Emniyet alarmda! Havalimanlarında laptop kontrolü

Gaziantep'te terör örgütü IŞİD'e yönelik yapılan son operasyonlarda bomba düzenekli dizüstü bilgisayar bulunması emniyeti alarma geçirdi

Emniyet alarmda! Havalimanlarında laptop kontrolü
Emniyet alarmda! Havalimanlarında laptop kontrolü
GİRİŞ 27.05.2016 07:57 GÜNCELLEME 27.05.2016 07:57
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Emniyet havalimanı olan kentlere dizüstü bilgisayarların “açma/kapama” yapılarak kontrol edilmesi talimatı verdi. Verilen talimat büyük havalimanlarında kuyruklar oluşmasına neden oldu. Havalimanlarında güvenlik önlemleri üst noktaya çıkarıldı.

DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYARA MONTE EDİLMİŞ BOMBA

Gaziantep'te bir süredir IŞİD'e yönelik devam eden operasyonlar sırasında dizüstü bilgisayara monte edilmiş bir patlayıcı düzeneği bulundu. Yapılan incelemelerde, patlayıcının kullanıma hazır olduğunun görülmesi üzerine Ankara'ya bilgilendirme yapıldı. Şimdiye kadar ilk kez bulunan söz konusu dizüstü bilgisayara monte edilen patlayıcı düzeneğinin havalimanlarında kullanılabileceğini değerlendiren Emniyet Genel Müdürlüğü alarma geçti.

10 GÜNLÜK DENETİM

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, havalimanlarının bulunduğu kentlere “sözlü” talimat vererek yeni bir tip bomba düzenekli dizüstü bilgisayarların kontrol edilmesini istedi. Bunun üzerine özellikle uluslararası bağlantı veren havalimanları başta olmak üzere tüm havalimanlarında çantalardan çıkartılan dizüstü bilgisayarlara sahiplerince “açma/kapama” (on/off) işlemi uygulanmaya başlandı. Uygulama acil olarak Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya'da yürürlüğe konuldu.

Bu arada, uygulama havalimanlarında kuyruklar oluşmasına neden oldu. Uygulamadan bilgi sahibi olmayan yolcular, sadece dış kontrol yapılan dizüstü bilgisayarlarında açma / kapama işlemi yapılmasıyla gecikmeler yaşadı. Bu durum güvenlik görevlileriyle tartışmaları da beraberinde getirdi.

Avrupa Sivil Havacılık Konferansı (ECAC) gelecek hafta İstanbul Atatürk Havalimanı'nda geniş kapsamlı denetim başlatacak. Uluslararası önemli havacılık otoriteleri arasında yer alan ASHK'nın denetimi yaklaşık 10 gün sürecek. Denetimlerde yolcu terminalinin yanı sıra özel uçuşlar terminali ve gümrük-kargo terminali başta olmak üzere teknik bloklar ve apron güvenliği uzmanlar tarafından denetlenecek. Denetleme sonrasında hazırlanacak güvenlik raporuna göre Atatürk Havalimanı'nın güvenlik ve risk durumu belli olacak.

İlk denetim kaldırılmıştı

Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu, geçen Temmuz'da İzmir Adnan Menderes Havalimanını'nda havalimanı binasına girişte yapılan güvenlik uygulamasında yolcuların konforunu sağlamak ve yolcu akışını hızlandırmak amacıyla “ilk denetim” uygulamasını kaldırmıştı. Ancak Brüksel Havalimanı'nda yaşanan terör eylemleri sonrasında eski uygulama yeniden başlatılmıştı.

Kısa süre önce istihbarat birimleri Türkiye ile Mısır arasında yapılan uçak seferlerinden birisinde IŞİD'le bağlantılı olan kişi ya da kişilerin bombalı eylem yapma planı olduğu konusunda ilgili birimleri bilgilendirme yapmıştı.

YORUMLAR 7
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    bu ac/kapa uygulaması dünyada yaygın olarak var. ac/kapa artema mantıgıyla bakıp gelip burada pacoz yorumlar yapmayın. googleden gırın arastırın bır
    Cevapla
  • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
    yukarıdaki resim Gazianteb hava alanımı ? bu ne kalabalık böyle ! hatırlarım eskiden uçağa chpli monşerler binerdi !
    Cevapla
  • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
    tabiki alarma geçecekler, artık eski Türkiye yok herkes sorumluluk taşıyor ! chp hariç !
    Cevapla
  • Muhtar 7 yıl önce Şikayet Et
    Biz tüpü çakmakla kontrol ederken tuhaf karşılayanlar var buna ne diyecekler. Muhtemel bombalı düzeneği on-off'la kontrol ediyoruz. Çok zekice.
    Cevapla
  • hahaha 7 yıl önce Şikayet Et
    ya bilmiyon bari konuşmada, bilmediğin anlaşılmasın :))
    Cevapla
  • adil yiğit 7 yıl önce Şikayet Et
    :) akıllım bilgisayarda düzenek varsa içi boştur bomba düzeneği vardır. açılmayan bilgisayar bomba düzeneklidir. açıldığında patlamaz yani
    Cevapla
  • Yavuz Selim 7 yıl önce Şikayet Et
    Amerika da ki tüm havalimanlarında yıllardır yapılıyor bu on/off butonuna basma güvenliği ve hiçte tıkanmalara sebebiyet vermiyor genelde. Normal prosedürler arasında yapılıyor. Bizim Türk milleti TR de kavgaya meyilli sadece gelsinler ABD de bilgisayarına baktırmama kavgasını yapmaya kalksınlar bakalım hemen orada tepesine binince anlarlar nerede olduklarını.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı
Alman liderin ziyareti sonrası Cumhurbaşkanlığı'ndan dikkat çeken 'İsrail' çıkışı!