Rus gelinler gerginliğin bitmesini istiyor

Türkiye'de yaşayan Rus gelinler, son yaşanan Rusya ve Türkiye geriliminden rahatsızlar.

Rus gelinler gerginliğin bitmesini istiyor
Rus gelinler gerginliğin bitmesini istiyor
GİRİŞ 28.11.2015 11:31 GÜNCELLEME 28.11.2015 11:31
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye'de yaşayan Rus gelinler, çocuklarına ödevlerinde yardımcı olmak, akraba ve komşularıyla daha iyi iletişim kurabilmek için kurslara katılarak Türkçe öğreniyor.

Ankara Üniversitesi TÖMER ile Antalya Rus Kültür ve Sanat Derneği işbirliğiyle düzenlenen kursa, yaklaşık 70 Rus gelin katıldı. Kurslara ilgi göstererek, Türkçe öğrenebilmek için büyük gayret sarf eden Antalya'daki Rus gelinler, günde dört saat Türkçe dil eğitimi alıyor.

Türkiye'de yaşamaktan mutlu olduklarını ifade eden gelinler, çocuklarına hem Türkçe hem Rusça dillerini öğretiyor hem de iki ülkenin kültürünü aşılıyor. Türkiye ile Rusya arasındaki gerginliğin en kısa sürede sona ermesini isteyen Rus gelinler, düzenledikleri etkinliklerle gerginliğin bitmesine vesile olmak istiyor.

Dernekteki kursta Türkçe öğrenen kadınlardan Anna Doğanyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da çok sayıda Rus vatandaşının yaşadığını belirterek, kendisinin de 7 yıldır burada ikamet ettiğini söyledi.

Türkçe öğrendiğini anlatan Doğanyılmaz, "Çocuklarımız bizimle yaşıyor, okula gidiyorlar. Bizim eşlerimiz Türk ve burada yaşıyor. Biz hiçbir şekilde savaş istemiyoruz. Çünkü bizim ailemiz, eşlerimiz, çocuklarımız burada yaşıyorlar. Savaş olmasın, dostluk olsun, gerginlik bitsin istiyoruz. 9 ve 15 yaşında iki oğlum var, ikisi de Türk okuluna gidiyor. Bizim hayatımız burada" diye konuştu.

Inna Uğur da Rusya'dan iki yıl önce geldiğini belirterek, "Çocuklarımla burada yaşıyoruz, eşim Türk. Burada Türkçe öğreniyoruz, Türkiye'yi de Türkçeyi de çok seviyoruz" dedi.

"KENDİMİ TÜRK GİBİ HİSSEDİYORUM"

Irina Kiremisti ise Türk eşinin turizmde çalıştığını anlatarak, "Şimdi iki ülke arasında kriz oldu, gerginlik var. İki ülke arasındaki gerginliğin bitmesine vesile olmak istiyorum, ben barış istiyorum. 8 yıldır Türkiye'deyim, artık kendimi Türk gibi hissediyorum. Burada Türkçe öğreniyorum. Eşim her zaman Rusça konuşuyor ama ben de Türkçe konuşmak istiyorum. Çocuklarıma hem Türkçe hem Rusça öğretiyorum. Türkçe yazıp, okuyabiliyorum" diye konuştu.

Kiremisti, Türkiye'yi çok sevdiğini, Antalya'da mutlu olduğunu belirtti.

"AYNI DİLDE BULUŞMAK İSTİYORUZ"

Antalya Rus Kültür ve Sanat Derneği Başkanı da olan Irina Balcı, 8 yıldır Türkiye'de yaşadığını belirterek, Antalya'da yaşayan Rus gelinlere Türkçe eğitimi verdiklerini, kurslara ilginin yoğun olduğunu söyledi.

Aynı dilde buluşmak istediklerini anlatan Balcı, "Rus gelinler Türkçe konuşuyor. Bir sınıfta en az on kişi oluyor. Seve seve geliyor bizim gelinlerimiz, burada Türkçe öğreniyor. Çünkü çocuklarımız büyüdü, okula gidiyor, derslerde annelerinin yardımına ihtiyaçları var" dedi.

Türkçe ve Rusça dillerini öğrettikleri çocuklarının iki dil ve iki kültür sahibi olduğuna dikkati çeken Balcı, "Yakın bir zamanda bu problem çözülecek ve bunda Rus gelinler büyük rol oynayacak. Onlar barış için misyon üstlenecek, hem Türklerle hem Ruslarla konuşacak ve gerginlik yumuşayacak" dedi.

Balcı, iki ülke arasındaki gerginliğin bitmesi için festival düzenleyeceklerini, barışa yönelik etkinlikler yapacaklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de Rus gelinler olarak mutluyuz, çünkü burada büyük Rus topluluklar var. Bu topluluk içerisinde arkadaşlarımız, ailelerimiz var. Antalya bizim gerçekten ikinci memleketimiz oldu. Biz burayı yabancı ülke olarak görmüyoruz. Çünkü burada Rusça konuşan Türkler de var. Türk halkı bize dost gibi davranıyor. Biz burada herhangi bir problem yaşamıyoruz."

YORUMLAR 2
  • Yusuf 8 yıl önce Şikayet Et
    Gelin olarak gelin saygimiz sonsuzdur. Dusman olarak gelirseniz bizde bos durmayiz.
    Cevapla
  • alanyalı 8 yıl önce Şikayet Et
    TÜRKLER her zaman dost gibidir zaten sorun ruslarda
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!