Uşak Eşme'de siyanür alarmı!

Bir süre önce altın madenin açıldığı Uşak Eşme'de bulantı gibi şikayetlerle hastanelere başvuran vatandandaşların kan tahlillerinden siyanür çıktı.

Uşak Eşme'de siyanür alarmı!
Uşak Eşme'de siyanür alarmı!
GİRİŞ 19.07.2006 14:04 GÜNCELLEME 19.07.2006 14:04

Uşak'ın Eşme ilçesinde hastanelere bulantı, kusma ve ishal şikayetleriyle başvuran vatandaşların bir kısmından alınan kan tahlili sonuçlarının, bazı zehirlenmelerin siyanürden kaynaklanmış olma ihtimalini güçlendirdiğini söyledi. İzmir, Bergama, Eşme, Havran, Küçükdere El Ele Hareketi üyeleri İzmir Tabip Odasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, geçen hafta resmi açılışı yapılan Kışladağ Altın Madeninde kullanılan siyanürün çevre köylere etkileri konusunda çeşitli iddialarda bulunuldu.


Toplantıda konuşan Prof. Dr. Karababa, 27 Haziranda Eşme ve çevre köylerden bini aşkın vatandaşın zehirlenme belirtileriyle hastanelere başvurduğunu, El Ele Hareketi'nden uzman kişilerin 29 ve 30 Haziranda bazı vatandaşlardan tahlil amacıyla kan örnekleri aldığını bildirdi. Alınan örneklerin bir kısmına Eşme Kaymakamlığının el koyduğunu, 9 kişiye ait kan örneğine siyanür tahlili yapabildiklerini belirten Karababa, şöyle konuştu:


9 TAHLİLDE YÜKSEK DÜZEYDE SİYANÜR ÇIKTI


"Kan tahlili sonuçları, zehirlenmelerin bir kısmının siyanürden kaynaklanmış olabileceği kuşkularını güçlendirmiştir. 9 kişinin de kanlarındaki siyanür düzeylerinin, belirtilen sınırların çok üzerinde olduğu saptandı. Bu sonuçlar, olayın ortaya çıktığı tarihten 2 gün sonra alınan örneklerden elde edildi. Kan örnekleri etkilenme sonrası alınmış olsaydı, kandaki siyanür oranı çok daha yüksek çıkacaktı. Hastaların ortak yakınmaları, sinir sistemi tutulumuyla açıklanabilecek bulgular olup siyanür zehirlenmesine uymaktadır."


VAKALAR ŞEBEKE SUYUNDAN KAYNAKLANMIYOR


Uşak Valiliğinin, zehirlenmelerin "şebeke suyunun kirlenmesine bağlı" olduğu iddiasının çelişkili olduğunu savunan Karababa, su şebekesine kanalizasyon karışması halinde saptanması gereken maddelerin söz konusu kan örneklerinde görülmediğini ifade etti. Karababa, "Olay tekrar değerlendirildiğinde, sudan kaynaklanan bir sağlık sorunuyla değil, bir siyanür zehirlenmesiyle karşı karşıya olduğumuz anlaşılmaktadır" dedi. Kesin sonuçlara ulaşabilmek için daha fazla kan örneğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Karababa, ancak Eşme Kaymakamlığının kan örneği alımını engellediğini iddia etti.


"ÖRTBAS EDİLECEĞİ KAYGISI"


El Ele Hareket Dönem Sözcüsü Oya Otyıldız, Eşme ilçesindeki Kışladağ Altın Madeninin "siyanür yığın liçi" yöntemini kullandığını, bu yöntemde havaya siyanür karışacağının bilindiğini öne sürdü. Otyıldız, "Yaz aylarında oluşacak buharlaşmayla havaya siyanür karışımı daha yoğun olacak ve madende çalışanlar ile yörede yaşayan yurttaşların siyanüre maruz kalma olasılığı artacaktır. Bu riski yaşamak zorunda mıyız? İnsan sağlığının bedeli kaç gram altına eş değerdir?" diye konuştu.


Otyıldız, "kan örneği alınmasını engelleyen idari kurumların", oluşabilecek siyanür zehirlenmesi gibi vakaları örtbas edeceği yönünde kaygılarının bulunduğunu söyledi. Çağdaş Hukukçular Derneği Dönem Sözcüsü Berrin Ersin Kaya ise Ege Bölgesi'nde kandaki siyanürü saptayabilecek bir laboratuvarın bulunmadığını ifade ederek, Sağlık Bakanlığının bu zehirlenmenin saptanması ve tedavisi için hazırladığı bir eylem planının bulunmadığını savundu.


VAKALAR İÇME SUYUNDAN AÇIKLAMASI


Eşme Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım, bir içme suyu kuyusunda arsenik tespit edildiğini ilçeye içme suyu sağlayan diğer iki kuyuda olumsuz bir durum olmadığını açıklamıştı.

Kışladağ bölgesinde faaliyet gösteren altın madeninden kuyuya arsenik sızmış olabileceği iddia edilmişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran ve İsrail'den yüzyılın tiyatrosu - Gazete manşetleri
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar