Mahalleye geri dönüyorlar: Görevleri neler olacak?

Bir dönem suçluların polis ve asker kadar çekindiği, mahalleyi inleten düdük sesiyle insana güven veren bekçiler yeniden sokaklara dönüyor.

Mahalleye geri dönüyorlar: Görevleri neler olacak?
Mahalleye geri dönüyorlar: Görevleri neler olacak?
GİRİŞ 05.05.2016 08:40 GÜNCELLEME 05.05.2016 08:40
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bekçilerin, görevleri arasında ‘kişilerin can, mal ve ırzına saldırı ve tehditleri önlemek, saldıranları yakalamak’ birinci sırada yer alıyor. 

Bir  döneme damga vuran filmlere konu olan, adlarına türküler yazılan mahalle bekçileri geri dönüyor. Kahverengi elbiseleri, insana güven veren babacan tavrı, mahalleyi başından sonuna inleten düdük sesiyle insana güven veren mahalle bekçileri yeniden halkın huzuru için sabahlayacaklar. İçişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde 5 ilde emniyet hizmetleri sınıfında 2 bin 394 bekçi alacağını açıkladı. Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınav Yönetmeliğinin değiştirilmesi ile birlikte yeniden bekçi alımının önü açıldı. Bu kapsamda bekçilik kadrosu için Diyarbakır’a 742, Şırnak’a 715, Mardin’e 653, Hakkari’ye 224 ve Şanlıurfa’ya 60 kontenjan ayrıldı. 

Vahdet’in Emniyet Genel Müdürlüğü’nden aldığı bilgiye göre bekçi olmak isteyen adayların Türk vatandaşı olması ve en az ilkokul mezunu olması gerekiyor. Adaylarda aranacak diğer şartlar ise şöyle: 

BEKÇİLİK İÇİN ARANAN ŞARTLAR

“Askerlik görevini bitirmiş ve 30 yaşın üstünde olmamak, görevini yapmaya engel teşkil edebilecek bir hastalık veya sakatlığın bulunmadığını sağlık kurulunca verilen raporlarla belgelendirmek, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis ya da affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolaylı iflas veya yüz kızartıcı başka fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak, kamu haklarından ve kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkum olmamak.” Bekçi olmak isteyenlerin Türk toplum anlayışına göre “kötü şöhretli” tanınmaması da gerekiyor.

GÖREVLERİ NELER?

Vahdet’in Emniyet Genel Müdürlüğü’nden aldığı bilgilere göre 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununun 3’üncü maddesinde Çarşı ve Mahalle Bekçilerinin, görevleri arasında şunlar yer alıyor: 

1. Kişilerin can, mal ve ırzına saldırma ve tehditleri önlemek, saldıranları yakalamak

2. Suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydanda iken sanıkları yakalamak

3. Kamu düzen ve güvenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların yapılmasına karşı, genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri almak

4. Adli kolluk işleriyle ilgili vakalarda, delilerin kaybolmamasını sağlayan muhafaza tedbirlerini almak

5. Mahalle sakinlerinin istirahat, sağlık ve selametini sağlamak 

SİLAH VE DÜDÜK KULLANABİLECEKLER

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununa göre bekçiler belirtilen hallerde silah kullanabilecekler. Üniformaları ise yazlık ve kışlık olmak üzere resmi üniforma olacak. Ayrıca kanunda bekçiliğin en önemli simgesi olan düdük kullanabilecekleri de belirtiliyor.

YORUMLAR 3
  • sabr 7 yıl önce Şikayet Et
    Saçmalık
    Cevapla
  • asssa 7 yıl önce Şikayet Et
    doğuda zırhlı araçtan inilemiyor sokaklarda bekçi olacak...yorumu size bırakıyorum.
    Cevapla
  • osmanlı torunu 23 7 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle geç kalınmış bir uygulama yetkileri de arttırılmalı yoksa sokaktaki baleciler tinerciler keserler bekçileri.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi