Gülen'in sağ kolu yakayı ele verdi!

FETÖ lideri Gülen'in sağ kolu imam Cevdet Türkyolu'nun da aralarında bulunduğu 5 kişi borsadaki Bank Asya operasyonunda yakayı ele verdi.

Gülen'in sağ kolu yakayı ele verdi!
Gülen'in sağ kolu yakayı ele verdi!
GİRİŞ 06.03.2016 06:32 GÜNCELLEME 06.03.2016 06:50
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Devletin el koyduğu Paralel Yapı'nın bankası Bank Asya'da büyük vurgun Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) suç duyurusuyla ortaya çıktı. Bank Asya'nın Katarlılar'a satış sürecini önceden öğrenip, borsada hisse toplayarak, ceplerini dolduran FETÖ lideri Fetullah Gülen'in sağ kolu 'Uzun Cevdet' lakaplı Paralel'in imamı Cevdet Türkyolu ile bankanın hakim ortakları İbrahim ve Hasan Sayın hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. SPK mevzuatına göre, içeriden öğrenenlerin ticareti (insider trading) suçunu işleyen Türkyolu ve Sayın, 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Suç duyurusunda bulunulan kişiler arasında paralel işadamlarının paralarını yönettiği belirlenen Muhammet Erhan Köseoğlu ve Ferhat Aktaş da bulunuyor. 

BORSADA VURGUN YAPTILAR 

SPK'nın suç duyurusu ile ilgili açıklamasında, Bank Asya'nın 25 Mart 2014 tarihinde borsaya yaptığı özel durum açıklamasına dikkat çekildi. Söz konusu 5 kişinin bu açıklama öncesi ve sonrasında borsada yüklü miktarda işlem yaptığı vurgulandı. 

1 HAFTA ÖNCEDEN HİSSE TOPLADILAR 

Bank Asya 25 Mart 2014 tarihinde borsa kapandıktan sonra Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başlandığını açıklamıştı. SPK'nın incelemelerinde, bu 5 kişinin ortaklık görüşmelerinden bir hafta önce haberdar olduğu, borsada hisse alıp satarak kendilerine haksız menfaat sağladığı belirlendi. Banka yönetiminin 19 Mart'ta Katarlılar ile görüşmelere başlandığını duyurmak için hakim ortakları toplantıya çağırdığı tespit edildi. Toplantıya davet edilen Hasan ve İbrahim Sayın'ın dışında Cevdet Türkyolu, Muhammet Erhan Köseoğlu ile Ferhat Aktaş'ın da bu durumdan haberdar edilip borsa operasyonuna başladığı incelemelerde ortaya çıktı. 

BİR HAFTADA % 65 KAZANÇ

SPK'nın tespitlerine göre, listeye alınan 5 kişi değeri 1.14 TL'den 18 Mart'ta milyonlarca lot hisse topladı. Hisseler Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık kurulması amacıyla münhasır görüşmelere başlandığının açıklandığı 25 Mart'tan sonra bir anda fırladı. Bir haftada yüzde 65 yükseldi. Paralel Yapı'nın en tepesindeki mahrem hizmetler sınıfı imamı Cevdet Türkyolu'nun bu süreçte borsada 1 milyon lot aldığı belirtiliyor.

5 YILA KADAR HAPİS CEZASI

SPK Kanunu'nun 106/1 maddesine göre suç duyurusunda bulunulan 5 kişi hakkında hapis cezasıyla dava açılabilecek. Kanunun 'bilgi suistimali' (insider trading) başlıklı maddesinde, "Doğrudan ya da dolaylı olarak sermaye piyasası araçları ya da ihraççılar hakkında, ilgili sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek nitelikteki ve henüz kamuya duyurulmamış bilgilere dayalı olarak ilgili sermaye piyasası araçları için alım ya da satım emri veren veya verdiği emri değiştiren, iptal eden ve bu suretle kendisine veya bir başkasına menfaat temin eden; ihraççıların veya bunların bağlı veya hâkim ortaklıklarının yöneticileri, ihraççıların veya bunların bağlı veya hâkim ortaklıklarında pay sahibi olmaları nedeniyle bu bilgilere sahip olan kişiler, bu bilgileri suç işlemek suretiyle elde eden kişiler, iki yıldan beş yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılırlar" deniliyor.

İKİ YIL MEN EDİLDİLER

Hasan Sayın, İbrahim Sayın, Cevdet Türkyolu, Muhammet Erhan Köseoğlu, Ferhat Aktaş'a işlem yasağı da getirildi. SPK, bu kişilere 'Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı Tebliği' çerçevesinde borsalarda 2 yıl geçici işlem yapma yasağı uygulanmasına karar verdi.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 14
  • aşağılayan 8 yıl önce Şikayet Et
    Tiplere bak, hizaya gel. Allah bunları, ayrıca özenmis de yaratmış
    Cevapla
  • Ülkücü Gençlik 8 yıl önce Şikayet Et
    Her türlü üçkağıtçılık,yalancılık ve dolandırıcılık bu melun çete de yıllardır kanımızı emmişler
    Cevapla
  • alihaydar 8 yıl önce Şikayet Et
    her kirli taşın altından onlar çıkıyor
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    5 yıl az müebbet olsun...
    Cevapla
  • evren 8 yıl önce Şikayet Et
    Tüm borsa hisselerinde haberler kamuya açıklanmadan birileri malı topluyor ceplerini doldurıyor. Küçük yatırımcının eline veriyorlar. Uyu devlet uyu spk. Milleti dolandırsınlar. Siz üstüne gitmek istediklerinizin üstüne gidin. Diğerlerini masum sayın. adaleti son dakka uygulayan işinize geleni cezalandıran devlet devlet değildir. Adalet olmayan ülkemde adalet islam anlayışıyla uygulanmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor