Online imei sorgulama, E-devlet, İmei sorgulama

E-Devlet üzerinden yapacağınız sorgulamalarla birlikte imei sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Online imei sorgulama, E-devlet, İmei sorgulama
Online imei sorgulama, E-devlet, İmei sorgulama
GİRİŞ 02.12.2015 15:03 GÜNCELLEME 02.12.2015 15:04

İmei sorgulama işlemleri oldukça basittir. Sizlere sunacağımız bağlantılar üzerinden rahatlıkla telefonunuza ait imei numarasıyla başka cihazlarla klonlama yapılıp yapılmadığını öğrenebilirsiniz. İşte imei sorgulama

IMEI SORGULAMAK İÇİN TIKLA

IMEI Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Herkesin bildiği uygulaması kolay olan yöntemlerden birisi de telefonunuzun arama tuşunu kullanarak IMEI sorgulama işlemidir. Telefonunuzun tuş takımını açarak sanki arama yapıyormuş gibi “*#06#" tuşlayınız. Bu şekilde telefonunuzun ekranında IMEI numarası gözükecektir.

Telefonunuzun bataryası ile de IMEI sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Fakat çoğu akıllı telefonun bataryasının açılmaması sebebi ile bu durum yapılamayabiliyor. Eğer telefonunuzun bataryası açılıyorsa telefonunuzu kapatın ve arka kapağını açın. Bataryanın üzerinde 15 haneli IMEI numarası görebilirsiniz.

Telefonunuzun ayarlar kısmından da IMEI sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Ayarlar>Telefon hakkında>Durum seçeneklerini takip ederek IMEI no sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.

Cihazınızın kutusunu hala saklıyorsanız IMEI sorgulama işleminizi yine yapabilirsiniz. Telefonunuzun çalındığında veya kaybolduğunda hemen ümitsizliğe kapılmayın birçok yöntem ile IMEI sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.

Günümüz modern ve gelişen Türkiye'sinde akıllı cihaz kullanımındaki artış ve her geçen gün yeni özelliklere sahip olan akıllı cihazların piyasaya sürülmesi Türkiye'de ikinci el akıllı cihaz alım-satım işlemlerinin de son derece büyük bir pazara ulaşmasına yol açıyor. Türkiye'deki ikinci el alım-satım işlemleri başta olmak üzere sıfır akıllı cihaz alımlarında da güvenliğin en yüksek seviyede tutulabilmesi ve yaşanan çalıntı akıllı cihaz sorunlarına yönelik olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından IMEI sorgulama hizmeti başlatıldı.
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından online olarak hizmete açılan IMEI sorgulama işlemi her akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayarın kendisine ait olan IMEI numaralarının Mobil Cihaz Kayıt Sistemi (MCKS) üzerinde kayıtlı olup olmadığını kontrol etmektedir. IMEI sorgulama işlemindeki bu durumun nedeni ise akıllı cihazlara GSM şirketleri tarafından destek verilebilmesi ve tam kapasitesi cihazın kullanılabilmesi için MCKS' ye kayıtlı olması zorunluluğunun yasal olarak bulunmasıdır.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) akıllı cihaz dünyasında vatandaşlara IMEI sorgulama hizmeti sunuyor. Bir akıllı cihazın kimliği olarak gösterilen IMEI numarasının var olan önemi dolayısı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu IMEI sorgulama hizmetine daha fazla öne veriyor. İkinci el akıllı cihaz alım-satım işlemlerinde olduğu kadar sıfır akıllı cihaz alım işlemlerinde önemli güvenli kriteri oluşturulabilmesine yardımcı oluyor. IMEI sorgulama işlemi bu nedenle günümüzde dijital ortamda en çok kullanılan BTK, e-devlet ortak hizmeti oluyor.

Teknoloji alanında hızlı gelişim ile birlikte yaşamımızda önemli bir yer edinen IMEI sorgulama hizmetinin yanı sıra internette önemli bir rol üstleniyor. Son yıllarda büyük bir hız ile gelişmekte olan teknoloji ile birlikte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun dijital platformdaki IMEI sorgulama hizmeti son zamanlarda oldukça yoğun şekilde kullanılıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından sunulmakta olan IMEI sorgulama hizmetlerinde artık e-Devlet sistemini kullanıyor.

IMEI Sorgulama Sırasında Karşılaşacağınız Terimlerin Tanımları

Beyaz liste:

Elektronik haberleşme bağlantısı açık cihazlara ait IMEI numaralarından oluşur.

Kara liste:

Kaçak, kayıp veya çalıntı cihazlara ait olan ve elektronik kimlik bilgisi değiştirilen cihazlara ait IMEI numaralarından oluşur.

Gri liste:

Beyaz ve kara liste dışında kalan ve elektronik haberleşme bağlantısı açık olan cihazların IMEI numaralarından oluşur.

Eşleştirilmiş Beyaz liste:

- Başvuru süresi içinde elektronik kimlik bilgisinin değiştirildiği tespit edilen cihazların IMEI numaraları ile kayıt ücretini yatıran kullanıcılara ait MSISDN numaralarının,

- Kanunun yürürlük tarihinden sonra elektronik kimlik bilgisinin değiştirildiği tespit edilen cihazların IMEI numaraları ile bu cihazlardan yasal olarak ithal edilen cihazın sahibine ait MSISDN numaralarının,

- İlgili işletmeci ile abonelik sözleşmesi yapan ve geçici süreyle Türkiye Cumhuriyeti'nde bulunan kişilerin kullandıkları cihazlara ait IMEI numaraları ile MSISDN numaralarının eşleştirilmesi

- GSM işletmecilerinin aynı IMEI numarasıyla kullandıkları test cihazlarının IMEI numaraları ile MSISDN numaralarının eşleştirilmesi ile oluşur.

Eşleştirilmiş beyaz listede bulunan bütün IMEI numaraları aynı zamanda kara listede bulunur. Eşleştirilmiş beyaz listede bulunan cihazlara ait IMEI numaraları sadece eşleştirildikleri MSISDN numaraları ile kullanılabilir.

Bireysel İthalat:

Yolcu (transit yolcular hariç) beraberinde getirilen cihazların gayri ticari nitelikteki ithalatını ifade etmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt