100 göçmen çocuk kayıp

Türkiye'de, 100'e yakın göçmen aile, çocuklarının kaybolduğu gerekçesiyle polis ve jandarmaya başvurdu.

100 göçmen çocuk kayıp
100 göçmen çocuk kayıp
GİRİŞ 14.02.2016 15:52 GÜNCELLEME 14.02.2016 15:52
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye’de son 1.5 yıl içerisinde, çoğunluğunu Suriye ve Afganların oluşturduğu 15’i kız olmak üzere 100 göçmen çocuk esrarengiz biçimde kayboldu. Çocuklarından haber alamayan ve terör örgütleri tarafından kaçırıldığını düşünen aileler, polis ve jandarmaya başvurdu.

Köleliğe zorlanabilirler

Avrupa Polis Örgütü (EUROPOL), son 2 yılda 10 binin üzerinde göçmen çocuğun gittikleri ülkede kayıtlarını yaptırdıktan sonra kaybolduğunu, bu çocukların çeteler tarafından işçiliğe ve köleliğe zorlanabileceği uyarısında bulundu.

2.5 milyon kayıtlı göçmenin bulunduğu Türkiye’de de son 1.5 yılda 100’e yakın Suriye, Afganistan ve Irak uyruklu aile, çocukları kaybolduğu için polis ve jandarmaya kayıp başvurusu yaptı. Göçmen aileler, sosyal paylaşım siteleri ve dernekler aracılığıyla da kayıp olan 6 ile 18 yaş arasındaki çocuklarını aramaya başladı.

7 çocuk bulundu

Çoğunluğu Suriye ve Afganistan uyruklu olan kayıp çocukların bazılarının sokakta gezerken, bazılarınınsa dilenip mendil satarken kaybolduğu öğrenildi. 15’i kız yaklaşık 100 çocuğun İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Hatay’da kaybolduğu tespit edildi.

Polis ve jandarmanın arama çalışmaları sonrası 2’si kız 7 göçmen çocuk sokakta bulunarak ailelerine teslim edildi, 3’ünün oturduğu yeri bulamadığı ve Türkçe bilmediği için kaybolduğu kayıtlara geçti.

Organ mafyası şüphesi

Kayıp çocuklardan biri de 9 yaşındaki Suriyeli Betül Davut. Suriyeli Ahmet Davut ve ailesi, 2 yıl önce Suriye’deki savaştan kaçarak İstanbul’un Küçükçekmece İlçesi’ne yerleşti. Betül Davut, 20 Eylül 2014’te oyun oynamak için evin önüne çıktıktan sonra kayıplara karıştı. Aylardır kızından haber alamayan Ahmet Davut, umudunu bir an olsun yitirmedi. Kızının kaçırıldığından şüphelendiğini belirten baba Davut, “Betül çok zeki bir çocuktu. Başına bir şey gelmesinden çok korkuyorum. Bizim hiç düşmanımız yok. Çocuklarımıza bir şey olmasın diye savaştan kaçıp geldik. Korktuğumuz başımıza geldi. Organ mafyasından şüpheleniyorum. Herkesten yardım istiyorum. Ne olur evladımı bulun” dedi.

'İnsan ticaretinin yarısı çocuklar'

"Kaybolan çocukların çoğu ya suça sürükleniyor ya da suç mağduru oluyor. Dünya insan ticaretinin yüzde 50’sini çocuklar oluşturuyor. Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre, insan ticaretinde en uygun olarak görülen yaş 18 altıdır. İnsan ticaretinde kullanmak için kaçırılmış olabilirler. Ayrıca bu çocuklar terör örgütleri için de iyi bir kaynaktır. Bu kayıp çocukları organize suç çeteleri, suç mağdurları ve suça sürüklenmiş çocuklar olarak görebiliriz. Şunu aileler de net olarak bilmelidir. Türkiye’de organ ticareti için kaçırılan çocuk yoktur. Devletin resmi kayıtlarında da bu mevcuttur."

Çarşafla yurttan kaçtılar

İzmir’de Afganistan uyruklu yaşları 12-17 arasında değişen 21 çocuk, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ekipleri tarafından sokaktan toplanarak, Erzincan Çocuk Destek Merkezi’ne gönderilmişti. Merkezde 5 gün kalan çocuklar, çarşaf sarkıtarak yurttan kaçmıştı. Çocukların kaybolduğunu doğrulayan Erzincan Valiliği, sosyal medyayı takip ederek 3 çocuğun yurtdışına kaçtığını ama 18 çocuğun akıbetinin bilinmediğini açıklamıştı.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 2
  • mızrak . 8 yıl önce Şikayet Et
    ya organ mafyasıdır ,yada cocuğu olmayanlara vereceklerdir,pkk da kaçırmış olabilir,yada dilenci falan yaptırabilirler.
    Cevapla
  • vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu çok vahim sonuçlar doğurur.İnsan ticaretinin önune geçilmesi lazım.Caydırıcı cezalar verilmesi lazım.Ailelerin çok dikkatli olması şart,çağ değişiyor.İnsan görünümünde caniler her yerde malesef...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!
Çaldıkları motor başka hırsızlar tarafından çalındı!