F-35 savaş uçaklarının teslimatı 2018'de

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, "Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatı 2018'de başlayacak" dedi.

F-35 savaş uçaklarının teslimatı 2018'de
F-35 savaş uçaklarının teslimatı 2018'de
GİRİŞ 27.05.2016 11:13 GÜNCELLEME 27.05.2016 11:13

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, ABD dışında F-35’lerin motorlarının imalat, bakım ve montajıyla ilgili seçilen ilk merkezin Türkiye olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatı 2018'de başlayacak" dedi.

ABD'de bir dizi temaslar gerçekleştiren Savunma Sanayii Müsteşarı Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye'nin savunma sanayi öncelikleri ve F-35 savaş uçakları ile silahlı insansız hava araçları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Arizona eyaletinin Phoenix şehrindeki Luke Hava Kuvvetleri Üssü'nde F-35 projesi üyesi ülkelerin üst düzey yöneticilerinin iştirakiyle gerçekleşen yıllık değerlendirme toplantısına katılmak için ABD'ye geldiğini anlatan Demir, projeye katılan savunma sanayi şirketlerinin yöneticilerinin de toplantıda hazır bulunduğunu bildirdi. Demir, Phoenix'in ardından başkent Washington'da da temaslarda bulundu ve Atlantik Konseyi'nde bir konuşma yaptı.

"F-35 projesi rayına girdi"

Daha önce F-35 projesi ile ilgili bazı soru işaretlerinin olduğunu aktaran Demir, bu yılki toplantıda F-35 projesinin belli bir düzeye ulaştığının görüldüğünü kaydederek, "Artık program belli bir rayına girdi." dedi.

Söz konusu savaş uçaklarının hala bazı testlerinin yapılmaya devam ettiğini ifade eden Demir, gelinen noktada artık tedarik ve lojistik gibi daha ileri aşamaları konuşmanın zamanının geldiğini vurguladı.

"Uçak olgunlaştı mı, olacak mı soruları artık masadan kalkmış durumda." diyen Demir, ABD dışında ilk teslimatın Hollanda'ya yapıldığına ve ondan sonra Norveç'in uçaklarının teslim edileceğine işaret etti.

Norveç'in ardından Türkiye'nin uçaklarını alacağını söyleyen Demir, "Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatı 2018'de başlayacak.” diye konuştu.

F-35'lerin sürekli geliştirildiğini ve bir yandan testler yapılırken bir yandan da Amerikan Hava Kuvvetlerinde uçaklar kullanılırken bazı testlerden geçtiğini ifade eden Demir, "Bu uçaklar teslim edildikten sonra bile bazı olgunlaşma testleri devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin F-35 projesindeki yeri

Türkiye'nin F-35'lerin program ortağı olan bir ülke olarak bu geliştirme faaliyetlerinin bizzat içinde yer aldığına işaret eden Savunma Sanayi Müsteşarı, uçağın orta gövdesinin ve motorun önemli bazı parçalarının Türkiye'de üretildiğini kaydetti.

Söz konusu uçakların motorlarının bakım, onarım ve montaj tesislerinin Türkiye'de kurulması yönünde bir adım atıldığını da belirten Demir, “ABD dışında F-35’lerin motorlarının imalat, bakım ve montajıyla ilgili seçilen ilk merkez Türkiye oldu.” dedi.

"Türkiye, silahlı insansız hava araçlarını kendisi üretiyor"

ABD'nin silahlı insansız hava araçlarının Türkiye'ye satışını engellemesinin, bu silahları Türkiye'nin kendi başına yapmasına ortam hazırladığının hatırlatılması üzerine Demir, şunları kaydetti:

"Bu silahlı insansız hava araçları konusunda bize de anlamsız gelen bir direnç olunca projeye biraz daha hız verdik. Hızlıca bunların üretimi ve testleriyle ilgili kararlar alıp devam ettik. Sadece bu alanda değil, diğer tüm sistemler anlamında da geliştirme faaliyetlerimize devam edeceğiz. Türkiye silahlı insansız hava araçlarını geliştirmede önemli adımlar atmaya devam edecek.”

Şu anda 20'nin üzerinde insansız hava aracının üretim hattında olduğunu kaydeden Demir, operasyonlarda yer alan araçların testlerinin de bir yandan sürdüğünü dile getirdi ve "Bu araçlara birkaç çeşit silah koyarak operasyonlarda iyi neticeler almak istiyoruz." diye konuştu.

ABD'nin yanı sıra Türkiye, Kanada, Avustralya, Danimarka, İsrail, Japonya, Hollanda, Norveç, İngiltere ve Güney Kore'nin de içinde yer aldığı proje F-35 projesi, Pentagon'un en pahalı projelerinden biri olarak biliniyor. Toplam maliyeti 380 milyar doları bulan projenin giderleri, katılımcı ülkelerin uçak talebine uygun oranlarda paylaşılıyor.

107 F-35 siparişi veren Türkiye'nin ilk iki uçağının 2018 yılı içinde teslim edilmesi bekleniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MİT'ten nokta operasyon: Rojda Bilen etkisiz hale getirildi
CHP'deki para kulesi skandalında maskeleri düşürecek çağrı: Eğer Kaftancıoğlu konuşursa...