Süleyman Şah KİMDİR? Türbesi nerededir?

Diriliş Ertuğrul dizisinde adını sıklıkla duyduğumuz Süleyman Şah Kimdir? ve Süleyman Şah'ın türbesi nerededir? İşte detaylar...

Süleyman Şah KİMDİR? Türbesi nerededir?
Süleyman Şah KİMDİR? Türbesi nerededir?
GİRİŞ 08.06.2016 16:11 GÜNCELLEME 08.06.2016 16:34

Süleyman Şah olarak halk arasında tanınan ve tarih kitaplarında adı bu şekilde yazan, asıl adı  Süleyman Şah bin Kaya Alp, Oğuzların Kayı boyundandır.

Doğum yılı 1178, ölüm yılı ise 1227 olan Süleyman Şah, Kaya Alp'in oğlu, Ertuğrul Gazi'nin babası, Osman Gazi'nin dedesidir.

Doğum yeri ve tarihi hakkında kesin bilgiler olmadığı gibi 12. yüzyılın sonlarında doğduğu ve Kayı boyunun reisi olduğu bilinmektedir.

Moğol hükümdarı Cengiz Han’ın Orta Asya’daki istilâsı üzerine, 13. yüzyılda Türkistan’dan batıya doğru göç etmeye karar veren Süleyman Şah, Türkistan'dan 50.000 kişiyle Kuzey Kafkasya üzerinden Doğu Anadolu'ya gelerek, 1214'te Erzincan ve Ahlat taraflarına yerleşmiştir.

Aynı boya mensup bazı aşiretlerin de Diyarbakır, Mardin ve Urfa'ya yerleştikleri bilinmektedir.

Haçlı Kalesi'nin fethi onun devrinde gerçekleşti!

1225-1226 arası da Haçlı Kalesi'nin fethi onun devrinde gerçekleşmiştir.

Ölümü ve Mezarı

Süleyman Şah Kayı boyu'ndan birkaç bey ile Caber'e giderken Fırat Nehri'nde boğuldu iddia edilmiş ve Melikşah'ın kardeşi Tutuş'un ordularıyla Halep yakınlarında yaptığı savaşta öldüğü düşünülmektedir.

Ölümünden sonra Caber Kalesi'nin Fırat nehri hizasındaki kuzeyde bir kümbete defnedildi.

Mezarın bulunduğu bölge, I. Dünya Savaşı sonrasında Suriye Osmanlı Devletinden ayrılınca, Fransız Suriye Mandası sınırları içerisinde kalmıştır. Ancak Ankara Anlaşması ve Lozan Antlaşması'na göre Türkiye'nin toprağı sayılmıştır.

21 Şubat 2015 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti hükümeti tarafından Suriye'deki iç savaş öne sürülerek gerçekleştirilen operasyon neticesinde türbe geçici süreliğine Türkiye sınırına 180 metre mesafedeki Eşme köyüne taşınmıştır.

Oğulları

Süleyman Şah'ın Sungur Tekin, Gündoğdu, Ertuğrul Bey ve Dündar Bey adında dört oğlu vardı.

Sungur Tekin ve Gündoğdu, kabileleriyle birlikte eski yurtlarına döndü. Dündar Bey ve Ertuğrul Gazi, 400 çadırlık aile efradıyla beraber yeni bir yurt aramak için Pasinler Ovası ile Sürmeliçukur yöresine gittiler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!