Dündar ve Gül hakkında gerekçeli karar açıklandı

İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Can Dündar ve Erdem Gül'le ilgili gerekçeli kararını açıkladı. Kararda AYM eleştirisi dikkat çekti.

Dündar ve Gül hakkında gerekçeli karar açıklandı
Dündar ve Gül hakkında gerekçeli karar açıklandı
GİRİŞ 16.05.2016 22:01 GÜNCELLEME 16.05.2016 22:01
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İstanbul 14'ncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hazırlanan ve Can Dündar'ın 5 yıl 10 ay hapis, Erdem Gül'ün ise 5 yıl hapis cezasına çarptırıldığı kararla ilgili olarak 66 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı.

Kararda, mahkemelerin takdir yetkisi kapsamında olan hususlarda Anayasa Mahkemesinin maddi vakaya yönelik değerlendirmede bulunması'nın mümkün olmadığı belirtilerek, "Anayasa Mahkemesi somut olayda kendisini görevli yargı merciinin yerine koyarak maddi vaka incelemesi yapmıştır" denildi.

GÖREVLİ YARGI MERCİİ YERİNE KOYDU

Mahkemelerin takdir yetkisi kapsamında olan hususlarda Anayasa Mahkemesi'nin maddi vakaya yönelik değerlendirmede bulunmasının mümkün olmadığı belirtilen karar, Anayasa Mahkemesi somut olayda kendisini görevli yargı merciinin yerine koyarak maddi vaka incelemesi yapmıştır. Bu durum bireysel başvurunun Anayasada ifadesini bulan kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamayacağı hükmü ile bireysel başvuru için kanun yollarının tüketilmiş olma şartı ile bağdaşmamıştır" denildi.

"YETKİSİNİ AŞMIŞTIR"

Anayasa Mahkemesi ifade ve basın özgürlüğü konusunu gerekçeli kararında geniş bir şekilde irdeyelerek hak ihlali yapıldığına ilişkin hüküm kurduğu ifadedilen kararda, "Mahkememizin yargılama konusuyla ilgili sonuca yönelik değerlendirme yaparak yetkisini aşmıştır" denildi.

Yüksek Mahkemenin, Anayasa ile Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanununa aykırı olan bu şekildeki değerlendirmesinin mahkeme tarafından yerinde görülmediği belirtilen kararda, "Bu durum açık bir şekilde yargının bağımsızlığına, tabii yargıçlık ilkesine, kovuşturmanın etkin şekilde yerine getirilmesine aykırılık teşkil ettiği gibi kanun yolları sürecinin etkisiz kılınması tehlikesini de beraberinde getireceği kuşkusuzdur" denildi.

YORUMLAR 3
  • hemşo 7 yıl önce Şikayet Et
    bu jon eninde sonunda kaçar.zühtü her defasında bunu kurtaramaz. demedi demeyin.
    Cevapla
  • ahii 7 yıl önce Şikayet Et
    ee siz de verdiğiniz kararla bu tip ihanet hadiselerine cesaret verdiniz en az 25 yıl olmalıydı bu ihanetin cezası o hain olay olmasaydı bugün suriye türkmenleri daha güçlü olacaktı düşmanlarına karşı
    Cevapla
  • temel candan 7 yıl önce Şikayet Et
    Kardesim anayasa mahkemesine kim atadi o uyelerin cogunu bir bilelim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Adli tıp raporları ortaya çıktı! Katilleri başıboş köpekler
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu