Kadir Gecesi'nde hangi dua nasıl edilir? - Kadir Gecesi'nde neler yapılabilir?

Mübarek Ramazan ayının sonuna doğru gelinirken, İslam dünyası için muhteşem duyguların yaşanacağı bir özel bir gece yani Kadir Gecesi idrak edilecek?, Bu gece Kadir Gece'si manası itibari ile inananların yaratanla adeta en kalbi duygularını paylaşması, kısaca hemhal olunması nedeniyle son derece önemli ve özel bir yere sahip. Peki bu özel ve eşsiz gece, Kadir Gecesi'nde nasıl dua edilir?, Kadir Gecesi'nde hangi dua edilir?, Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet edilir, neler yapılabilir? işte yanıtları ve diğer tüm ayrıntılar haber7.com..

Kadir Gecesi'nde hangi dua nasıl edilir? - Kadir Gecesi'nde neler yapılabilir?
Kadir Gecesi'nde hangi dua nasıl edilir? - Kadir Gecesi'nde neler yapılabilir?
GİRİŞ 01.07.2016 22:28 GÜNCELLEME 01.07.2016 22:29

Mübarek Ramazan ayının sonuna doğru gelinirken, İslam dünyası için muhteşem duyguların yaşanacağı özel bir gece yani Kadir Gecesi idrak edilecek?. Bu gece Kadir Gece'si manası itibari ile inananların yaratanla adeta en kalbi duygularını paylaşması, kısaca hemhal olunması nedeniyle son derece önemli ve özel bir yere sahip. Peki bu özel ve eşsiz gece, Kadir Gecesi'nde nasıl dua edilir?, Kadir Gecesi'nde hangi dua edilir?, Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet edilir? neler yapılabilir? işte yanıtları ve diğer tüm ayrıntılar haber7.com..

KADİR GECESİ KUR'AN'DA NASIL GEÇİYOR?

Maddi ve manevi pek çok hikmet ve rahmeti, bereket ve mağfireti bünyesinde barındıran Ramazan ayında yer alan, Yüce Yaratan'ın insanlığa kurtuluş çağrısı olan Kur'an'ın indirilmeye başlandığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece…Leyle-i Kadir…Kadrü kıymet bilme, Rabbimizin bizlere sunduğu sayısız nimetlerin farkında olma zamanı…

'Gerçek biz onu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin (o büyük fazl-u şerefini) sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Rûh, Rablerinin izni ile, herbir iş için iner de iner. O (gece) tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır'. (Kadir, 97/1-5)

Kadir Gecesi ile ilgili olarak şu hususlara dikkat edelim:

Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur'ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.
 
Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.
 
Süfyan-i Sevrî: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demistir.
 
Aişe demiştir ki; Hz. Muhammed (s.a.v) 'e:
 
"- Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordum. Rasûlüllah (s.a.s):
 
"- Allahümme inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa'fu annî: Allah'ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet." diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).
 
Kandil Geceleri Peygamber'in ( a.s.m ) uygulamasında yoktur. Ancak 3. asırdan itibaren mistik çevrelerde kutlanmaya başlanmış ve bu geceler Osmanlılar döneminde Padişah II. Selim zamanından başlayarak, minarelerde kandiller yakılarak duyurulup kutlandığı için "Kandil" olarak anılmaya başlamıştır.
 
Kur'ân'da mübarek gecelerden şu şekilde bahsedilmektedir:
 
"Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, biz onu mübârek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız." (Duhan 3)
 
"Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır." (Kadir 3)
 
Kandil geceleri namazların kılındığı, Kur'ân-ı Kerim'in okunduğu, duaların yapıldığı ve salavat-ı şerifelerin bolca getirildiği gecelerdir.

KADİR GECESİ'NDE NASIL İBADET EDİLİR?

Bu gecenin anlamını kavramak için İslamiyet'in doğuşundan beri Hadis- Şerifler, kıssalar rivayetler, tavsiyeler vs aktarılmıştır. İşte onların birkaçını sizler için derledik.

Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfar ederek, salavat ve dua yaparak değerlendirmeli.

Ebu Hüreyre (r.a)'ın rivayet etmiş olduğu hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur:

 "Kim Kadir gecesini, faziletine inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek ibadet ve taatla geçirirse geçmiş günahları bağışlanır" (Buhari, Kadir, 1).
 
Kadir gecesinde neler yapılabilir:
  
üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.
 
Süfyan-ı Sevri: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur'an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir." (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demiştir.
 
Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasulüllah (s.a.s)'e:
 
"- Ey Allah'ın Rasulü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?" diye sordum. Rasulüllah (s.a.s):
 
"- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü'l-afve fa'fu anni: "Allah'ım sen çok affedicisin, affi seversin, beni affet." diye dua et, buyurdu (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 314).
 
Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu da kişinin imanını tazeler. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidir

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!