TİKA'dan depremzedelere 56 ton yardım

TİKA tarafından Afganistan'daki depremzedelere 56 ton gıda ve ihtiyaç malzemesi içeren yardım ulaştırıldı.

GİRİŞ 15.11.2015 10:56 GÜNCELLEME 15.11.2015 12:45

Afganistan'ın Nangahar ilinde meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremde evleri yıkılan ya da büyük ölçüde hasar gören 750 aileye Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) acil yardım ekibi tarafından 56 ton gıda ve ihtiyaç malzemesi içeren yardım ulaştırıldı.

138 kişinin yaşamını yitirdiği deprem ardından, depremden etkilenen kırsal kesim Afgan Taliban'ı ve IŞID tehdidinde. Bu nedenle yardımların ulaştırılmasında büyük zorluk zor yaşanıyor. Bu riskli bölgedeki felaketzedelere ilk kez yabancı bir ülkeden yardım eli uzanmış oldu. 

Bölgeye TİKA Afganistan koordinatörü Süleyman Şahin'inle birlikte ulaşan TİKA acil yardım ekibi 2 gün boyunca yerel Afgan makamları ile birlikte yardımları depremzedelere dağıttı.

TİKA Afganistan koordinatörü Süleyman Şahin'e Afgani adı verilen kıyafetlerin giydirildiği bölgede yerel halktan biri gibi karşılanan Şahin ve TİKA acil yardım ekibine depremzede halkın ilgisi de büyük oldu. Giydiği yerel kıyafetlerle yardımları bizzat taşıyarak teslim eden Şahin'e yaşlı bir Afgan depremzede minnettarlığını ifade ederken, Şahin tercümanı aracılığıyla Türk halkının selam ve desteğini getirdiklerini iletti.

Afganistan Pakistan sınırı yakınındaki IŞID 'e bağlı gruplar ve Afgan Taliban'ı arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgede Afgan güvenlik güçleri kontrolü sağlamakta güçlük çekiyor. Türk bayrağı ile donatılan yardım malzemelerinin dağıtımında ,Burka ile tamamen kapanmış kadınlarda Türk yardım ekibinin elinden çadır, battaniye ve gıda malzemelerinden oluşan yardımları teslim aldı. Dağıtımlarla ilgili açıklama yapan TİKA Afganistan Koordinatörü Süleyman Şahin Afganistan'da meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremden Türkiye halkı büyük üzüntü duydu. Biz de depremden en çok etkilenen Nangahar iline Afgan kardeşlerimize yardım için geldik. KUnar ve Lagman vilayetlerine de gideceğiz. 3 gün sürecek bu yardım dağıtımında 5 er kişilik 200 çadır, 2 şer kişilik 400 battaniye ve 750 aileye 3 aylık yeterli olacak gıda yardımı gerçekleştirdik dedi.

Türkiye'ye teşekkürlerini ifade eden bir Afgan depremzede, Buraya güvenlik sorunu nedeniyle çok sınırlı yardım geliyor. Türk kardeşlerimiz her şeyi göze alıp bizlere bu yardımları kendi elleriyle ulaştırdılar. Onlara minnettarız. Bir çok Müslüman ülke var ama bir tek Türkiye bize yardım eli uzattı şeklinde duygularını ifade etti.

Lagman valisi Abduljabbar Naimi 'de TİKA heyetine teşekkür ederek Türk devleti ve Türk kardeşlerinin bu desteğini unutmayacaklarını söyledi.

Deprem bölgesine 200 çadır, 400 battaniye ve 50şer kiloluk un, 25 er kiloluk prinç ve 5er kiloluk yağdan oluşan toplam 56 ton gıda maddesi dağıtılarak 750 ailenin üç aylık ihtiyacı karşılanmış oldu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!