Bu köyde imamlık babadan oğula geçiyor

Çankırı'da 1905 yılında yapılan camide 5 nesildir aynı ailenin bireyleri imamlık yapıyor.

Bu köyde imamlık babadan oğula geçiyor
Bu köyde imamlık babadan oğula geçiyor
GİRİŞ 17.01.2016 10:51 GÜNCELLEME 17.01.2016 10:51
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Çankırı'nın Ilgaz ilçesine bağlı Gaziler köyünde 1905 yılında köylülerin katkılarıyla inşa edilen köy camisinde imamlık adeta babadan oğla geçiyor. Caminin kuruluşunda fahri olarak imamlık yapan İsmail Efendi, o yıllarda en büyük hayalinin oğlunu aynı camide imam olarak görmek olduğunu söylüyor. Yıllar sonra İsmail Efendi'nin vefatının ardından oğlu Mustafa Efendi de babası gibi köyün imamı oluyor. Uzun yıllar köy cemaatine namaz kıldıran Mustafa Efendi'nin vefatının ardından bir süre imamsız kalan köyde köylüler, Mustafa Efendi'nin oğlunun göreve devam etmesini istiyor.

Köylülerin ısrarına dayanamayan Mustafa Efendi'nin oğlu Arif Bahçeci, cübbesini ve fesini giyerek mihraba geçiyor. Uzun yıllar devam eden bu geleneğin ardından köyde aileye 'imamlar' lakabı takılıyor. Arif Bahçeci'nin görev süresi dolunca imamlık eğitimi alan oğlu Arslan Bahçeci köye imam olarak atanıyor. Aslan Bahçeci de babası, dedesi ve dedesinin babası gibi uzun yıllar köy halkına namaz kıldırıyor. Köy camisini artık evi gibi görmeye başlayan aile, caminin bakım ve onarımını da kendi imkanları ile sağlıyor. Aslan Bahçeci de yıllardır devam ettirdiği imamlığı babası, dedesi ve dedesinin babası gibi oğlu Cemal Bahçeci'ye devrediyor.

2000 yılında göreve atandığını anlatan İmam Cemal Bahçeci, babası, dedesi, dedesinin babası ve dedesinin dedesinin de aynı camide imamlık yaptığını söyledi.

Babasının aynı camide 41 yıl görev yaptığını ifade eden Bahçeci, "Babamdan önce dedem bu camide görev yaptı. Ondan önceki nesiller de var. Kısacası 1905 yılında kurulan bu camide bizim aile dışında yalnızca bir imam görev yapmış. Ben, dedemin dedesinden bu yana bu camide 5. kuşak olarak görev yapıyorum" dedi.

İmam Bahçeci, en büyük hayalinin oğlu Enes'in de aynı camide imamlık yapması olduğunu kaydetti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • Nihat DEMİR 8 yıl önce Şikayet Et
    Taktire şayandır,diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • gezgin 8 yıl önce Şikayet Et
    Ya gaziler köyü Adem canının köyü değilmi.Köy zaten boş imamlık yapacak cemaat dahi yok Cumalarada halk ılgaza gelir
    Cevapla
  • Yorum 8 yıl önce Şikayet Et
    Imam kızı ve imam hanimiyim okuduklarım pek de hoş bir durum değil sanki tekellestirmisler görevi Önemli olan o köyden kaç tane imam ya da hafız yetistirmisler odur Bir imamın sadece kendi ailesini yetiştirmeyi yetmez
    Cevapla
  • yasir 8 yıl önce Şikayet Et
    senin kocan imam olarak naptı şimdiye kadar
    Cevapla
  • kokina 8 yıl önce Şikayet Et
    imamlık, bir meslek ,bir esnaflık değildir,olmamalıdır.
    Cevapla
  • Mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    imamlık ne meslektir ne de esnaflık. İmamlık bir görevdir. Her müslüman imam olamaz ama imam olma ehliyetini elinde bulundurmalıdır. İmamlık kelime manası Lider, Önder ve eğitici manasındadır. Yani İMAM bulunduğu mekanın GÜNEŞİDİR.
    Cevapla
  • İstanbul 8 yıl önce Şikayet Et
    Bir Çankırı lı olarak bu haberden gurur duydum. İşallah Enes kardeşimiz ve onun nesli de bu kutlu vazifeyi devam ettirir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Herkes birbirini ihbar ediyor! IBAN korkusu Maliye'yi kilitledi!
İsrail baskınında Nasır Hastanesi'nde bulunan 2 bin Filistinlinin akıbeti bilinmiyor