Avrupa dönere savaş açtı, Türkler ise...

Almanya ve Fransa'nın başı çektiği bir çok ülke döneri yasaklayıp, döner dükkanlarına ceza yağdırmaya başladı. Türklerden tepki gecikmedi.

Avrupa dönere savaş açtı, Türkler ise...
Avrupa dönere savaş açtı, Türkler ise...
GİRİŞ 02.05.2016 15:16 GÜNCELLEME 02.05.2016 15:17
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Batılı ülkelerden gelen ‘kebap ve dönere karşı kara kampanya-yemek yasağı haberleri arttı. Türkiye ve Arap ülkelerinden batı ülkelerine giden göçmenler de zaman zaman ırkçı saldırıların hedefi oldu ancak açılan döner ve kebap restoranlarının vazgeçilmezliğini engelleyemedi. Döner özellikle Avrupa kıtasını adeta fethetmiş durumda. Herhangi bir Avrupa şehrinin en kalabalık caddesine gittiğinizde birden çok dönerciye rastlanabiliyor.  

SAĞLIKSIZ KOŞUL İDDİASI

A
kşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, batı halkları döneri artık kendi ülkesinin doğal bir parçası olarak görse  de İslamofobi’nin artması, bu yemekleri bazı Batılı politikacılar için adeta düşman haline getirdi. Böylece İtalya’dan ABD’ye anlamsız bir şekilde ‘dönerle mücadele’ başladı. Yöneticilerin artan bir şekilde dönerin yasaklanması için kuralları zorlamaya başladı. Döner karşıtı argümanlar ikiye ayrılıyor. Birincsi sağlıksız koşullar iddiası. Bu iddia sık sık dile getirilse de bugüne kadar döner yüzünden toplu bir zehirlenme yaşanmadı. 

DESTEKLEYEN VERİ YOK 

Avrupa Birliği tarafından yayımlanan hiçbir sağlık raporunda dönerin kamu sağlığına zarar verdiğine dair bir ifade yer almadı. İkinci olarak ise döner ve kebabın bölgesel kültürleri tehdit ettiği iddia ediyor. Dünyada farklı etnik yemeklerin yerel kültürü yok ettiği sonucuna varmış hiçbir bilimsel makale bulunmuyor. Dolayısıyla bu savaş mantık veya bilme değil tamamen korkuya dayanıyor.  

TEPKİ GECİKMEDİ: BİZ DE PİZZAYI YASAKLAYALIM

Batı'da dönere karşı başlatılan savaş doğal olarak Türkiye’den büyük tepki çekiyor. Son olarak kebap ve döner zinciri Bedri Usta’nın sahibi Bedrettin Aydoğdu yaşanan bu durumu ‘faşizm’ olarak değerlendirdi. Avrupa’da binlerce döner işletmecisi bulunduğunu hatırlatan Aydoğdu “Müslüman kültürüne ait dönere karşı bu karalama kampanyasını kabul etmiyoruz. Bizim binlerce Türk işletmecimiz yurtdışında bu yolla para kazanıyor. O halde biz de pizza ve hamburgere yasak getirelim” diye konuştu.

DÖNERE 'CİHAT YEMEĞİ' DEDİLER

2007-2015 arasında Minnesota eyaletini temsil eden kongre üyesi Michele Bachman 2013’ten beri ‘dönerin okullarda verilmemesi gerektiğini savunuyor. Bachman "Bu işler falafelle başlar, daha sonra çocuklar döneri de sever. Döneri de sevince ‘acaba başka ne güzellikler var’ diye düşünmeye başlar" demişti. Deli saçması gibi gelse de ABD'de Bachman'i destekleyen çok sayıda politikacı var.

FRANSA CEZA KESİYOR, ALMANYA İSMİNİ DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Almanya ve Fransa da son zamanlarda yoğun Türk nüfusa rağmen dönere savaş açan ülkeler arasında. Fransa, döneri Paris terör saldırısı sonrası Müslüman yemeği olarak nitelendirerek işletmelere gereksiz cezalar keserek dükkan kapatıyor. Almanya dönerin ismini değiştirmek istiyor. Hatta dükkanların tabelasında ‘döner’ yazıyor diye bir işletmeye 500 euro ceza dahi kesildi. 

YORUMLAR 9
  • gurbetci 7 yıl önce Şikayet Et
    donercilerin coguna Turkiyedede olsa guvenim yok.Disarida yeme havaslisida degilim.
    Cevapla
  • MMC 7 yıl önce Şikayet Et
    Akli olan avrupada et urunu yemez yuzde bir milyon domuz eti karisimi ayrica helal kesimde yok hele bu isi turkler yada araplar yapiyorsa asla yemiyeceksin bu aci ama gercek ama kime sorsan helal diyor ama helalin ne oldugunu bilen yok
    Cevapla
  • belcikadan 7 yıl önce Şikayet Et
    hadi ordan nerden biliyorsun kesin konusuyorsun ordan bizlerr burda helalin ne oldugunu biliyoruz asil et turkiyede yenmez bircok yerde burda helal kesimlerde var merak etme
    Cevapla
  • Mahmut 7 yıl önce Şikayet Et
    Medeniyetsiz avrupa her yerde kendini belli ediyor
    Cevapla
  • osmanlıserdarı 7 yıl önce Şikayet Et
    kafir kafirliğini yapıyor biz müslümanlar olarak ne yapıyoruz onların bize sunduğu her şeyi balıklama kullanıp yiyeruz
    Cevapla
  • Selim 7 yıl önce Şikayet Et
    inadina kebap ye.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!