Hem milyarder hem züğürt!

İşçi emeklisi Ahmet Akar, 'dede mirası' olarak Bulgaristan'dan gönderilen milyon dolarları 1985'ten bu yana alamıyor. Akar'ı züğürt yaşama mahkum eden ilginç hikayesi:

Hem milyarder hem züğürt!
Hem milyarder hem züğürt!
GİRİŞ 04.08.2006 15:10 GÜNCELLEME 04.08.2006 15:10

Şenol Gezer'in haberi


Edirneli işçi emeklisi Ahmet Akar, 'dede mirası' olarak 1985 yılında Bulgaristan'dan Türkiye Merkez Bankası'na gönderilen 260 milyon doların 21 yıldır kendisine ödenmediğini iddia ediyor.

Filmlere konu olacak olaylar dizisi 1982 yılında başladı. Bulgaristan Hükümeti 'ülkede bulunan yerli ve yabancı kişilerin sakladıkları hazineleri bildirmeleri kaydıyla servetin yüzde 25'ini iade edilmesini sağlayan' bir kanun çıkardı. Kanun, ülkede yaşayanlardan ziyade Türkiye'ye göç etmek isteyen Türkler'in yüzünü güldürdü. Etnik baskılardan bunalan ve soluğu Türkiye'de alan çok sayıda Türk, Bulgar Hükümeti'ne bildirimde bulunarak servet iadesi aldı. Servet beyanında bulunan ilk kişilerden biri olan Ahmet Akar ise çeşitli sebepler nedeniyle yüzü gülmeyen kişiler arasında kaldı. Geçimini 'emekli maaşı' ve 'otobüs bileti satarak' sağlayan Akar, milyon dolarlara kavuşamamanın öyküsünü şöyle özetledi:

KAZANLAR DOLUSU ALTIN

Balkan Savaşı sırasında göç eden Hacı Bekir İzzet, dedem olur. Haskova'nın Yatıcık Köyü'nde yaşayan dedem o yıllarda Bulgaristan'ın önde gelen zenginlerindenmiş. Kendisine ait ipek ve sabun fabrikası ile hanları varmış. Evlerinin kapısında 17 çırak ve hizmetli çalışıyormuş. Dedem çeşitli sebeplerden dolayı 1918 yılında Türkiye'ye göç edip Edirne'nin Çömlekakpınar Köyü'ne yerleşmiş. Bu göç sırasında kendisine sadece 18 yaşındaki kızı ve büyükannem olan Nesibe eşlik etmiş. Uzun yıllar Edirne'de tüccarlık yapan Hacı Bekir İzzet, ölmeden önce babaanneme Bulgaristan'da bıraktığı hazinenin yerini bildirmiş. Buna göre İzzet Dede, evinin bahçesine 3 teneke, medresenin temellerine 3 kazan, bacalık içine 1 küp ve kuyu başına ise 1 bakır altın gömmüş. Büyükannem de bu sırrı benimle paylaşarak hazineyi bulup getirmemi söyledi. Ancak uzun yıllar bu vasiyeti yerine getiremedik.'

1985'TE ANKARA'YA GÖNDERİLDİ

Bulgaristan'ın 2 Mart 1982 çıkardığı yasanının ardından 'servet bildirimi ve iadesi' için müracaat ettiğini söyleyen Ahmet Akar, altınların yerini bildirdikten 4 ay sonra beklediği müjdeyi almış. Başvurudan hemen sonra evde arama yapıldığını ve hazineye ulaşıldığını anlatan Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bulunan altınlarla yüzü gülen Bulgar yetkililer, gelişmeyi bir yazı ile Türkiye'nin Filibe Başkonsolosluğu’na bildirmişler. Dışişleri Bakanlığı'nın '125/27-33' sayı ile kayda aldığı yazıda, paranın 2 yıl boyunca kullanılacağını ve bu zaman sonunda ve hak sahibi kişinin hisse payı olan 260 milyon doları alabileceği belirtilmiş. Uzun görüşmeler sonucu paranın 15 Şubat 1985 yılında protokolle Türkiye'ye teslim edildiğini öğrendim. Kısa bir süre bana ulaşılmasını bekledim. Olmayınca kendim sağı solu aradım.

5 TRİLYONU TSK'YA BAĞIŞLADI

1991 yılında Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelirler Genel Müdürlüğü'ne müracaat ettiğini belirten Ahmet Akar, ilginç olayı anlatmaya şöyle devam etti: “Görevliler paranın Türkiye'de olduğunu ve tarafıma verilmesi için onay beklediklerini söyledi. Sonraki görüşmelerde ise dosyanın kaybolduğu söylendi. Aradan 20 yıl geçmiş olması ve 156 kez Ankara'ya gidip gelmeme rağmen parama ulaşamadım.”
Kayıp dosya ve paranın akıbetini öğrenmek isteyen emekli işçi Akar, 1996 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'yla temas kurarak ve 5 trilyon bağış yapma taahhütünde bulunmuş.


ASKER: PARAN TÜRKİYE'DE

23 Temmuz 1996 tarihinde kendisini arayan Vakıf Başkanı emekli General Gürhan Paker'in, 'İlgili yerlerle görüştük mirasın Türkiye'de. Abdurrahman Karabulut Paşa ve Basın Tanıtım Halkla İlişkiler Şubesi Müdürü Ahmet Demiraslan'ı Edirne'ye gönderiyorum' dediğini anlatan Akar, 'Ekip ertesi gün Edirne'ye geldi ve benden vekaletname aldı. Ondan sonra da bağımız koptu. Bu para Türkiye'ye ulaşmamış olsaydı koskoca paşa yanıma gelir miydi?' dedi.


Parasını almak için her kapıyı çaldığını belirten Akar, 'Konuyu Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a anlattım. Her iki devlet adamına yazışmaları gösterdim. Bakan Unakıtan, talimat verdi. Sonucunu bekliyorum' diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi