Dünyanın en güvenli havalimanı o ülkede!

Her yıl 16 milyon yolcu ağırlayan İsrail Ben Gurion Havalimanı, “dünyanın en güvenilir havaalanı” olarak anılıyor.

Dünyanın en güvenli havalimanı o ülkede!
Dünyanın en güvenli havalimanı o ülkede!
GİRİŞ 30.06.2016 06:50 GÜNCELLEME 30.06.2016 06:50
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Ülkenin ilk başbakanı Ben Gurion’un adını alan havaalanı, 1972 yılında 26 kişinin öldüğü saldırının ardından güvenlik planını son teknoloji ile birleştirerek yenilendi. Ben Gurion o tarihten bu yana hiçbir terör olayına sahne olmadı. 

Ben Gurion’da güvenlik araç girişinden başlıyor. Otoyol gişelerini andıran bölümden geçen araçlar, otomatik plaka tarayıcıları, ağırlık sensörleri, X-ray cihazıyla kontrol ediliyor. Görevliler, isterlerse araçları durdururak karşılarındakileri küçük çaplı bir testten bile geçirebiliyor. Terminal binasına ulaşmadan başlayan güvenlik önlemleri nedeniyle yolcuların havaalanına en az 3 saat önce gelmeleri zorunlu. 



ÖZEL GÜVENLİK YOK

Ben Gurion’da araç kontrollerinin yapıldığı ana kapı ile terminaller arasında 11 kilometre mesafe bulunuyor. Burada tam donanımlı güvenlik biriminin yanı sıra, sivil polisler görev yapıyor, alan gizli ve CCTV kameralarla an ve an izleniyor. Burada çalışanlar uzun süre eğitim görüyor. Havaalanında özel güvenlik şirketleri ve taşeron firmalarla çalışılmıyor. 

Terminale girdikten sonra ise yolcular havayolu şirketlerine göre A-B-C-D-F kontuarları önünde güvenlik görevlileriyle birebir görüşmelerden geçiyor. Bu “sorgu” prosedürünün süresi, yolcunun yaşına, dinine, ırkına ve gideceği kente göre artıp azalabiliyor. Görevliler, birebir görüşmelerde “Büyükannenizin adı nedir?”, “Herhangi bir topluluğa üye misiniz?” gibi sorular sorup, yolcuların yalan söyleyip söylemediğini ölçmeye çalışıyor. Bu sırada, pasaporta yapıştırılan barkodlar ise, 1’den 6’ya yolcunun “tehlike derecesi”ne göre sıralanıyor. 6 numarasıyla işaretlenenler, “şüpheli” kategorisinde yer alıyor ve havaalanı işlemle rini güvenlik görevlisi eşliğinde tamamlıyor. 5 numarayla işaretlenen pasaportlara sahip yolcular, farklı güvenlik kapılarına yönlendirilirken, burada ayakkabı, kişisel eşyalarını çıkararak tarama işlemine tabii tutuluyor. 6 numaralı pasaporta sahip yolcular, çırılçıplak soyulmak zorunda bile bırakılabiliyor. 

BAVULLARA BASINÇ ODASI

Check-in işlemlerinin ardından bavullar , Xray cihazından geçirildikten sonra, pasaporta işaretlenen numaralara göre video kameralarla dolu odada kontrol ediliyor. Görevliler, girişte bavulları kilitlemeyin uyarısında bulunuyor, kilitli ve “şüpheli” bavullar, basınç odalarında güvenli şekilde imha ediliyor. 

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 23
  • hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    Norveçde havaalanın girşinde kontrol yok valizlerle direk içeri girebiliyorsun
    Cevapla
  • enes 7 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim suç devlette yanlış politika yürütüyorlar
    Cevapla
  • rauf 7 yıl önce Şikayet Et
    Dogrusu nasil oluyor,öneri verirsen belki kaale alirlar.
    Cevapla
  • Erkan 7 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi hikaye. İş istihbaratta biter. Kimi takip edeceğinizi istihbaratla bilirsiniz. Yoksa sokakta binlerce polisi dolaştır. Bir de şehire bomba yığanlara göz yummamak lazım.
    Cevapla
  • Osmanli 7 yıl önce Şikayet Et
    ya yıllık 16 Mio insan taşıyor.turkiyede bu 4-7 katı fazla,bu kadar insan daha fazla zaman gerek.yolcu sayısı ne kadar artarsa iş daha zorlaşıyor.alan geniş daha fazla güvenlik ağır silahlı polisler konumlandirlilmasi gerek
    Cevapla
  • durak66 7 yıl önce Şikayet Et
    bizler neden böyle tedbir almıyoruz .taşaron şirketler her zaman güvenlik zaafı oluşturabiliyor bence
    Cevapla
  • Ayaş' lı 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye' de, AVM'lere girerken bile aranıyoruz diye kıyamet kopartanlar, ADLİYE binasına girerken aranmak istemiyoruz diye gösteri yapan avukat bozuntuları, miting ve gösteri için toplanıp, kontrol noktalarında kendilerini polise aratmayan çapulcuların olduğu bir yerde bunları da yapsan eminimki yer yerinden oynar ve bütün devlet ve millet düşmanları, bizim yaşam alanımıza müdahale ediliyor, polis devleti olduk, diktaörler iş başında, '' siz daha anlamadınız mı mesele güvenlik değil ''' diye ne naralar atarlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çanakkale'de destanlaşan kahramanlar '57. Alay Vefa Yürüyüşü' ile anıldı
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık