20 bin memura sicil affı geldi

Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affedilmesini öngören tasarı, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Yasaya göre af kapsamı ve takvimi:

20 bin memura sicil affı geldi
20 bin memura sicil affı geldi
GİRİŞ 22.06.2006 07:53 GÜNCELLEME 22.06.2006 07:53

Yasayla, memurlar ve diğer kamu görevlileriyle bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında, 23 Nisan 1999 tarihinden 14 Şubat 2005 tarihine kadar işlenmiş fiillerden dolayı verilen bazı disiplin cezaları, bütün sonuçlarıyla affedilecek.


Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçları sebebiyle görevleriyle sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezalarıyla 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre verilen yer değiştirme ve meslekten çıkarma cezaları; emniyet hizmetleri sınıfına dahil personel ile çarşı ve mahalle bekçileri hakkında verilen meslekten çıkarma cezaları, af kapsamı dışında bırakılıyor.


Bu cezalar dışında yasa, tüzük ve yönetmelikler gereğince memurlar ve diğer kamu görevlileriyle bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında, 23 Nisan 1999 tarihinden 14 Şubat 2005 tarihine kadar işlenen fiillerden dolayı verilen disiplin cezaları bütün sonuçlarıyla affedilecek. Bu tarihler arasında işlenen ve af kapsamına giren disiplin cezalarının verilmesini gerektiren fiillerden dolayı ilgililer hakkında disiplin soruşturma ve kovuşturması yapılamayacak.


Devam eden disiplin soruşturma ve kovuşturmaları işlemden kaldırılacak; kesinleşen disiplin cezaları uygulanmayacak. Disiplin cezaları affedilenlerin sicil dosyalarındaki bu disiplin cezalarına ilişkin kayıtlar, ilgililerin başvurusu aranmaksızın hükümsüz kalacak ve dosyalarından çıkarılacak. Disiplin cezalarının affı, ilgililere geçmiş süreler için özlük hakları ve parasal yönden herhangi bir istemde bulunma hakkı vermeyecek.


-DAVALARI SÜRENLER-


 Af kapsamına giren disiplin cezalarına karşı daha önce idari yargıya başvuranlardan, yürürlük tarihinden sonraki 30 gün içinde davaya devam etmek istediklerini yargı makamlarına bildirmeyenlerin davaları hakkında, karar verilmesine gerek olmadığına ve tarafların yaptıkları masrafların üzerlerinde bırakılmasına karar verilecek.


Bu kararı; görülmekte olan davalarda davayı gören mahkeme, karar temyiz edilmişse Danıştay verecek. Davaya devam etmek istediklerini bildirenlerin davalarının görülmesine ise devam edilecek. Ancak, davanın davacının aleyhine sonuçlanması durumunda tasarıyla getirilen af hükümleri uygulanacak.


Af hükümleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Yasası, Uzman Jandarma Yasası, Uzman Erbaş Yasası ile Askeri Hakimler Yasasına tabi personel hakkında uygulanmayacak.


-AK PARTİ'Lİ YARBAY'IN ELEŞTİRİSİ-


 AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Meclisten çıkan af yasalarında devlete karşı suçların hariç tutulduğunu belirterek, "Oysa devlete karşı suçlar affedilmeli. Başkalarına karşı işlenen suçları affetmek marifet değil. Çıkardığımız aflarla devlete ne kadar katkı sağladık ya da zararı ne oldu, bunun sorgulanması lazım" dedi.


Anavatan Partisi Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı, CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz'un, partisi için "şapkadan çıktı" dediğini hatırlatarak, geçmişte AK Parti ve CHP'nin de "halkın oyunu almadan" partileştiğini ve Hazine yardımı aldığını ileri sürdü.


"Biz kimseden iaşe ya da Sosyal Yardım Fonundan yardım istemiyoruz" diyen Gaydalı, ellerinde 2 mahkeme kararı olduğunu söyledi.


Gaydalı'ya yanıt veren CHP'li Ali Topuz, gerçeklerin saptırıldığını ifade ederek, partisinin 12 Eylül'de kapatıldığını, daha sonra çıkarılan bir yasayla yeniden açıldığını hatırlattı.


Topuz, "Böyle bir olayı istismar ederek, kendi durumunuzla benzerlik varmış gibi göstermeniz talihsizliktir" diye konuştu. AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da yaptığı konuşmada, aynı konuda devam eden dava olduğunu belirterek, "Bu parayı ne biz ne de CHP vereceğiz, Hazine verecek. Bir ihtilaf konusunu yasama sürecinde pazarlık olarak kullanmanız ahlaki değil" dedi.


-"HAZİNE YARDIMI" TARTIŞMASI-


Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, 23 bin memurun yararlanacağı teklife olumlu oy verdiklerini ifade ederek, "Bu parayı Kapusuz'un babası ödemeyecek, Türkiye Cumhuriyeti devleti ödeyecek" dedi.


Bu sırada, AK Parti ile ANAVATAN sıralarından karşılıklı laf atılması üzerine, Genel Kurulda tartışma yaşandı. AK Parti'li Kapusuz'un, ANAVATAN Mardin Milletvekili Muharrem Doğan'a doğru yürümesi üzerine, Genel Kurulda hareketlilik yaşandı. Çok sayıda milletvekili yerinden kalkarak, Kapusuz ve Doğan'ı engelledi. Bunun üzerine Başkanvekili Nevzat Pakdil, birleşime ara verdi.


Aranın ardından Sarıbaş, kürsüye gelerek konuşmasını tamamladı. Kapusuz'un olayı çarpıttığını ileri süren Sarıbaş, kimseden ulufe istemediklerini, mahkemenin kendilerine ödenecek hazine yardımı konusunda karar verdiğini söyledi.


AK Parti'ye "Geçmişte siz de hukukun uygulanmasını az mı istediniz?" diyen Sarıbaş, yargı kararlarının uygulanmadığı bir ülkede, hukukun üstünlüğünden bahsedilemeyeceğini kaydetti. Sarıbaş, "Bu parti, Özal'ın partisidir. Hiçbir zaman tabelası da inmez. Hiçbir zaman bu millet, ANAVATAN'ı bu durumda da bırakmaz. Vallahi harçlıklarından verirler. Hele hele, 355 kişilik grup, 20 kişilik ANAVATAN'ın kapısına kadar, onu dışarıya atmak, dövmek için ayağına kadar giderse... Bu millet, bu Anavatan Partisi'ni daha çok yaşatır, çok da yaşatacaktır" diye konuştu. '


'Af" içeren tasarı, nitelikli çoğunluk sağlanarak, 390 oyla kabul edildi. -


"TÜRKİYE BİR ŞEY KAZANMADI"-


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, tasarının yasalaşmasının ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, 2004 yılında toplusözleşme imzalamak için masaya oturdukları sendikadan konuyla ilgili talep geldiğini, bunu yerine getirmek üzere hazırlanan tasarının TBMM'ye sevk edildiğini, ancak 330 oyu bulmanın güç olması nedeniyle yasalaşmasının geciktiğini söyledi.


Türkiye'nin aflarla bir şey kazanmadığı görüşünü ifade eden Şahin, "Bu düzenlemenin, TBMM'nin önüne getirilen son af olmasını diliyorum" dedi.


(aa)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık