Necip Fazıl'a İETT'den vefa durağı

Necip Fazıl Kısakürek için vefatının 33. yıldönümü anısına İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü bir otobüs durağı tasarladı.

Necip Fazıl'a İETT'den vefa durağı
Necip Fazıl'a İETT'den vefa durağı
GİRİŞ 27.05.2016 16:24 GÜNCELLEME 27.05.2016 16:24

Hazırlanan durak Necip Fazıl Kısakürek’in hayat hikayesi, şiirleri ve fotoğraflarının yer aldığı özel görsellerle süslendi.

Hayata geçirdiği vefa durağı uygulamasını sürdüren İETT, bu kez de Türk edebiyatı ve düşünce hayatına fikirleri ve eserleriyle derin izler bırakan Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in anısına bir vefa durağı tasarladı. İstanbul’un Eyüp ilçesinde bulunan Eyüp İskele İETT durağı, vefatının 33. yılında Necip Fazıl Kısakürek anısına giydirildi.

‘’Türkiye'nin unutulmaz isimlerine vefa durağı’’

İETT "Vefa Durağı" çalışmasına İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy ile başladı. Daha sonra Barış Manço, Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Muhsin Yazıcıoğlu, Adnan Menderes, Kayahan, Turgut Özal, Zeki Alasya, Süleyman Demirel, Kemal Sunal, Osman Yağmurdereli ve Dünya Şampiyonu Milli Güreşçi Yaşar Yılmaz için aynı vefa örneğini gösteren İETT, bundan sonra da yeni isimler için vefa durakları yapmaya devam edecek.

İşte Üstad’ın hayat hikayesi

26 Mayıs 1905'te İstanbul'da doğdu. Çocukluğu, büyük babasının İstanbul Çemberlitaş'taki konağında geçti. İlk ve orta öğrenimini Amerikan ve Fransız Kolejleri ile Bahriye Mektebi'nde (Askeri Deniz Lisesi) tamamladı. Lisedeki hocaları arasında Yahya Kemal, Ahmet Hamdi(Akseki), İbrahim Aski gibi isimler vardı. Necip Fazıl hocalarından en çok İbrahim Aski'nin etkisinde kalmıştır. Tasavvufla ilk tanışması da hocası İbrahim Aski'nin verdiği kitaplarla olmuştur.

Necip Fazıl Kısakürek, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdikten (1924) sonra, Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile gönderildiği Fransa'da, Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde okudu. Türkiye'ye dönüşünde Hollanda, Osmanlı ve İş Bankalarında müfettiş ve muhasebe müdürü olarak çalıştı. Robert Kolej, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Devlet Konservatuarı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde ders verdi(1939-43). Sonraki yıllarında edebiyata yönelerek fikir ve sanat çalışmaları dışında başka bir işle meşgul olmadı.

Necip Fazıl, 1943 yılında dinsel ve siyasal kimliği ön plana çıkan Büyük Doğu adlı dergiyi çıkardı. Necip Fazıl 1947 yılında Büyük Doğu toplatılınca Kasım-Aralık ayları arasında üç sayı devam eden Borazan adlı siyasal mizah dergisini çıkarmıştır.

Necip Fazıl, Sabır Taşı adlı oyunuyla 1947 yılında C.H.P Piyes Yarışması Birincilik Ödülü'nü almış, doğumunun 75. yıldönümünde Kültür Bakanlığı'nca “Büyük Kültür Armağanı” ödülünü (1980) ve Türk Edebiyatı Vakfı'nca “Türkçenin Yaşayan En Büyük Şairi" ünvanını almıştır. Necip Fazıl Kısakürek yazılarını yazmaya devam ederken uzun süren bir hastalık dönemi geçirdi ve sonra 25 Mayıs 1983'te Erenköy’deki evinde vefat etti. Fatih'te düzenlenen cenaze merasiminden sonra Eyüp sırtlarındaki (Piyer Loti'deki) kabristana defnedildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı