Erdoğan IMF'yi sert eleştirdi, salon alkışladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lima'da düzenlenen DEİK toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 04.02.2016 02:05 GÜNCELLEME 04.02.2016 13:21
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları; 

Dün akşam kendimize yeni bir istikamet belirleyelim dedik. Niye ticaret hacmimizi 1 milyar dolara çıkartmayalım. Önümüzdeki dönemde ticari düşüşü tersine çevirip ticari kapasitemizi büyültmenin yollarını bulmalıyız. Ben inanıyorum ki her girişimci bu açılan yoldan yürüyecektir. 

İki ülke arasındaki dostluğa dayalı yakınlığı ve her türlü imkanlarımızı değerlendirmeliyiz. 

Peru'yu önemli bir ticaret üssü olarak görüyoruz. Türkiye güçlü makro ekonomik verileri, coğrafi konumu, gelişen alt yapısı ile tüm dünyanın dikkatle takip ettiği bir ülkedir.

Türkiye 2002 -  2014 dönemi arasında milli gelirini 3 katına kadar arttırmıştır. Sadece 2010 yılından beri 5 milyon iş istihdam alanı oluşturduk. 

'IMF SİYASETEN DE İDARE ETMEYE ÇALIŞIYOR'

IMF bizimle ilgili tahminlerini tutturamadı. Onun üzerinde çıktık. Yine tutturamayacak. Göreve geldiğimizde bizim IMF’ye borcumuz biliyorsunuz 23 buçuk milyar dolardı. Ama şimdi bizim borcumuz yok. Çünkü verdiği borcu idare etmiyor. IMF Size borcu veriyor, verdikten sonra sizi siyaseten de idare etmeye çalışıyor. Böyle bir Uluslararası Para Fonu olur mu? Madem ki para veriyorsunuz, paranız nereye harcanıyor bunu takip edin. Ama kalkıp siyaseten bizi idare etmeye kalkmayın. 

'DAHA KAPIMIZA GELMEDİ'

Bunu IMF başkanına söylemiştim bir ara. Dedim ki ''Eğer bizi siyaseten idare edecekseniz kusura bakmayın ben öyle bir Başbakan değilim. Ama borcunuzu verdiniz gelirsiniz belli aralıklarla bu para nereye harcanıyor bunu takip edersiniz. Ama bide siyaseten yönetmeye kalkarsanız kusura bakmayın biz öyle bir yönetim değiliz. Taksitlerinizi alıyor musunuz? Alıyorsunuz. Mesele bitmiştir.'' 

Ve 23.5 milyar dolar ödendi bitti ardından bizden 5 milyar dolar borç istediler. Şu ana kadar daha kapıya gelmediler heralde ihtiyaçları yok. 

Peru ile serbest ticaret müzakerelerini en kısa zamanda tamamlamamız gerekmektedir.

YORUMLAR 40
  • İnşaallah 8 yıl önce Şikayet Et
    One minute gibi olmaz...Sonradan alışveriş yapabiliriz demiştik te...
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    imf ye borc 400 milyar dolar olunca adamlar mudahale ediyor .ummete kafirin parasini niye yediriyorsun..uretemedigimiz icin borc aliyoruz neden 3 liraya ozellestirdiginiz yerler para basiyor devlet calistiramiyormu
    Cevapla
  • osman 8 yıl önce Şikayet Et
    çalıştıramıyor abi. ne yazık ki. en kötüsüde yok pahasına gidiyor. Örnek mi sakaryadan başak traktör. 2.7 milyon dolara ozaman yaklaşık 3 milyon tl ye özelleştirildi. Asgari ücrete 2 kişinin çalıştığı yerde tek başına adam çalıştırdılar. Adamlar (ilk alanlar 4 ortak) sadece en baştaki hurdalarla kara geçtiler. ama işte devlette verim şart başedemeyince satıyorlar. zarar edeceğine.
    Cevapla
  • ... 8 yıl önce Şikayet Et
    Sayın müstakbel Başkan'ımız.. Sizi, Türkiye halkı olarak Allah rızası için sevdik ve bu hak yolda ilerlemeye devam ettiğiniz sürece sizi desteklemeye devam edeceğiz inşallah.! Allah yar ve yardımcınız olsun. Amin.
    Cevapla
  • belde 8 yıl önce Şikayet Et
    yüreğine sağlık, bu millet ve insanlık doğru söyleyeni her zaman destekler ve desteklemeye devam edecek.
    Cevapla
  • Göktürk 8 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu yüzden birileri senden nefret edebilir seni sevmeye bilir varsın nefret etsinler dik duruşundan dolayı seni seven milyonlar hep var ve hep varolacak ülkemin koca yürekli lideri
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'in saldırısı sonrası İran'dan peş peşe açıklamalar
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler