10 uyarı bir telefondan sonra ''Vur emri''

Havadaki kriz yaklaşık 4 dakika sürdü. Rus pilot ardı ardına yapılan uyarıları dinlemeyince ''Vur emri'' verildi.

10 uyarı bir telefondan sonra ''Vur emri''
10 uyarı bir telefondan sonra ''Vur emri''
GİRİŞ 26.11.2015 06:30 GÜNCELLEME 26.11.2015 06:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rusya Federasyonu’na ait savaş uçakları önceki gün 09:20’de sınır ihlali yaparak Türk hava sahasına girdi. İhlali yapan iki SU-24 uçağı 10 defa uyarıldı ve sonunda uçaklardan biri 09:24’te F-16’dan fırlatılan füzeyle düşürüldü.

Havadaki kriz yaklaşık 4 dakika sürdü. NATO tarafından yapılan açıklamada da Türkiye’nin uyardığı ancak Rus pilotun bu uyarıyı dinlemediği ifade edildi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, Türk hava sahası son aylarda 3 defa Rus uçaklarınca ihlal edildi. İhlaller, 3, 4 ve 29 Ekim tarihlerinde yaşandı. Bu ihlallerden sonra Rus yetkililerle görüşmeler yapıldı. Hepsinde diplomasi çerçevesinde uyarılarda bulunuldu. Dördüncü ihlalde ise Türk F-16’larına ‘vur’ emri verildi.

Diplomasi trafiği

Türk ile Rus yetkililer arasında ihlallerle ilgili ilk diplomatik temas 3 Ekim’de yaşandı. Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı’na çağırılarak Türkiye’nin rahatsızlığı aktarıldı. Bu uyarıya rağmen 4 Ekim tarihinde Rus uçakları yine Türk hava sahasını ihlal etti. Bu ihlale de diplomasi kanalıyla tepki gösterildi. Ardından iki ülke arasında diplomasi trafiği başladı. Art arda toplantılar yapıldı. Toplantılara rağmen 29 Ekim tarihinde de ihlal gerçekleşti. Bu sefer telefon diplomasisi ile kararlılığımız Ruslara aktarıldı. 24 Kasım’da da son ihlal gerçekleşti ve diplomasi yerine angajman kuralları uygulandı.

5 toplantı yapıldı

Türkiye ile Rusya arasında sınır ihlalleriyle ilgili toplam 5 toplantı yapıldı. 3 Ekim’de Dışişleri’ne çağrılan Rusya Büyükelçisi’ne angajman kurallarımız aktarıldı. 5 ve 6 Ekim tarihlerinde ise Rusya Federasyonu Savunma Ataşesi, Genelkurmay Karargah’ına davet edilerek kararlılığımız dile getirildi. 7 Ekim’de Genelkurmay Karargahı’nın misafiri bu sefer Rusya Federasyonu Siyasi Müsteşar vekili Aleksander Kantemiroc oldu. 15 Ekim’de de Rusya’dan 9 kişilik bir askeri heyet Türkiye’ye geldi. 12 kişiden oluşan Türk heyetiyle yaptıkları toplantıda Ruslara angajman kurallarımız net bir şekilde ifade edildi.

Kırmızı çizgimiz 5 mil

Askeri yetkililer bir konuya dikkat çekiyor. Türkiye ilan ettiği angajman kurallarına göre, hava sahasına 5 mil yaklaşan bütün cisimlere ‘müdahalede ederim’ dedi. Şimdiye kadar, ilan edilmesine rağmen 5 mil kuralı uygulanmadı. Bundan önce yapılan müdahalelerde de sınır ihlali yapılıp yapılmadığına göre hareket edildi. Hava sahası ihlali olduktan sonra müdahalede bulunuldu. Son olayda da, iki Rus uçağı Türk hava sahasına 10 mil yaklaşınca elektronik harita uyarı vermeye başladı. Ardından Rus pilotların uyarılmasına başlandı. Türk hava sahasına yaklaştıkları net olarak söylendi. 5 mili geçtiklerinde ise müdahale hakkı doğmasına rağmen müdahale edilmedi, uyarılara devam edildi. Bu uyarılara rağmen ilk uçak sınırı ihlal etti ve ardından Suriye sınırına döndü. İkinci savaş uçağı ilk uçaktan tam 1,5 dakika sonra; Türk hava sahasına girmeme imkanı varken bütün uyarıları umursamaz şekilde Türk hava sahasını ihlal etti ve F-16’lar tarafından müdahale edildi. Bir başka ifadeyle füze, Türk hava sahası ihlali sırasında ateşlendi.

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 1
  • Semih 8 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadasim yeter artik bu haberleri isitip isitip vermeyin, devlet olmanin da kurallari var, bu haberler verilince insanlar otomatik olarak Turkiye korktu surekli haber yapiyorlar diye kotu algiya dusuyorlar, artik haber yaparak TR nin serefini ve haysiyetini dusurmeyin.Onlar yapsinlar, buyukelcililere, konsolosluklara saldirsinlar bayragimizi yaksinlar bu onlarin sorunu.Bir ulkenin insanlari baska bir ulkenin bayragini yakip Elcilikleri onunde protesto yapiyorsa bayragi yakilan protesto edilen ulkenin buyuklugunu gosterir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!