Heyelan, bir mahalleyi savaş alanına çevirdi

Zonguldak’ta 9 ay önce meydana gelen heyelan nedeniyle bir mahalle adeta savaş alanına döndü.

Heyelan, bir mahalleyi savaş alanına çevirdi
Heyelan, bir mahalleyi savaş alanına çevirdi
GİRİŞ 30.04.2016 11:15 GÜNCELLEME 30.04.2016 11:15

Mahalledeki evlerin yarısından fazlasının zarar gördüğü heyelanda, aileler kentsel dönüşümün tamamlanmasını bekliyor.

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde geçtiğimiz yılın Temmuz ayında meydana gelen heyelan; Karşıyaka Mahallesi’ni neredeyse savaş alanına çevirdi. Giriş çıkışların kapatıldığı mahalleden taşınan aileler, kendilerine verilen lojmanlarda yaşamlarını geçiriyor.

Dokuz ay önce meydana gelen heyelandan sonra evlerini ve mahallelerini özleyen vatandaşlar, sıklıkla Karşıyaka Mahallesi’ne gelerek heyelanın akıbetini takip ediyor.

HEYELANZEDELER DERNEĞİ KURDULAR

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin de gelerek incelemelerde bulunduğu heyelan bölgesinde Ankara’dan gelen AFAD ekipleri de incelemelerde bulunmuştu. 86 binada, 187 daire ve 361 kişinin etkilendiği heyelanda, mağdur aileler evlerine kavuşmak istiyor. Heyelan zedeler resmi işlemleri takip edebilmek amacıyla bir de Heyelanzedeler Yardımlaşma Derneği kurdular.

Devrek Belediyesi’nin bir süre önce başlattığı kentsel dönüşüm çalışmasının hızlanmasını isteyen mahalle sakinlerinden Mehmet Ali Susam, heyelanın hayatını kararttığını söyledi. Heyelanın ardından yaşamını lojmanda sürdüren Susam, “Olay 2015 yılının Temmuz ayında oldu. Yetkililer geldi. Evlerin tahliye edilmesi gerektiğini söylediler. Bizlere yardımcı olacaklarını söylediler. Sağolsunlar, eşya taşımamıza, ev bulmamıza yardımcı oldular. Evlerimizi boşalttık. Tahmini 150 aile bu mahalleyi tahliye etti. Buraları boşalttıktan sonra evlerimize gittik. Taşındığımız yere ama alıştık ama alışmadık. Alışmaya mecburuz. Valimiz geldi, kaymakam ve belediye başkanımız geldi. Onlarla görüştük. En yakın zamanda bizi kentsel dönüşüm ile evlerimize yerleştireceklerini söylediler. Ama geçtiğimiz yedinci aydan beri ne kentsel dönüşüm ne de hiçbir şey yok ortada” dedi.

“BENİM DÜNYAM KARARDI”

Heyelanın ardından zor günler geçirdiğini ifade eden 70 yaşındaki Mehmet Ali Susam, yakın süreçte 7 yaşındaki torununu kaybetmesi ile de dünyasının karardığını ifade etti. Susam, “Benim dünyam karardı. Torunum burada gezerdi ama gittiğimiz yerde tabii daire olduğu için orada tam yaşantısını alamadı. Bir hafta oldu vefat etti” diye konuştu.

Yetkililere seslenen Susam, “Gelsinler, bizim gönlümüzü alsınlar. Biz kimseden para istemiyoruz. Yalnızca bizi motive etsinler” şeklinde sözlerini tamamladı.

“HEYELAN HALA DEVAM EDİYOR”

Evini heyelanda kaybeden Nafiz Korum ise “Bu olay geçtiğimiz yıl bayramdan bir gün önce oldu. Yetkililer bize yardımcı oldular. Evi boşaltıp askeri lojmana yerleştik. Bize kömür yardımı falan yaptılar. Bizi mağdur etmediler. Bize evlerimizi yapacaklarını söylediler. Onları bekliyoruz. Konut bekliyoruz. Heyelan daha devam ediyor. Bir hafta önce burası çok farklıydı, şimdi biraz daha farklı. Heyelan daha bitmedi, onun için kesin bir şey yapmadılar. Biz sekiz aile askeri lojmanda kalıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Heyelanda, evlerin yanı sıra 40 yıl boyunca hizmet evren İmam Hatip Lisesi’nin okul binası, spor sahası ve tribünleri de kullanılamaz hale geldi. Öte yandan DSİ 23. Bölge Müdürlüğü denetiminde, heyelan bölgesinde bulunan Çomaklar Deresi’nin tersip bentlerinde ve fore kazıklı kanalda çalışmaları devam ediyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yılmaz Tunç: İki kulübün de sporcuları tarafından karşılıklı arbedeler söz konusu
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...