Son büyük zafer: Kut'ül Amare'de neler oldu?

Birinci Dünya Savaşı’nda, Osmanlı Ordusu’nun kazandığı son zaferin üzerinden tam 100 yıl geçti.

GİRİŞ 29.04.2016 12:01 GÜNCELLEME 29.04.2016 15:40
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Zafer, Irak'ın Kut kentinde İngiliz Ordusuna karşı elde edilmişti. 29 Nisan 1916'daki bu savaşta İngilizlerin 6’sı general, 476’sı subay olmak üzere toplam 13 bin 309 askeri esir alındı. Türk ordusu Çanakkale’deki büyük zaferin hemen birkaç ay sonrasında yeni bir zafere imza atmıştı. Osmanlı İmparatorluğu ordusunun son zaferi, Britanya'nın da önemli askeri yenilgilerinden biri olarak tarihe geçen bu olay zaman içinde unutuldu.

OSMANLI'NIN İNGİLİZLERE DİZ ÇÖKTÜRDÜĞÜ TARİHİ AN

Hint denizinin güvenliğini sağlamak ve Mezopotamya'ya hakim olmak için Irak seferine çıkan İngiliz birlikleri Selman-ı Pak'ta Türk birliklerine yenilerek Kut-ül Amare'ye çekildiler.

Dicle Nehri kıyısındaki Kut-ül Amare'de konuşlanmış İngiliz birliklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, İngiliz güçlerinin tamamının Osmanlı Ordusu tarafından esir alınmasıyla bitti.

SAYILARLA KUT KUŞATMASI

KUŞATMANIN HARİTASI

GÜN GÜN KUT KUŞATMASI

 

YORUMLAR 15
  • Mirsad 7 yıl önce Şikayet Et
    Birileri şimdi der. Neden geçmişle ölenlerle uğraşıyor. Bakar mısınız bize geçmişi uyutmak için neler yapıyorlar. Okuldaki tarih yalan üzerine kurulmuş.
    Cevapla
  • Hak 7 yıl önce Şikayet Et
    İrakin şii ulemasi ve halkı sünni osmanlı ile bir olup ingilizlere karşı savaşırken bu günkü dostumuz vahhabiler sizi satmıştı. Şimdi ne yaptiniz sizi satan vahhabilerele bir olup suriyede yemende irakta şii öldürmeyi kendinize maharet sayiyorsunuz.
    Cevapla
  • Metin Tetik 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu gün kaybedilmiş olsa bile 700 yıllık ecdat tarihinde Avrupa'da Viyana önlerinde, Balkanlarda, Tunus-Cezayir'de kahramanca ele geçirip yine kahramanca kaybettiğimiz ne yerler (!) var. Onlar da Kutülamare kadar değerlidir. Onları da kutlayalım. Göğsümüz 365 gün kabarsın. Dünya komik karşılarmış; varsın olsun.
    Cevapla
  • hakyemez 7 yıl önce Şikayet Et
    tarih kitaplarıda değişecek, çok az kaldı ya sabır.
    Cevapla
  • esin 7 yıl önce Şikayet Et
    meğer bize okutulan tarih değilmiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?