İki ilçe il oluyor

AK Parti Hükümeti, Türkiye'nin il sayısını 83'e çıkarmayı planlıyor. Bir ilin isminin değişmesi de gündemde!

İki ilçe il oluyor
İki ilçe il oluyor
GİRİŞ 27.06.2016 00:22 GÜNCELLEME 27.06.2016 08:17
Bu Habere 138 Yorum Yapılmış

Hükümet, Mardin'in Midyat, Van'ın Erciş ilçelerini il yapmayı, Şırnak il merkezini Cizre, Hakkâri il merkezini de Yüksekova olarak değiştirmeyi planlıyor.

Şırnak'ın isminin Nuh Şehri olması tartışılıyor. Midyat ve Erciş'in il olması halinde, HDP'li belediyelerin yönetiminde olan Mardin ve Van, Büyükşehir Belediyesi ünvanlarını kaybedecek.

İL SAYISI 83 OLACAK

AK Parti Hükümeti, Türkiye'nin il sayısını 83'e çıkarmayı planlıyor. Mardin'in Midyat, Van'ın Erciş ilçelerinin il yapılması gündemde. Bu iki ilçenin il yapılması ile Mardin ve Van, nüfusları 750 binin altına düşeceği için büyükşehir belediyesi statülerini kaybedecek. Her iki büyükşehir belediyesi de HDP yönetiminde.

Al Jazeera'nin haberine göre, 2012 yılında Meclis'te kabul edilen 6360 sayılı 13 ilin büyükşehir belediyesi yapılması ve 26 ilçe kurulması hakkındaki kanun ile, büyükşehir belediyesi olmak için nüfusun en az 750 bin olması şartı getirildi.

2015 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, Mardin'in nüfusu 796 bin 591. İl yapılması planlanan Midyat ise ilin nüfusu en kalabalık 4. ilçesi. Midyat nüfusu 105 bin 952. Midyat'ın il olması halinde Mardin nüfusu 690 bin 639'a düşüyor. Midyat'a bağlanacak diğer yerleşimlerle Mardin nüfusu daha da azalacak.

Midyat AK Partili bir belediye. Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, DP'den (Demokrat Parti) üç dönem belediye başkanı seçildikten sonra 2011 yılında AK Parti'ye geçti. Nasıroğlu, geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yaptı.

Van'ın nüfusu ise ADNKS verilerine göre, 1 milyon 96 bin 397. Van'ın nüfus açısından en büyük ikinci ilçesi olan Erciş'in nüfusu ise 173 bin 795. Erciş'in il olması halinde Van'ın nüfusu 895 bin 602'ye düşecek. Erciş'e bağlanacak başka ilçelerle birlikte Van'ın nüfusu 750 binin altına inecek ve o da büyükşehir statüsünü bu şekilde kaybedecek. Erciş, HDP'li bir belediye.

ŞIRNAK İSMİ DEĞİŞEBİLİR

Üzerinde durulan bir başka konu ise bazı yerleşim yerlerinde Kürtçe adlarına geri dönülmesi ya da şehrin ününe uygun ada geçilmesi.

Şırnak'ın 'Şehr-i Nuh' yani Nuh şehri olarak bilindiğini söyleyen kaynaklar, şehrin yeni adının bu şekilde değişebileceğini söyledi. Nuh'un gemisinin Şırnak'taki Cudi Dağı'nda olduğu rivayet edilir. Hali hazırda şehirde Nuh adı kulanılan çok sayıda kurum, kuruluş var.

Bunun dışında, başka bazı yerleşim yerlerinin de adlarının değişmesi de gündemde.

YORUMLAR 138
  • Mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Ergani yıllardır il olmayı bekliyor. Yaklaşık 25 ilden büyük ve güneydoğunun en gelişmiş ve teröre bulaşmayan nadir ilçelerinden biri. Daha ne kadar bekleyeceğiz?
    Cevapla
  • abdulhamit 7 yıl önce Şikayet Et
    inegöl resmi 150.000 gayri resmi 400.000 nüfusla hala il olamadı.41 ilden büyük, edirneden bile.bizim günahımız ne..
    Cevapla
  • musa 7 yıl önce Şikayet Et
    siverek 250 bin nufusuyla il olmasın,bunlarmı olsun? ayıp ayıp yazıklar olsun
    Cevapla
  • cenk 7 yıl önce Şikayet Et
    ŞIRNAK MERKEZİN TAŞINMASI HALK İÇİN BÜYÜK Bİ HAYAL KIRIKLIĞI OLACAK BU OLANLARDAN SONRA VE halkın kalbini kazanmışken onları tekrar şüphe içinde bırakmak ahmaklık olur
    Cevapla
  • gereksiz 7 yıl önce Şikayet Et
    birsürü irili ufaklı saçma yerler il olmuş halada devam ediyor dahada sayıları azaltılması lazım bunlar çoğaltıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün
Çanakkale Savaşında neler yaşandı?