2016 Ramazan Bayramı Özel sektörde 9 gün tatil mi?

2016 yılında Ramazan Bayramında özel sektör çalışanları 9 gün tatil yapabilecek mi? Milyonlarca çalışan bu soruyu merak ediyor? Özel sektörde çalışanlar Ramazan Bayramında kaç gün tatil yapacak?

2016 Ramazan Bayramı Özel sektörde 9 gün tatil mi?
2016 Ramazan Bayramı Özel sektörde 9 gün tatil mi?
GİRİŞ 29.06.2016 09:42 GÜNCELLEME 29.06.2016 09:42

27 Haziran pazartesi günü itibariyle çalışalar bu sorunun yanıtını arıyor. Özel Sektörde çalışanlar bayramda 9 gün izin yapabileek mi? Özel sektörde Ramazan bayramı tatili kaç gün?, Özel sektörde çalışanlar Ramazan Bayramında 9 gün tatil yapabilecek mi? işte yanıtları haber7.com'da..

Özel sektör çalışanları Ramazan Bayramında 3 gün tatil yapacak. Tatil 4 Temmuz salı günü başlayacak ve 07 Temmuz perşembe günü tatil olacak. Bazı kurumsal firmaların ise arefe günü tatil kararı vermesi bekleniyor.

RAMAZAN BAYRAMINDA MEMURLARA 9 GÜN TATİL

Başbakanlık Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklama şöyle:

"Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışanların 4 Temmuz Pazartesi günü yarım gün ve 8 Temmuz Cuma günü tam gün izinli sayılmasına ilişkin yazıyı imzalamıştır.

Buna göre, kurum yöneticilerince gerekli tedbirlerin alınarak hizmetlerin aksatılmaması, zorunlu hizmetlerin yürütülmesi için asgari seviyede eleman bulundurulması kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanlar, Ramazan Bayramı'nın arefesi 4 Temmuz Pazartesi günü yarım gün ve 8 Temmuz Cuma günü tam gün idari izinli sayılacaklardır."

RESMİ TATİL DEĞİL

Hükümetin aldığı bu karar maalesef özel sektör çalışanlarını ilgilendirmiyor. Çünkü alınan karar ile memurlar 'idari izinli' sayılıyor. Dolayısıyla karar Bakanlar Kurulu'ndan çıkmış olsa bile 'resmi tatil' ibaresi taşımıyor. Bu durumda özel sektör çalışanları 4 Temmuz Pazartesi öğleden önce ve 8 Temmuz Cuma günü normal mesailerini yaparak çalışacak. Diğer günler ise 'resmi tatil' olacak. Resmi tatilde çalışanlar 3.5 günlük mesaiye hak kazanırken, çalıştıkları pazartesi öğleden önce ve cuma günü için fazladan mesai ücreti alamayacak. Eğer bayram günlerinde çalışırlarsa her gün için fazladan bir yevmiye ödenecek.

KESİNTİ YAPILAMAZ

Fakat özel sektördeki firmalar isterlerse bu 9 günlük tatili işyerlerinde uygulayabilirler. Yani aynen kamuda olduğu gibi onlar da işçilerine 4 Temmuz Pazartesi öğleden önce ve 8 Temmuz Cuma günü izin verebilir. Burada herhangi bir engel yok. Fakat işveren "Ben size 1.5 gün izin verdim bunu maaşınızdan keserim" deme hakkına sahip değil. O yüzden izin verse bile işçilerinin maaşını tam ödemek zorunda.

KURBAN BAYRAMI 9 GÜN TATİL OLACAK

Rus ve Alman turistte büyük kayıp yaşayan turizmciler, iç turizmle gülüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, geçen yıl 3 milyon olan erken rezervasyon başvurusunun bu yıl 4 milyonu aştığını söyledi. Bakan Avcı, 15 milyon TL’lik maliyetle hayata geçirilen Andriake Antik Kenti Likya Uygarlıkları Müzesi'nin açılışında konuşan Avcı, "Geçtiğimiz yıl 5 aylık erken rezervasyon miktarı 3 milyonken, bu yıl 4 milyonu geçti. İnşallah Ramazan Bayramı ile bunun 4 milyon 300 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz" dedi.
Bayram için otellerin doluluk oranlarının yüzde 80’e ulaşmış gibi göründüğünün altını çizen Avcı, “Bakanlar Kurulu kararı ile bayram tatilinin 9 güne çıkartılması iç turizm bakımından önemli bir hareketlilik getirdi. Bunun erken açıklanması da gördüğümüz kadarıyla sektör tarafından çok olumlu karşılandı. Sektörün ilgili arkadaşları bayramda ise bu doluluk oranının yüzde 90-95’e çıkacağını bize söylüyorlar. Kurban Bayramı için de tatilin 9 güne çıkabilmesine imkân veren takvim görülüyor. Bakanlar Kurulu zannediyorum aynı konuda daha erken bir açıklamayla, okulların açılışı da hemen arkasından olacağı için, bir yarar olabilir. Dolayısıyla da Eylül ayında bir hareketliliği Kurban Bayramı münasebetiyle bekliyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'na: 1 buçuk milyarlık malı İstanbullulardan niye sakladın?