Sur'daki saldırıda yeni detaylar...

Görüntüye takılan YDG-H'lilerden Mahsun Gürkan'la da ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

GİRİŞ 30.11.2015 17:36 GÜNCELLEME 01.12.2015 07:48
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Geçen cumartesi günü çıkan çatışmada 2 polisin şehit olması ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturma devam ediyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz’ın bizzat yönettiği soruşturma kapsamında bugün saat 06.00 sıralarında Dört Ayaklı Minare çevresinde yapılan olay yeri inceleme çalışması, teröristlerin  el yapımı patlayıcı, tuzaklı mayın ve silahlı saldırısı nedeniyle yarım bırakıldı.
 
GÜVENLİK KAMERALARI İNCELENİYOR 
 
Bu sabah saatlerinde bölgeye giden ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz’ın da içinde bulunduğu inceleme heyetinde bir Başsavcı vekili ve bir savcının bulunduğu öğrenildi. Olay yeri inceleme çalışması sırasında emniyete ait kamera ve bomba imha ekibi de hazır bulundu. Olay yerine giden heyete, telefonla davet edilen Diyarbakır Barosu yöneticisi avukat Velat Alan da eşlik etti. Çalışma sırasında olayın ilk meydana geldiği yerde numaralandırma ve fotoğraflama çalışması yapan heyet, daha sonra ise Tahir Elçi’nin vurulduğu noktaya gitti. Olay yerinde boş kovan, mermi çekirdeği ve diğer metallerin tespit edilmesi amacıyla dedektör cihazlarının da kullanıldığı öğrenildi.

83 DELİL TESPİT EDİLDİ 
 

Heyetin delil tespiti yaptığı saat 06.50 sıralarında bölgeden silah seslerinin gelmesi üzerine kısa bir gerginlik yaşandı. Seslerin kesilmesi üzerine bölgede çalışmaya devam eden heyet, Dört Ayaklı Minare’nin arka sol sütunu yakınlarında kan izleri tespit etti. Bu arada çalışmayı sürdüren ekip bölgede toplam 83 parça delil tespiti yaptı. Tespiti yapılan tüm delillere olay yeri inceleme ekibi tarafından numaralandırma işlemi yapılarak kameraya kaydedildi.
 
ZIRHLI ARACIN ALTINDA KABLOLU TUZAK TESPİT EDİLDİ 
 
Olay yeri inceleme çalışmasının devam ettiği saat 07.10’da ise bölgeden önce silah sesleri, sonra ise heyetin çok yakın bir noktasında patlama sesi geldiği, hemen sonrasında ise bölgede güvenliği sağlayan özel harekat polislerinin ateşin geldiği bölgeye doğru silahla karşılık verdiği kaydedildi. Olay yerinde hazırlanan tutanağa göre yoğun şekilde çatışmanın başlaması üzerine delil toplama çalışması tamamlanmadan sokak girişini kapatan zırhlı aracın altında kablo ve tuzaklama olduğunun fark edilmesi ile bölgeye giden heyet olay yerinden ayrıldı.
 
43 PARÇA DELİL TOPLANDI 
 
Hazırlanan rapora göre Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu sokak girişinden minareye kadar olan kısımda tespit edilen 83 parça delilden 43’ü olay yeri inceleme uzmanları tarafından toplanarak muhafaza altına alındı. Toplanan deliller arasında boş kovanlar, mermi çekirdeği parçaları ve metal parçaları olduğu öğrenildi. Uzmanlar çıkan çatışma nedeniyle numaralandırılan 40 parça delilin ise olay yerinde bırakıldığını belirtti. Olay yerindeki inceleme çalışmasına katılan Avukat Velat Alan, yerlerde çok sayıda boş mermi kovanı ve metal parçaları olduğunu belirterek bunların bir kısmının kayıt altına alındığını söyledi. Velat Alan, Elçi’yi vuran merminin vurulduğu yerin 3-4 metrekare çevresinde olabileceği yönünde çalışma yapıldığını, ancak bölgede çok sayıda boş kovanın da bulunduğunu söyledi. Alan görevlilerle yapılan görüşmede güvenlik kameralarının incelendiği bilgisini aldıklarını belirterek, mermi çekirdeğinin bulunması durumunda olayın çözülebileceğini söyledi.
 
TELEKOM KAMERASI İNCELENİYOR 
 
Olay yeri inceleme çalışması sırasında bölgede bulunan Telekom binasındaki güvenlik kamerası görüntüsüne de istihbarat uzmanları tarafından incelenmek üzere el konuldu. Savcılık kaynakları Tahir Elçi’nin vurulduğu yere en hakim noktadaki görüntünün Telekom binrasında bulunan kameradan çekilmiş olabileceğini, bu görüntülerin oluşturulan uzman bir ekip tarafından incelendiğini söyledi. Bu arada savcılık Tahir Elçi’nin vurulduğu sokağı gören tüm güvenlik ve mobese kamerası kayıtlarını da ayrıca incelemeye aldı.
 
ELÇİ’NİN VURULDUĞU MERMİ ÇEKİRDEĞİ ARANIYOR 
 
Savcılık kaynakları iki teröristi bölgeye getiren taksi sürücüsünün sorgusunun devam ettiğini söyledi. Adı açıklanmayan taksi sürücüsünün şüphelileri yolcu olarak Kayapınar İlçesi’nden aldığını söylediği belirtildi. Polis yetkilileri olay yerinde asıl aranan delilin Tahir Elçi’nin ölümüne neden olan merminin çekirdeği olduğunu ve silahla çok sayıda ateş edildiği için bu çekirdeğin toplanan deliller arasında olup olmadığının henüz tespit edilemediğini söyledi.
 
TERÖRİSTİN TABANCASINDA 6’NCI MERMİ TERS TAKILMIŞ
 
Diyarbakır’da 2 polisi şehit ettikten sonra Tahir Elçi’nin basın açıklaması yaptığı Yenikapı Sokağa giren 2 PKK’lı teröristten birinin tabancasını polise fırlatmasının detayları ortaya çıktı. Gazetecilerin çektiği görüntülere saniye saniye yansıyan olayda,  kimliği tespit edilen PKK’lı Mahsun Gürkan’ın arkasından koşarak sokağa giren ve elindeki tabancasını kendisine doğru ateş eden polise fırlatan teröristin fırlattığı Glock marka tabancanın tutukluk yaptığı ortaya çıktı.
 
O SİLAHLA ŞEHİT POLİSE 3 EL ATEŞ EDİLMİŞ
 
Olay sırasında yaşamını yitiren Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin cesedinin yanında bulunan tabancanın incelenmesi sonucu, aynı silahla olay günü şehit polis memurlarından Ahmet Çiftaslan’a 3 el, kaçarken takip eden polislere 2 el ateş edildiği, 6’ıncı merminin şarjöre ters takılması nedeniyle tutukluk yaptığı belirlendi. Bu nedenle ateş almayan tabancanın polise fırlatıldığı ortaya çıktı.
 
MAHSUN GÜRKAN KIRSALDA 3 AY EĞİTİM ALMIŞ
 
Cadde üzerinde polisi şehit ettikten sonra Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin bulunduğu Yenikapı Sokağa girip polisin ateşi arasında önde kaçan ve tabancasını namlusundan tutan kişinin Bingöl nüfusuna kayıtlı Mahsun Gürkan olduğu ve kırsalda 3 aylık bir eğitim aldığı belirtildi. YDG-H’lı olarak poliste kaydı bulunan Gürkan’ın daha önce bir çok el yapımı patlayıcı ve molotof atma eylemlerine katıldığı öğrenildi. 
 
HASTANELERDE YARALI ARANDI
 
Diğer şahsın kimliği tespit edilmeye çalışılırken, yetkililer polisin yoğun ateşe sırasında söz konusu 2 teröristin yaralanma ihtimalleri üzerinde durduklarını ve olaydan sonra Diyarbakır’daki bütün hastanelerin kontrol edildiğini söyledi.
 
Hastanelerden sonuç alınamazken, kaçan 2 PKK’lının yine örgüt mensuplarınca hendeklerin bulunduğu Sur İlçesi’nde tedavi edilme ihtimalinin güçlü olduğunu ihtimali üzerinde duruluyor.
 
ŞÜPHELİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI VARDI 
 
Bu arada taksi ile olay yerine gelen ve kaçan şüphelilerden Mahsun Gürkan’ın daha önceden işlediği terör suçlarından dolayı 2012 yılından bu yana arandığı da öğrenildi. Yargı kaynakları Mahsun Gürkan’ın 2012 yılından bu yana 'Devletin Birliği ve Ülke Bütünlüğü’nü bozmak’ ve ’Kamu görevlisini kasten öldürmeye teşebbüs’ gibi suçlardan dolayı hakkında birden fazla kez yakalama kararı çıkarıldığını söyledi.
 
2. TERÖRİST BÜYÜK İHTİMALLE VURULDU
 
Savcılık kaynakları 2 polisin şehit olduğu birinci olayın, ikinci olayı tetiklediğini ve Tahir Elçi’nin bu sırada çıkan çatışmada vurulduğunun tahmin edildiğini söyledi. Olay yerindeki görüntüleri inceleyen polis yetkilileri de kaçan ikinci saldırganın muhtemelen polisin açtığı ateş sırasında vurulmuş olabileceğini söyledi. Bu arada olay yerinde ateş eden polis memurlarının kullandığı silahların da toplanarak balistik incelemeye gönderildiği belirtildi.
 

YORUMLAR 24
  • iibo 8 yıl önce Şikayet Et
    polisler kurusıkı kullanıyor galiba iki metre önündeki adamı vuramıyor garip çok garip
    Cevapla
  • kerkuklu 8 yıl önce Şikayet Et
    ya bırak ya 2 metre önünden geçen adamı 3 polis vuramıyor siz nasıl polis oldunuz kardeşim
    Cevapla
  • Vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Yakalama kararı var eylem yapıyo ilginç
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    iki metre önündeki adamı vuramıyorsan bu işi yapma yazık eğitim şart
    Cevapla
  • muslukçu 8 yıl önce Şikayet Et
    adam teröriste sıkıyor ancak mermiler teröristin ayak dibine düşüyor o polisler 25 mt atışlarında 6.da 6 yapan adamlar gerçek çatışma pisikolojisimi bilemedim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bölücülüğü savunan adayla ilgili çarpıcı sözler: Esenyurt’u özerkleştirecek mi nedir?
Türkiye'ye en fazla yatırım yapan yabancılar belli oldu