Suriye sınırında Gizli MİT - CIA odası

Washington Post, CIA ve MİT’in istihbarat konusundaki işbirliklerini giderek derinleştirdiklerini yazdı.

Suriye sınırında Gizli MİT - CIA odası
Suriye sınırında Gizli MİT - CIA odası
GİRİŞ 08.03.2016 10:33 GÜNCELLEME 08.03.2016 10:58
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Gazetenin iddiasına göre iki teşkilat, Suriye sınırı yakınlarında istihbarat alışverişi için gizli bir koordinasyon merkezi kurdu.

ABD’li Washington Post gazetesi, Amerikan ve Türk istihbarat servisleri arasındaki işbirliğinin giderek güçlendiğini ve ABD istihbarat servisi CIA ile Türk istihbarat servisi MİT’in Suriye sınırı yakınında kurulan gizli bir koordinasyon merkezinde birlikte çalıştıklarını öne sürdü. Gazeteye konuşan kaynaklar, “CIA ve MİT arasındaki işbirliği yabancı savaşçılarla mücadeleyle sınırlı değil” dedi ancak gizli koordinasyon merkezindeki faaliyetlere dair bilgi vermedi. Yazıda CIA’in İncirlik Üssü’nden kalkan insansız hava araçlarının (İHA) Suriye üzerinde uçuşlar gerçekleştirdiği de kaydedildi.

BATI'YLA İSTİHBARATTA İŞBİRLİĞİ

‘Gizli servisler, artan istihbarat ve güçlendirilmiş sınırlar: Türkiye yabancı teröristlerin üzerine gidiyor” başlıklı yazıda Türkiye’ye ilk yardım isteğinin İsveç’ten geldiği; İsveç’in Türkiye’yi, iki Müslüman erkeğin Suriye’ye geçmek üzere Stockholm’den ayrıldığı ve Türkiye onları durdurmazsa teröristlere katılacakları yönünde bilgilendirdiği hatırlatıyor. Yetkililer, Türk güvenlik yetkililerinin İstanbul’a varan bu kişileri havalima- nında, tek yönlü bilet ve kamuflaj ekipmanlarıyla yakaladığını açıklamıştı. Terörist olma hedefiyle yola çıkan bu kişilerin sınır dışı edilerek İsviçre’ye teslim edilmesi Batılı hükümetler ve Türkiye arasında Suriye’ye geçen yabancı teröristlere yönelik istihbarat paylaşımı ve işbirliğine yönelik önemli ilerlemelerin başlangıcı olduğu da belirtiliyor.

TÜRKİYE IŞİD'E KATILIMI AZALTTI

Washington Post’tan Greg Miller ve Souad Mekhennet’in haberine göre Türkiye, Batılı ülkelerden gelen eleştirilere karşılık Suriye’ye savaşmaya giden yabancı savaşçılara yönelik önlemlerini artırdı. Bu kapsamda ABD istihbaratı ile yakın işbirliği sağlandığını belirten gazete, CIA şefi John Brennan’ın Ankara’ya çeşitli defalar ziyarette bulunduğunu belirterek, bu toplantılarda ‘terörle mücadele’ operasyonlarının görüşüldüğünü belirtiyor. Öte yandan gazeteye açıklama yapan ABD’li yetkililer, Türkiye tarafından alınan önlemler sayesinde IŞİD’e yabancı militan akışının üçte bir oranında düştüğünü belirtiyor. ABD’li başka bir yetkili ise Türkiye’nin IŞİD’e destek vermese de, örgütün hedefi olmamak için kaçakçılık hatlarının üzerine gitmeyi istemediğini belirtiyor. Ancak yetkiliye göre bu durum, Türkiye’nin güneyinde ve İstanbul’da patlayan bombalar sonucunda değişti. Yazıda aynı zamanda Türkiye’nin terör izleme listesinde 2011 yılında 280 ismin yer aldığı, bu sayının 2014 yılında 5 bine, 2016 yılında ise 37 bine yükseldiği bilgisi yer alıyor.

KAYNAK: YENİYÜZYIL
YORUMLAR 3
  • mmlkt 8 yıl önce Şikayet Et
    pkk da terör örgütü değilmi abd bir gün de kandili bombalasın.Nerde müslüman varsa orayı bombalıyor neden? Her müslüman onlar için terörist galiba.
    Cevapla
  • mmlkt 8 yıl önce Şikayet Et
    butun ortak çalışmalarda biz onlara yardımci oluyoruz bide bu cia yardımcı olsun bize da.
    Cevapla
  • Osmanlı 8 yıl önce Şikayet Et
    Fazla güvenmeyin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Barış Alper Yılmaz şov yaptı! Galatasaray liderliğini sürdürdü
Başkan Erdoğan, Katar Emiri Al Sani ile görüştü