri bulunacak.

250 YILLIK TARİHİ VAR

Osmanlı Padişahı III. Mustafa döneminde askeri ihtiyaçlar için inşa edilen kışla, Selimiye ve Davutpaşa kışlalarından sonra en büyük askeri bina olarak yapıldı. 250 yıllık bir geçmişi olan Rami Topçu kışlasının arşivlerdeki adı “Rami Çiftliği Kışlası”. Yapı II.Mahmud döneminde 1826-1828 tarihleri arasında yenilendi. Abdülmecid dönemindeki kırım savaşı sırasında karargah olarak kullanıldı. 1960’lı yıllarda ordunun terk ettiği kışla uzun süre bakımsız kaldı. 80’li yıllarda tarihi kışla dinlenme alanı yapılması şartıyla İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'ne devredildi. Ancak daha sonra büyük bir alana yayılan tüm binalar 'geçici' olarak gıda toptancılarına tahsis edildi ve bugüne kadar gelindi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?