Türkiye, Dakka'daki elçisini geri çağırdı!

Türkiye, Bangladeş’te Cemaati İslami liderlerinden Motiur Rahman Nizami’nin (73) idam edilmesine sert tepki gösterdi.

Türkiye, Dakka'daki elçisini geri çağırdı!
Türkiye, Dakka'daki elçisini geri çağırdı!
GİRİŞ 12.05.2016 11:02 GÜNCELLEME 12.05.2016 21:56
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Ankara yönetimi, Dakka Büyükelçisi Devrim Öztürk’ü de istişarelerde bulunmak için Ankara’ya çağırdı. Öztürk'ün bugün Türkiye'de olması bekleniyor.

Türkiye, çok yakın ilişki içinde olduğu Bangladeş’e tepkisini diplomatik yollardan gösterirken, Dakka Büyükelçisi Devrim Öztürk’ü de istişarelerde bulunmak için Ankara’ya çağırdı. Büyükelçi Öztürk’ün Ankara’da Bangladeş’teki gelişmelerle ilgili hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan , hem de hükümete bilgi vermesi bekleniyor. Büyükelçinin ne kadar Türkiye’de kalacağı ise henüz netleşmiş değil.

‘İDAMI HAK ETMİYORDU’ 

Dışişleri Bakanlığı da dün yaptığı açıklamada “Bangladeş’te Tarım ile Sanayi Bakanı olarak da görev yapmış Nizami’nin böyle bir cezayı hak ettiğine inanmadığımız için infazı şiddetle kınıyoruz” vurgusu yer aldı. 

Açıklamada şöyle dendi: “Merhuma Allah’tan rahmet diliyoruz. Bangladeş’in toplumsal huzurunun korunması bakımından, idam cezalarının infazlarının askıya alınması yönünde son üç yıldır Bangladeş yöneticilerine en üst düzeyde ve defalarca çağrıda bulunmuş, idam cezası uygulanmasının gayriadil niteliğiyle toplumda yeni gerginliklere yol açabileceği hususundaki endişelerimizi bildirmiştik. İdam cezasını kaldırmış bir ülke olarak, geçmişin yaralarının bu yöntemlerle sarılamayacağını, Bangladeşli kardeşlerimiz arasında kin ve nefretin yaygınlaşmasını körükleyeceğini değerlendiriyoruz. Türkiye, her zaman yanında durmaya devam edeceği kardeş Bangladeş halkının toplumsal barışının korunmasını temenni etmektedir.” 

45 YILLIK HESAPLAŞMA

Bangladeş’in en büyük İslami partisinin lideri olan Motiur Rahman Nizami, 1971 yılında Pakistan’dan bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ile birlik olup soykırım ve savaş suçu işlemekle suçlanmıştı. 3 ayrı suçla itham edilen Nizami’nin 480 kişinin ölümünde rol aldığı öne sürülüyordu. Nizami, hükümetin kurduğu özel savaş mahkemesinde yargılandı. 1947’de Hindistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Pakistan’ın doğusu ile batısı arasında 1971’de başlayan iç savaş, ülkenin doğusunda bağımsız Bangladeş devletinin kurulmasıyla son bulmuştu.

FRANSA VE ALMANYA DA TEPKİLİ

Fransa ve Almanya da Nizami'nin idam edilmesine tepki gösterdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığından AA muhabirinin sorusu üzerine yapılan açıklamada, idam cezasına her durum ve her şartta karşı olunduğu vurgulanırken, Nizami'nin infazından da üzüntü duyulduğu dile getirildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise ölüm cezası şeklen insanlık dışı ve zalimce bir ceza olarak nitelendirildi. Federal Hükümet tarafından her türlü idam cezasının reddedildiğine dikkat çekildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 38
  • Anti satan 7 yıl önce Şikayet Et
    bangladeş halkına yazıklar olsun.
    Cevapla
  • enescan 7 yıl önce Şikayet Et
    ne tuhafsınız yahu. Açlıktan ölüyorsunuz, her yıl bilmem kaç kere sel altında kalıyorsunuz. Uğraştığınız şeylere bak.tıpkı eski Türkiye gibisiniz. Bırakın başörtüsü ile uğraşmayı, islamın neferleri ile uğraşmayı. Halkınıza refah ülkenize güç verin yeter
    Cevapla
  • Celaleddin 7 yıl önce Şikayet Et
    Aman ne BÜYÜK tepki (!)
    Cevapla
  • Emin 7 yıl önce Şikayet Et
    Ancak bu adamın idam edilmesi elbette zalimce, yanlış anlaşılmasın.
    Cevapla
  • ddd 7 yıl önce Şikayet Et
    sadece show dünyada öyle çokta önemsenen bir ülke degiliz bu bir ikincisi bu sözde din adamları nedense hep batı tarafından desteklenen kişiler
    Cevapla
  • hakan bey 7 yıl önce Şikayet Et
    şaka gibisin,batı zaten destekleseydi asamazlardıki
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar